Vad är egentligen bättre än när grillsäsongen sätter igång? Eller ja, en del har uppenbarligen grillsäsong året om – oavsett väder. Människans köttkonsumtion är ständigt omdiskuterad, både när det kommer till djurens rättigheter och påverkan på miljön. Här är i alla fall tio fakta som du bör känna till om kött!

Kobe-kött i Asien…

Allt ”Kobe”-nötkött köpt utanför Japan eller Kina är i själva verket falskt. ”Kobe”-nötkött får bara produceras i vissa delar av Japan, och det är olagligt att exportera den någon annanstans än till Kina. Och ja, svindyrt är köttet till råga på allt.

Nöden har ingen lag…

Piloten för rymdfarkosten Gemini 3, John Young, fick sig en reprimand för att han försökte smuggla med en köttsmörgås ombord på rymdfarkosten.

Tricks för att det ska se mer tilltalande ut…

Många företag paketerar nötkött i en kolmonoxidatmosfär för att hålla köttet rosaaktigt, att de ska se ”färskt” ut med andra ord. Detta påverkar bara färgen och köttet smakar fortfarande normalt.

Därför kan du inte äta McDonalds-frukost dygnet runt…

Anledningen till att frukost inte serveras under hela dagen på McDonalds beror främst på grillens temperatur som krävs för att laga nötkött skiljer sig mycket från den temperatur som krävs för att koka ägg. Vaknar du klockan 12.00 får du med andra ord nöja dig med hamburgare. Och på tal om McDonalds; fram till 1990 friterade de sina pommes frites i 93% nötfett. Numera tillagas de med hjälp av vegetabilisk olja.

Försäljningen av fisk ökar…

År 2013 var det första året i historien där konsumtionen av fisk har överträffat nötkött.

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

Finns det någon som inte älskar kakor, egentligen? Förr hörde det till det formella att baka sju sorters kakor om man skulle bjuda hem något - lyckligtvis har detta förändrats, och idag är det i princip lika billigt att köpa kakor i butiken som det är att baka hemma...

10 fakta du antagligen inte visste om curry

10 fakta du antagligen inte visste om curry

Curry betyder egentligen "kryddad sås", men i Sverige menar man med curry istället vanligen en kryddblandning som alltid måste innehålla gurkmeja, som ger curryn den karaktäristiska orangegula färgen. Kryddblandningar av motsvarande sort kallas på den indiska...