Välj en sida

Ingen kvinnlig spelkaraktär har varit så hett diskuterad som Lara Croft från spelserien Tomb Raider. Och inte minst för att nämna hennes helt galet omdiskuterade byst – som det till och med finns egna forum för! I samband med spelets framgång har också allt från uppföljare till filmer släppts (med Angelina Jolie i huvudrollen spelandes Lara Croft). Har du än hunnit spela det sista spelet i serien? Hur som helst så bör du åtminstone ta del av lite roligt fakta angående vår allas Lara!

Utvecklades av sex personer…

Ursprungligen skapades det första Tomb Raider-spelet av endast sex personer. Spelet skapades under en treårsperiod mellan år 1993 till 1996. Succén uteblev inte direkt!

Ville att användaren skulle kunna se hela karaktären…

Vad som fick utvecklarstudion Core Design att utveckla spelet, var viljan att ta fram ett spel där du faktiskt kunde styra och se din karaktär på ett bra sätt. Det kanske inte låter så revolutionerande nu för tiden, men på mitten av 90-talet var det en ganska komplex sak att utveckla, och i princip samtliga actionspel var ur ett förstahandsperspektiv. Bilden nedanför är från det första Tomb Raider-spelet.

Var rädda för att bli stämda av Lucasfilm…

Lara Croft skapare, Toby Gard, har skämtat om att det blev uppenbart att Tomb Raider behövde en kvinnlig huvudperson när han insåg att ett tredjepersonsspel skulle innebära en hel del stirrande på huvudpersonens rumpa. Så för att hålla sig frisk och sansad genom de långa timmarna av programmering och modellering, bestämde han sig för att göra en kvinnorumpa. Så har Toby Gard själv skämtsamt förklarat hur Lara Croft blev just Lara Croft, men i själva verket var Code Design oroliga över att Lucasfilm skulle stämma dem om rip-offen var för uppenbar gentemot ”Indiana Jones”-filmen, och för att ta bort så mycket fokus från filmassociationen som möjligt var det lättast att bara byta kön på huvudkaraktären.

Lara skulle egentligen ha varit man…

Till en början var Tomb Raider tänkt att vara en mer eller mindre kopia av upplägget som används i filmen ”Indiana Jones”, med en manlig karaktär. Så blev dock inte fallet, vilket i efterhand har varit oerhört gynnsamt – både för utvecklaren och spelvärlden i det stora hela.

Så tog utvecklingen fart…

För att lyckas skapa en riktig 3D-grafik började utvecklaren Core Design att skapa pyramider, som de i sin tur skapade en drös olika rum i, för att lättare kunna navigera och styra över sitt 3D-utvecklande. När pyramiderna kändes rätt gick de vidare med att utveckla en story och en karaktär.

10 fakta du antagligen inte visste om Call of Duty

10 fakta du antagligen inte visste om Call of Duty

Call of Duty är ett datorspel i förstapersonsperspektiv som är utvecklat av Infinity Ward och distribuerat av Activision. Spelen bygger på en hel serie av spel där olika tidsepoker äger rum. Succén var ett faktum redan efter att det första spelet i serien släpptes,...

10 fakta du antagligen inte visste om Football Manager

10 fakta du antagligen inte visste om Football Manager

Football Manager är ett fotbollsmanagerspel där du tar dig an rollen som förbundskapten för ett klubb- eller landslag. Spelet är utvecklat av Sports Interactive och distribueras av Sega. Spelserien - som lanserar ett nytt spel för PC, Macintosh och Linux samt ett eget...