1
1 point

Avrättningar har alltid varit ett diskuterat och kontroversiellt ämne. Många utvecklingsländer där dödsstraff ännu är tillåtet förs oftast ingen statistik, vilket gör det omöjligt att säga totalt hur många som årligen avrättas på vår jord. Men utöver detta vet vi mycket annat om dödsstraff som är värt att veta, och vi har listat det viktigaste du behöver lägga till hos din kunskapsbank.

Händer ofta att oskyldigt dömda döms till dödsstraff…

Studier och forskning har visat att cirka en på 25 fångar som döms till döden i USA egentligen är oskyldigt dömda.

En fruktansvärt dyr process…

En rättegång med dödsstraff som dom beräknas ofta bli cirka 20 gånger dyrare än en rättegång där den dömda istället döms till livstid fängelse.

Lagligt i många amerikanska stater…

Fram till december år 2014 har totalt 1 394 personer dömts och avrättats i USA sedan högsta domstolen återinförde dödsstraff i landet 1976.

Dags för amerikanarna att ta efter, kanske…?

Dödsstraff avskaffades i England efter att en man blivit felaktigt dömd till döden för mord på sin fru och dotter under år 1950.

Hårda straff i Singapore…

Droginnehav och människosmuggling är straffbart med döden i Singapore. Har du tänkt att röka på kanske du ska hålla dig inom Nederländernas gränser istället.

Gäller att sköta sina kort…

Verkställande direktörer på statliga bolag i Kina kan dömas till döden för bedrägeri, om så påvisas. Det har inte bara hänt eller två gånger i landets historia.

Korsfästning vanligt i Sudan än idag…

Korsfästning – det som Jesus Kristus dömdes till, enligt bibeln – är än idag ett vanligt sätt att döma någon till döden på i det afrikanska landet Sudan.

Vanligast i Kina…

Det är mycket prat om USA:s dödsstraff, men visste du att Kina avrättar årligen fyra gånger mer människor än vad resten av alla världens länder gör tillsammans.

14-åring dömdes till döden av ren rasism…

1944 dömdes en 14-årig afroamerikan till döden i USA efter endast två timmars rättegång med ytterst få bevismaterial. Rättegången har blivit högt kritiserad, och används än idag ofta som exempel.

Kunde ha gått så väl…

Natten före en man skulle avrättas i Virginia, USA, lyckades han fly från fängelset. Samma kväll hamnade han i ett krogslagsmål där han miste livet. Livets ironi.

”Just do it”…

Företaget Nike fick sin slogan, ”Just do it”, inspirerad av en fånges sista ord som uttryckte just detta när fängelsedirektören frågade om han hade några sista ord.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win