1
1 poäng

Huvudvärk kan komma plötsligt” – en slogan som du med all säkerhet känner igen. I Sverige knaprar vi extremt mycket huvudvärkstabletter, och en av de populäraste, och kanske mest kontroversiella – är just Treo. Här är tio punkter du bör ta del av för att bli lite mer insatt gällande huvudvärkstabletten!

Skillnad på de receptfria och receptbelagda varianterna…

Huvudvärkstabletten är ett receptfritt läkemedel och finns i de flesta matvarubutikerna. Men det finns även i en receptbelagd variant, Treo Comp, som ytterligare förstärker den smärtstillande verkan med hjälp av ämnet kodein.

Treo och alkohol…

Treo i kombination med alkohol kan öka risken avsevärt för blödning i mag-tarmkanalen. Likaså kan det leda till blödande magsår om du sedan tidigare har en tendens till magsår – eller redan lider av magsår.

Påverkar troligtvis inte barn som ammas…

Gravida kvinnor ska inte använda Treo under de tre sista månaderna av graviditeten. Intag av huvudvärkstabletten ska undvikas av kvinnor som planerar graviditet eller är gravida. Behandling under någon del av graviditeten skall endast ske efter läkares ordinationAcetylsalicylsyra och koffein passerar över i modersmjölk men påverkar troligen inte barn som ammas.

Använd aldrig vid saltfattig kost…

Tabletterna innehåller cirka 12 mmol natrium per dos. De som ordinerats saltfattig kost ska därför aldrig använda sig utav den här typen av värktabletter.

Och heller aldrig till barn under 18 år…

Barn och ungdomar som är yngre än 18 år bör inte använda acetylsalicylsyra mot feber utan att först ha rådgjort med en läkare. Det finns en risk för att barnet kan få något som kallas för Reyes syndrom. Det är en ovanlig sjukdom som bland annat kan leda till allvarlig hjärnskada.

Inget att rekommendera för äldre heller, egentligen…

Om du är äldre, ungefär över 75 år, bör du inte använda cox-hämmare – likt Treo – eftersom risken för biverkningar ökar med åldern. Risken för magsår och blödningar, liksom för hjärtsvikt och njursvikt, är stor i högre åldrar. Även ett fåtal tabletter kan i vissa fall orsaka dessa biverkningar.

Kan vara en livsfara om du dricker mycket alkohol…

Vi nämnde Treo kombinerat med alkohol tidigare, men när paracetamol tas om hand av kroppen och bryts ner i levern bildas vissa ämnen, som kroppen har förmåga att ta hand om utan att de orsakar några problem. Men om du har druckit mycket alkohol under en längre tid och dessutom ätit dåligt, kan kroppen vara så påverkad att den inte klarar att ta hand om dessa ämnen. Då kan paracetamol ge svåra leverskador, även om du följer doseringsanvisningen på förpackningen. Därför bör du aldrig ta paracetamol om du dricker mycket alkohol.

Kan leda till astmaanfall…

Om du har astma eller kronisk nästäppa bör du inte använda cox-hämmare utan att rådgöra med läkare. Läkemedlen kan nämligen i sällsynta fall utlösa astmaanfall.

Kan bota bröstcancer…

Hittills har ingen punkt varit direkt positiv om läkemedlet – men det finns faktiskt en positiv punkt! En stor amerikansk studie visade att acetylsalicylsyra, den aktiva beståndsdelen i vanliga värkmediciner som TreoAspirin och Magnecyl, kan bota bröstcancer. Ett måttligt intag av acetylsalicylsyra minskade både dödligheten och risken för att sjukdomen återkom bland de som deltog i studien.

Kan även leda till fosterskador…

Se upp med värktabletter som Treo som innehåller acetylsalicylsyra och ibuprofen om du är gravid. Studier från 2010 har nämligen påvisat att det kan leda till fosterskada hos barnet. Enligt Morten Søndergaard Jensen, forskare på Aarhus universitet i Danmark, kan värktabletten leda till en högre risk för att pojkar föds med missbildade könsorgan.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win