Välj en sida

Alla delar i vår kropp är viktiga och arbetar tillsammans för att kroppen ska kunna fungera. När en del blir defekt eller dålig resulterar det också i att en del av vår kropp blir drabbad. Men något av det farligaste som finns är när något händer vår hjärna. Blir din hjärna utan syre i 5-10 minuter kan detta leda till permanenta hjärnskador. Men när hjärnan fungerar som den ska är det ett helt fantastiskt organ, och här följer tio fakta som du antagligen inte visste om din egen hjärna.

Utvecklas länge…

Hjärnan utvecklas konstant ända till du når fyrtioårsåldern, och varje gång du skapar ett nytt minne skapas också nya vägar och ledningar i hjärnan.

Kräver oerhört mycket energi…

Din hjärna använder 20% av allt syre och blod som finns i din kropp. Likaså bränner den cirka 20% av all mat du konsumerar.

Snart har vi alla en lampa på huvudet…

När du är i vaket tillstånd jobbar hjärnan så hårt att den skulle kunna avlägga lika mycket energi som krävs för att få en glödlampa till att lysa.

Lika farligt som krig…

Bråkiga och stökiga hem under barndomen skadar och drabbar hjärnan på samma sätt som hjärnan påverkar vuxna soldater under krig.

Kan bokstavligen talat äta av sig själv…

Att gå på för strikt diet kan leda till att din hjärna börjar äta av sig själv, enligt forskare. Om du har planer på att gå ner i vikt bör du samråda med din läkare eller annan professionell.

10 fakta du antagligen inte visste om människan

10 fakta du antagligen inte visste om människan

Människan - eller Homo sapiens, som betyder den "visa människan på latin - är ett däggdjur av släktet Homo. Människan tillhör familjen hominider och som i sin tur tillhör ordningen primater. Alla nu levande människor tillhör underarten Homo sapiens sapiens. Men det...

10 fakta du antagligen inte visste om reumatism

10 fakta du antagligen inte visste om reumatism

Reumatism är ett tillstånd i lederna och bindväven som är förknippat med smärta och funktionsnedsättning. Med tiden har forskning delat upp reumatism i cirka 200 olika sjukdomar. I början av 1900-talet visade sig reumatisk feber bero på bakterier (Hemolytiska...