2
2 points

Batman, eller kanske mer känd som ”Läderlappen” för den äldre generationen, är en seriehjälte som skapades av tecknare Bob Kane tillsammans med manusförfattaren Bill Finger år 1939. Batman är i grunden en vanlig människa utan superkrafter, miljardären Bruce Wayne, som efter att hans föräldrar mördats av en rånare beslutar sig för att ägna sitt liv åt att bekämpa brottsligheten i den fiktiva staden Gotham City. Den unge Bruce svär att hämnas deras död och bekämpa brott. Efter många års hård mental och fysisk träning runt om i världen återvänder Bruce Wayne till sin hemstad Gotham City och maskerar sig som en mänsklig fladdermus.

På senare år har Batman fått ett stort upplyft efter nya filmatiseringar, som har blivit stora succéer, speciellt hos den lite äldre generationen. Men här följer tio fakta som du kanske inte kände till om den mörka hjälten sedan tidigare!

Christian Bale ville inte veta av Robin…

Den senaste trilogin med Christian Bale som Batman, regisserad av Christopher Nolan, blev en stor kassasuccé och Bales roll hyllades av filmkritiker världen över. Men vad många kanske inte vet är att herr Bale hade ett villkor för att spela rollen som Batman: att Robin inte skulle figurera i någon av de tre filmerna.

Bill Finger har blivit krediterad för sitt skapande först på senare år…

Bob Kane (till höger på bilden nedanför) har alltid krediterats som skaparen av seriehjälten, men i själva verket var det hans partner – Bill Finger – som stod för en hel del av hjältens historia, och det är först nu på senare år som han har börjat få heder för sitt verk. Finger är bland annat ansvarig för de ursprungliga idéerna kring Batmans dräktpersonlighet och till och med den fiktiva staden Gotham City, som det utspelar sig i.

Melbourne är den riktiga Batmanstaden…

Ingen stad är så associerad till Batman som Melbourne i Australien. Stadens grundare hette nämligen John Batman, och platser i staden har blivit uppkallad efter honom; bland annat Batman’s HillBatman Bridge och Batman Park. Staden kallades från början för ”Batmania” och enligt dokument döptes staden från början till ”Batman’s Treaty”.

Den första serien som ritades på svart papper…

Serien har alltid varit känd för sin mörka atmosfär, och för att lyckas med detta till en början var Batman: The Animated Series ritad på svart papper istället för vitt, just för att lyfta fram det mörka i serien.

Bob Kanes favorit var Val Kilmer…

Medskaparen Bob Kane har sagt i en intervju med tidningen Cinescape att alla skådespelare som har spelat Batman fram till denna punkt (innan seriens ”omstart” år 2005 med Christopher Nolan), tyckte han att Val Kilmer hade gett den bästa tolkningen.

Turkisk stad ville stämma Warner Brothers för varumärkesintrång…

Inte bara Melbourne i Australien har gjort sig känt för sin association till seriehjälten. Staden med samma namn som hjälten – Batman – i Turkiet ville stämma Warner Brothers och regissören Christopher Nolan under år 2008 för varumärkesintrång, då stadens borgmästare ansåg att filmbolaget inte hade bett den turkiska staden om lov för att få använda deras stadsnamn. Någon stämning ägde dock aldrig rum.

Den första dräkten från 2008 var katastrofal…

I filmen Batman Begins (2005) led Christian Bale av ständig huvudvärk och klaustrofobi på grund av att dräkten satt åt för hårt och rörligheten var för svår. Detta ledde till att dräkten senare fick göras om, och istället förvandlade filmbolaget dräkten med över 200 delar av glasfibergummi och nylon, så att Bale kunde få mer rörlighet. Detta ledde också till att både huvudvärken och klaustrofobin släppte.

Batmobilen tolkades som en utomjordisk farkost…

Men förändringen av dräkten var inte allt som hände under filmtrilogins inspelning av Batman Begins (2005). När en scen med ”Batmobilen” skulle spelas in var det en civilperson som i ren panik krockade rätt in i filmbolagets specialbyggda bil, just för att han trodde att det var en utomjordisk farkost.

Han skulle kunna finnas i verkligheten…

Idag görs det forskning och studier av i princip allt tänkbart och icke tänkbart. En studie har visat att seriehjälten tekniskt sett skulle kunna existera i verkligheten. Däremot skulle han inte vara speciellt långlivad i såna fall, på grund av den fysiska styrka som krävs för att vara Batman.

Har du en egen Batmangrotta? Det har i alla fall Chris Weir…!

En man vid namn Chris Weir byggde sin egen episka Batmangrotta. Arbetet kostade över 150 000 dollar och tog två och ett halvt år att slutföra. I grottan har han bland annat över 2 000 serietidningar, en fullständig Batmandräkt och en hemlig igång. Varje mans dröm?


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win