1
1 point

Den amerikanska delstaten Texas förklarade sin självständighet från Mexiko år 1836 och blev ett eget land fram till 1845, då det blev en amerikansk delstat. Texas är den enda delstaten i USA som får ha sin flagga lika högt upp som den amerikanska flaggan. Bortsett från att informera om att Texas är en väldigt varm plats bjuder vi här på tio fakta om den största delstaten i USA som kan tyckas roligt att känna till!

Stor oljeproducent…

Om Texas fortfarande hade varit ett självständigt land skulle det vara det sjunde största oljeproducerande landet.

”Jag bor i Jorden på jorden”…

Den lilla bygden ”Earth” i Texas är den enda by och/eller stad som heter Earth på vår kära planet. Namnet gör sig dock roligare på amerikanska, eftersom Jorden översätts till just ”Earth”.

Hem för världens största fladdermuskoloni…

Världens största koloni av fladdermöss finns belägen i Bracken Cave i delstaten. Över hela 20 000 000 fladdermöss delar grottans mörka utrymme. Dags att flytta dit, Batman?

En majoritet äger åtminstone ett vapen…

I Texas är det fullt lagligt att skjuta en inbrottstjuv till döds. Detta faller under lagen för självförsvar. Och det är avsevärt vanligare att äga åtminstone ett skjutvapen i delstaten än att inte äga något alls.

Här hittar du en 26 filer bred motorväg…

En av världens bredaste motorvägar kan du fara omkring på om du befinner dig i USA:s största delstat. Som bredast är den hela 26 filer bred.

Fast vill man dö på något utav dessa sätt…?

Det är mer sannolikt att du kommer att dö som knarklangare i Chicago, USA, än som en dödsdömd fånge i Texas.

Blev felaktigt dömd till döden…

Och apropå dödsstraff, som alltid har varit ett diskuterat och omtalat ämne; 1989 dömdes en man till döden i delstaten. Det sorgsna var att fel man dömdes då han hade blandats ihop med den dömde som delade både namn, längd och ungefär samma kroppsbyggnad. Även till utseendet var de ganska lika varandra.

Tyskarna uppmuntrade Texas till krig…

Under första världskriget år 1917 bjöd Tyskland in Texas till att attackera USA för att åter igen bli en självständig stat. Texas var då – som nu – en delstat i USA och någon attack blev det aldrig av.

Utifall att…

Om du skulle hitta Storfot (kanske mer känd som ”Bigfoot”) vandra omkring i delstaten, är det fullt lagligt att döda honom, enligt lagboken.

Betyder något helt annat i Norge…

I grannlandet Norge är ordet ”Texas” ett slangord för ”galen”. Förhoppningsvis är inte alla Texas-bor galna dock.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
3
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win