3
1 delning, 3 points

Tellus, eller jorden som vi kallar den i folkmun, är den plats där du och jag lever – tillsammans med flera miljarder andra människor och djur. Planeten bildades för 4,54 miljarder år sedan och har under den tiden lyckats samla på sig en hel del rolig och intressant fakta. Här är åtminstone tio av de mest intressanta fakta som du bör känna till om vår planet!

Så stor är vår planet…

Om du skulle kunna borra ett hål rakt genom jorden och sedan hoppade genom hålet, skulle det ta hela 42 minuter för dig att nå andra sidan.

Finns stora förhoppningar om tvillingplaneter…

Troligtvis innehåller vår galax över två miljarder planeter som påminner om, eller liknar, jorden. Flera exoplaneter har redan hittats genom teleskop och tror sig kunna likna vår egna planets klimat.

Enorma svampar…

Före träd fanns här på jorden var planeten täckt av gigantiska svampliknande växter. De svampliknande växterna kunde bli stora som dagens träd!

Fler stjärnor än sandkorn…

Det finns ungefär 7 500 000 000 000 000 000 sandkorn på jorden. Och eftersom det finns fler stjärnor i rymden än vad det finns sandkorn på vår planet känns det inte ens värt att tänka på hur stor rymden egentligen är. Man kan bli snurrig av mindre.

Vatten i tre former…

Jorden är den enda platsen i vårt solsystem som vi vet där vatten finns i hela tre olika former; flytandefast och ångande.

Världens djupaste hål…

Sovjetunionen har borrat det djupaste hål som någonsin gjorts av människan. Det är 12 262 meter djupt och tog cirka 14 år att borra. Varför man ens ger sig på något sådant vågar jag inte spekulera i, men det är inte direkt första gången som människan utöver något korkat och onödigt.

Rymdskrotet runt vår planet har blivit ett jätteproblem…

Cirka 22 000 objekt svävar runt vår planet i omloppsbanan, som människan byggt och utvecklat. Det kan vara allt från satelliter till rymdstationer och annat krimskrams.

Hundratals ton med damm…

Mellan 100 och 300 ton kosmiskt damm från rymden flyger in i jordens atmosfär – dagligen. Majoriteten brinner dock upp i atmosfären och lämnar inga spår.

Vår planets djupaste grotta…

Krubera Cave i Georgien (på bilden nedan), världens djupaste grotta på vår jord, är hela 2 197 meter djup. Skulle du våga dig ner till grottan bottnen?

Bara i USA…

Det lilla bysamhället Earth, som ligger i TexasUSA, är den enda plats på jorden som är döpt till ”Earth” (det vill säga jorden, fast på engelska).


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
1 delning, 3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
2
win