3
3 poäng

Apollo 11 var den första bemannade rymdfärjan som landade på månen. Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collin är i princip lika stora som rockstjärnor och Neil Armstrongs mening (”Ett litet steg för människan, men ett stort steg för mänskligheten…”) är ett av de mest citerade meningarna vi har i modern tid. Med detta sagt bjuder vi på tio fakta som du bör känna till om den berömda månlandningen från 1969.

Knockade konspirationsaktivist med en rak höger…

Buzz Aldrin slog en gång till en konspirationsaktivist av månlandningen rätt i ansiktet framför en filmande filmkamera. Det blev dock aldrig några rättsliga åtgärder mot Buzz, då det ansågs att han blev provocerad.

NASA satte skeptiker på plats…

Konspirationsteoretiker blev år 2011 överbevisade om att de hade fel när amerikanska NASA släppte högupplösningsbilder från månlandningen på deras Apollo-sajt.

Hyllningstal skrev redan innan avfärd…

Det fanns ett färdigskrivet tal förberett inför månlandningen utifall allt skulle gå åt pipsvängen, kort sagt. Talet behövde turligt nog aldrig läsas.

Avskydde sin uppfinning…

Philo T. Farnsworth, skaparen av TV:n, hatade sin uppfinning fram tills han såg månlandningen sändas live under år 1969.

Osannolikt, men sant…

År 1963 ska San Franciscos basebollklubb Giants ägare, Alvin Dark, ha sagt att människan lär landa på månen innan Gaylord Perry slår sin första homerun. Ungefär en timma efter månlandningen ägde rum år 1969 slog herr Perry sin första homerun.

Fick inte stänga dörren…

Neil Armstrong och Buzz Aldrin var tvungna att komma ihåg att inte stänga dörren till Eagle Lunar Lander när de befann sig på månen. Anledningen var att den inte hade något handtag från utsidan.

Sovjetisk sond kraschade samtidigt på månen…

En sovjetisk sond, Luna 15kraschade på månens yta samtidigt som Buzz Aldrin och Neil Armstrong fortfarande befann sig där. Dock inte så farligt nära dem – hela 1 120 km längre bort slog den ner.

Spelade över originalbanden – av misstag…

År 2006 erkände amerikanska NASA att de inte längre har kvar originalbanden från månlandningen då någon av misstag har råkat spela över dem. Jag skulle inte vilja vara den som spelade över något så historiskt som självaste månlandningen.

Var rädd över att behöva överge sina kamrater…

Michael Collins största rädsla var att han under några omständigheter skulle behöva lämna kvar Neil Armstrong och Buzz Aldrin på månen ensamma. Han har tidigare sagt i en intervju att han önskar att det valet aldrig fanns.

Neil Armstrong fick kärleksfullt tips av sin 82-åriga mormor…

Strax innan avresan till månen hade Neil Armstrongs 82-åriga mormor sagt till honom att ta sig en titt innan han satte sin fot på månen. Såg månen inte säker ut så avrådde hon honom från att gå ut. Uppenbarligen såg den ganska säker ut.

Fick reseersättning beviljad…

Buzz Aldrin krävde resekostnader från NASA för sin resa med Apollo 11. NASA gav honom till slut en reseersättning på 33.31 dollar.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
2
omg
win win
3
win