3
3 poäng

I hjärtat av fotbollens värld står en ikonisk klubb vars historia vävs samman med passion, triumfer och ett hymnande kollektiv. Liverpool FC, grundad 1892, bär på ett arv av extraordinär fotboll, där varje match är en episk saga. Denna artikel utforskar den röda flodens resa, från Anfield till globala triumfer och hymnen ”You’ll Never Walk Alone” som en evig vän till framgång. Ta plats för en resa genom tid och känsla, där Liverpool FC är mer än bara en klubb – det är en legendarisk berättelse om dedikation och gemenskap. Med detta sagt bjuder vi här på tio fakta som du kanske inte hade koll på när det kommer till den anrika engelska klubben!

Liverpools produktiva målgörare…

Robbie Fowler håller rekordet i Liverpool och Premier League med att göra den snabbaste hattricken – på bara 4 minuter och 33 sekunder! Han gjorde detta under en match mot Arsenal den 28 augusti 1994, och än idag håller rekordet i sig!

Målrekord från halva planen…

Och på tal om rekord; den tidigare Liverpool-spelaren Xabi Alonso (på bilden nedanför) har rekordet i den engelska ligan över att göra mål från det längsta avståndet, hela 58,5 meter (!).

Målrekordhållare…

En av den största anfallaren Liverpool någonsin har haft, Ian Rush, spelade 668 matcher för laget och gjorde 346 mål, vilket gör honom till den bästa målskytten i klubbens historia. Däremot är det Roger Hunt som har gjort flest ligamål för laget.

Tidigare hem för Everton…

Liverpools hemmastadium – Anfield – var från början Evertons FC:s hemmaarena år 1884, men på grund av en hyrestvist skiftade Everton deras hemmamatcher till Goodison Park år 1891. Anfield blev istället ett kärt hem för Liverpool FC den 1 september 1892.

Liverpools första ligamatch på Anfield spelades den 9 september 1893, mot Lincoln City. där Liverpool vann med 4–0 inför 5 000 åskådare.

Michael Owen var yngsta landslagsspelaren…

Michael Owen var den yngsta brittiska spelare som har spelat i Liverpool när han äntrade det engelska landslaget, bara 18 år och 59 dagar gammal. Owens premiär ägde rum den 11 februari 1998.

Den inofficiella maskoten Albert…

Liverpool FC har en inofficiell maskot i form av en trädgårdstomte vid namn Albert. Albert placerades på Anfield av en supportergemenskap och har sedan dess blivit en symbol för tur och lycka för laget. Han har genomgått olika klädstilar och tillbehör beroende på säsong och händelser i klubben. Denna oväntade och humoristiska inslaget har blivit omtyckt av många supportrar och är en del av den lättsamma sidan av Liverpool FC-kulturen.

En av de största förbundskaptenerna…

När Bill Shankly (bilden nedanför) var förbundskapten (mellan 1959 till 1974) var laget ifråga obesegrat i 77% av sina matcher – och gjorde under hans tid totalt 578 mål.

Första spelande tränaren…

Liverpools Kenny Dalglish var den första spelande tränaren i engelsk fotboll under år 1985.

Vann till slut – efter 24 straffsparkar…

I de två straffsparksutslagningarna mot Carlisle United och Stoke City, har totalt 24 straffar slagits. Liverpool gjorde nio mål, två mer än sina motståndare.

Snacka om rekord…!

Gordon Hodgson har gjort totalt hela åtta hattricks för sitt rödvita Liverpool! Totalt gjorde han 17 hattricks under hela sin karriär, men för flera olika klubbar. Han spelade för Liverpool FC mellan 1925 och 1936.

Flest matcher utan mål…

Ephraim Longworth, högerback och kapten för laget under 1910- och 1920-talen, är den spelare som deltagit i flest matcher utan att göra några mål – 371 mållösa matcher totalt.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win