1
1 point

”En Big Mac & Co, tack”. Detta har nog McDonald’s samlade personalstyrka hört några miljarder gånger. Det är inte så konstigt i sig då McDonald’s tjänar ungefär 75 miljoner dollar per dag. Idag tror många att McDonald’s är världens största restaurangkedja, men den första platsen tar Subway ifrån dem. Här kommer tio fakta om denna amerikanska hamburgerjätte!

Slog upp portarna redan 1940…

Bröderna Richard och Maurice McDonald, grundarna, öppnade sin första restaurang redan 1940 och fokuserade på endast hamburgare, pommes frites och drycker.

Populär arbetsgivare…

Enligt forskning som gjordes av journalisten Eric Schlosser så har en av åtta amerikanska arbetstagare jobbat på McDonald’s någon gång under sin yrkeskarriär.

Rrrr… Rrrrr…!

Japan så kallas maskoten Ronald McDonald för Donald McDonald. Detta är på grund av att många japaner har svårt att uttala ett tydligt R-ljud.

Alla har vi väl köpt Happy Meal…?

McDonald’s mättar ungefär 68 miljoner hungriga magar varje dag, detta gör även McDonald’s till den största leksaksdistributören i hela världen. McDonald’s lanserade Happy Meal år 1979. Happy Meal-konceptet introducerades för att göra snabbmat mer attraktiv för barn genom att inkludera leksaker och barnvänliga förpackningar tillsammans med maten.

Designbyte skulle ge en enklare och renare design…

I McDonald’s ursprungliga design fanns det en extra tand på båda sidor av den övre delen av den gula M-logotypen. Denna extra tand togs senare bort för att ge en renare och enklare design.

Nära och bra…

USA finns det över 14 300 McDonald’s-restauranger och oavsett vart du befinner dig i landet så är du aldrig längre än 18,5 km ifrån ett McDonald’s.

Krävs stora skördar…

Restaurangjätten köper 75% av alla sesamfrön som odlas i Mexiko. Denna enorma mängd sesamfrön krävs för tillverka deras hamburgerbröd åt hela världen. I USA går även 7% av den årliga potatisskörden åt till att producera restaurangkedjans pommes frites.

Dyrt mat för indierna…

För att en genomsnittlig indier ska ha råd att köpa en Big Mac behöver han eller hon i genomsnitt att arbeta i nästan sex timmar.

Gigantisk arbetsgivare…

Det finns över 750 000 människor som är anställda på restaurangkedjan världen över. Observera dock att detta är statistik från 2015 och ändrar sig ständigt med årens gång.

Stänger idag fler restauranger än de öppnar…

I genomsnitt så öppnas det en ny McDonald’s-restaurang ungefär var fjortonde timme. År 2016 fick dock restaurangkedjan stänga fler restauranger än vad de öppnade, för första gången någonsin.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win