1
1 poäng

Koreakriget var en väpnad konflikt på Koreahalvön som pågick från 25 juni 1950 och som avslutades med vapenstillestånd från den 27 juli 1953. Konflikten pågår tekniskt sett fortfarande i dag. En fredsdeklaration skrevs under i Pyongyang den 4 oktober 2007, med målet att ersätta vapenstilleståndet med ett permanent fredsavtal. Före det formella krigsutbrottet ägde ett stort antal militära konfrontationer rum. Kriget började med att Nordkorea angrep söder om den 38:e breddgraden. Förenta nationernas säkerhetsråd antog den 27 juni en resolution som uppmanade medlemsstaterna att undsätta Sydkorea. Sovjetunionen bojkottade vid denna tid säkerhetsrådet och kunde därför inte lägga in sitt veto. FN-styrkor ledda av USA gick in på Sydkoreas sida, medan Nordkorea senare mottog hjälp från Kina. Kriget övergick snart i ett dödläge. Tre år senare enades parterna om ett ”tillfälligt vapenstillestånd” som råder än i dag. Än idag är det oroligt mellan Syd- och Nordkorea, och ständigt spänns musklerna från nordkoreanernas sida.

Här följer tio fakta som du kanske inte kände till om Koreakriget!

Över 5 000 000 sårades eller dog i kriget…

Totalt dödades och sårades över 5 000 000 människor sedan Koreakrigets start den 25 juni år 1950. Man beräknar att cirka hälften av dessa var civila människor. Fram till dagens datum saknas fortfarande 7 000 amerikanska soldater, som man inte vet någonting om, men sannolikt blev de dödade eller tillfångatagna av den nordkoreanska regeringen.

Kriget hade kunnat få ett stopp tidigare…

Månader före Nordkorea invaderade Sydkorea hade den amerikanska myndigheten CIA observerat att den nordkoreanska armén rörde sig söderut. Amerikanarna och sydkoreanerna lät dock nordkoreanerna röra sig fritt, eftersom de trodde att de bara omstrukturerade sitt militära försvar

Inget världskrig trots 16 nationers inblandning…

Trots att Koreakriget involverade hela 16 nationer klassas det än i dag inte som ett världskrig. De FN-länder som skickade stridande trupper för att understödja sydkoreanerna var Australien, Belgien, Kanada, Colombia, Etiopien, Frankrike, Storbritannien, Grekland, Nederländerna, Luxemburg, Nya Zeeland, Filippinerna, Sydafrika, Thailand och Turkiet. Fyra länder skickade också medicinsk hjälp: Indien, Italien, Norge och Sverige.

Sydkoreas regering försåg sin armé med prostituerade kvinnor…

Den sydkoreanska regeringen försåg sina militära styrkor med prostituerade kvinnor. En prostituerad skulle betjäna 29 män om dagen, och ett samlag skulle inte vara längre än 30 minuter, så de hann med att betjäna den tänkta mängden. Det pågår än idag debatter i USA angående hur pass stor involvering de amerikanska soldaterna hade i det hela.

7 245 amerikanska soldater blev krigsfångar…

Det fanns totalt 7 245 amerikanska krigsfångar i Nordkorea under kriget. Av dessa dog 2 806 i fångenskap och 4 418 återvände så småningom till sin amerikanska militära styrka. Tjugoen amerikanska soldater vägrade repatriering efter fångenskap.

Den näst största dödsorsaken var på grund av kylan…

Många soldater från bägge sidor dog av förfrysning under Koreakriget innan de ens hade nått slagfältet. Temperaturen i vissa områden sjönk till under nollstrecket under väldigt långa tidsperioder.

Användandet av amfetamin rapporterades först under Koreakriget…

Det var under Koreakriget som en intravenös användning av amfetamin först rapporterades. Några soldater utvecklade vanan att blanda heroin med amfetamin och injicerade sedan kombinationen i kroppen. Ett stort antal amerikanska soldater som återvände från Koreakriget tog med sig amfetamin hem till USA, vilket på så vis fick spridning i landet.

Sydkoreas huvudstad bytte nationsägare flitigt…

Sydkoreas huvudstad, Seoul, bytte nationsägare hela fyra gånger under kriget. Först ockuperades staden av nordkoreanerna den 28 juni 1950. Därefter återtog FN-styrkor staden under februari månad. I januari 1951 intog kineserna staden, men gav upp den efter bara två månader.

Amerikanarna gick med i kriget av mer än en anledning…

Amerikanarna gick inte med i konflikten enbart för att skydda sydkoreanerna från kommunismen, utan även också för att skydda Japan, som de trodde skulle bli det nästa land i ledet att bli attackerade av det kommunistiska Nordkorea.

Nordkorea hade också kunnat befriats från kommunismen…

Inledningsvis ville USA försvara Sydkorea från Nordkoreas kommunism, men senare i kriget övertygade den amerikanska presidenten Truman FN om att det var dags att befria Nordkorea också. Under general MacArthurs ledning fick amerikanska och FN-trupper kontroll över större delar av Nordkorea. När Kina senare gick med i kriget ville MacArthur fortsätta att kämpa, trots Kinas överväldigande armé. President Truman sparkade MacArthur från sin position och ersatte honom med general Matthew Ridgway istället, som hade en mycket mer konservativ plan än att bara försvara Sydkorea.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win