1
1 point

Kokain är en av de farligaste drogerna en människa kan bruka och är extremt beroendeframkallande. Huvudingrediensen består av bladen från den sydamerikanska kokabusken. I Sydamerika tuggar många människor bladen för dess hungerdämpande och uppiggande effekt. Här kommer tio fakta om det som i vissa kretsar kallas för det vita guldet!

Dopaminhöjande…

När kroppen blir påverkad av kokain så höjs dopaminnivåerna med 250%. Detta kan nästan jämföras med en orgasm, där dopaminnivåerna dock bara går upp med cirka 100%. [källa]

Den kontroversiella Sigmund Freud…

Den kände läkaren Sigmund Freud (se bilden nedanför) rekommenderade främst kokain som behandling mot alkoholismdepression och morfinberoende. Idag vet vi lyckligtvis bättre än så.

Den kände läkaren Sigmund Freud (se bilden nedanför) rekommenderade kokain som behandling mot alkoholism, depression och morfinberoende. Idag vet vi lyckligtvis bättre än så.

Priserna i Europa fortsätter att sjunka kraftigt…

Priset på drogen i Europa har sjunkit kraftigt sedan 1990-talet. Idag är det strax över 50% billigare att köpa kokain jämfört med vad det var för 25 år tillbaka.

Under hundralappen i Colombia…

Colombia kan man köpa ett gram av drogen för ca 40 kr, i Sverige kostar samma mängd oftast mellan 800-1 100 kr. Det är inte konstigt att knarkkarteller tjänar så mycket pengar.

I Colombia kan man köpa ett gram kokain för ca 40 kr, i Sverige kostar samma mängd oftast mellan 800-1 100 kr. Det är inte konstigt att knarkkarteller tjänar så mycket pengar.

Socker är dock ännu mer beroendeframkallande…

Studier har dock visat att raffinerat socker är mer beroendeframkallande än vad drogen i fråga är. Överraskande, va?

Stephen King var tidigare missbrukare…

Den kända författaren Stephen King missbrukade bland annat kokain under nästan hela 80-talet, samtidigt som han skrev väldigt många av sina mest framgångsrika böcker.

Det finns kokainspår på nästan samtliga endollarssedlar…

Cirka 90% av alla amerikanska dollarsedlar innehåller spår av drogen. Detta för att man ofta rullar ihop en sedel för att lättare kunna snorta upp det i näsan.

Cirka 90% av alla amerikanska dollarsedlar innehåller spår av kokain. Detta för att man ofta rullar ihop en sedel för att lättare kunna snorta upp det i näsan.

Räknade med kostnader för droganvändandet i filmbudget…

När filmen The Blues Brothers (1980) spelades in så hade man i filmbudgeten räknat med kostnaden för skådespelarnas droger. Kokainet brukades främst på kvällsinspelningar.

USA klar världsledare…

37% av allt kokain som tillverkas i världen konsumeras enbart i USA. Det är en ganska stor siffra för just USA, med tanke på att endast cirka 5% av världens befolkning bor där.

37% av allt kokain som tillverkas i världen konsumeras enbart i USA. Det är en ganska stor siffra för just USA med tanke på att endast cirka 5% av världens befolkning bor där.

Världshit på 24 timmar…

Den kända låten “Under Pressure” av David Bowie och Queen skrevs på 24 timmar medan de drack sig fulla på vin och blev höga på just drogen kokain.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win