3
3 poäng

Alla delar i vår kropp är viktiga och arbetar tillsammans för att kroppen ska kunna fungera. När en del blir defekt eller dålig resulterar det också i att en del av vår kropp blir drabbad. Men något av det farligaste som finns är när något händer vår hjärna. Blir din hjärna utan syre under några minuter kan det leda till permanenta hjärnskador. Men när hjärnan fungerar som den ska är det ett helt fantastiskt organ, och här följer tio fakta som du antagligen inte visste om din egen hjärna.

Vår hjärna utvecklas länge…

Vår hjärna utvecklas konstant ända till du når fyrtioårsåldern, och varje gång du skapar ett nytt minne skapas också nya vägar och ledningar i hjärnan.

Men den kräver oerhört mycket energi…

Din hjärna använder 20% av allt syre och blod som finns i din kropp. Likaså bränner den cirka 20% av all mat du konsumerar.

Så mycket energi avlar hjärnan…

När du är i vaket tillstånd jobbar hjärnan så hårt att den skulle kunna avlägga lika mycket energi som krävs för att få en glödlampa till att lysa.

En stökig uppväxt påverkar hjärnan kopiöst mycket…

Bråkiga och stökiga hem under barndomen skadar och drabbar hjärnan på samma sätt som hjärnan påverkar vuxna soldater under krig, har studier visat.

Kan bokstavligen talat äta av sig själv…

Att gå på för strikt diet kan leda till att organet börjar att äta av sig själv, enligt forskare. Om du har planer på att gå ner i vikt bör du samråda med din läkare eller annan professionell.

Choklad påverkar dig faktiskt…

Doften av choklad påverkar hjärnvågorna, vilket får kroppen till att slappna av. Det måste alltså vara ett ganska lugnt tempo i Marabou-fabriken?

Skyddar sig själv…

När du dricker dig redlöst berusad finns det tendenser att du får minnesluckor från kvällen. Men det är inte hjärnan som glömmer bort något, utan hjärnan slutar temporärt med förmågan att skapa minnen.

Ständigt under utveckling…

Varje gång du lär dig något nytt ändras strukturen i din hjärna. Det vill säga att hjärnan ständigt bygger nya vägar och byter struktur och mönster.

Stora delar av den kan faktiskt avlägsnas…

Halva din hjärna kan avlägsnas från kroppen utan att personligheten eller dina minnen påverkas. Trots mycket forskning vet vi idag väldigt lite om det organ som styr alla våra tankar och känslor.

Saknar smärtreceptorer…

Hjärnan har ingen smärtreceptorer och kan inte känna smärta. Och när vi drömmer, paralyseras våra kroppar temporärt för att förhindra att vi agerar ut våra drömmar.

Än är vi inte där i alla fall…

År 2014 tog världens fjärde kraftigaste dator 40 minuter att simulera något som tog hjärnan bara en sekund att simulera.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win