1
1 poäng

Kokain är en av de farligaste drogerna en människa kan bruka och är extremt beroendeframkallande. Huvudingrediensen i kokain är bladen från den sydamerikanska kokabusken. I Sydamerika tuggar många människor bladen för dess hungerdämpande och uppiggande effekt. Här kommer tio fakta om det som i vissa kretsar kallas för det vita guldet!

Dopaminhöjande…

När kroppen blir påverkad av kokain så höjs dopaminnivåerna med 250%. Detta kan jämföras med en orgasm, där dopaminnivåerna bara går upp med cirka 100%.

Den kontroversiella Sigmund Freud…

Den kände läkaren Sigmund Freud (se bilden nedanför) rekommenderade kokain som behandling mot alkoholismdepression och morfinberoende. Idag vet vi lyckligtvis bättre än så.

Halverats i pris…

Priset på kokain i Europa har sjunkit kraftigt sedan 1990-talet. Idag är det strax över 50% billigare att köpa kokain jämfört med vad det var för 25 år tillbaka.

Under hundralappen…

Colombia kan man köpa ett gram kokain för ca 40 kr, i Sverige kostar samma mängd oftast mellan 800-1 100 kr. Det är inte konstigt att knarkkarteller tjänar så mycket pengar.

Socker är dock ännu mer beroendeframkallande…

Studier har dock visat att raffinerat socker är mer beroendeframkallande än vad kokain är. Överraskande, va?

Stephen King tidigare missbrukare…

Den kända författaren Stephen King missbrukade kokain under nästan hela 80-talet samtidigt som han skrev väldigt många av sina mest framgångsrika böcker.

Dags för nya sedlar…?

Cirka 90% av alla amerikanska dollarsedlar innehåller spår av kokain. Detta för att man ofta rullar ihop en sedel för att lättare kunna snorta upp det i näsan.

Räknade med kostnader för kokain i filmbudget…

När filmen The Blues Brothers (1980) spelades in så hade man i filmbudgeten räknat med kostnaden för skådespelarnas kokain. Kokainet brukades främst på kvällsinspelningar.

USA klar världsledare…

37% av allt kokain som tillverkas i världen konsumeras enbart i USA. Det är en ganska stor siffra för just USA med tanke på att endast cirka 5% av världens befolkning bor där.

Världshit på 24 timmar…

Den kända låten “Under Pressure” av David Bowie och Queen skrevs på 24 timmar medan de drack sig fulla på vin och blev höga på just drogen kokain.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win