Tellus, eller jorden som vi kallar den i folkmun, är den plats där du och jag lever – tillsammans med flera miljarder andra människor och djur. Planeten bildades för 4,54 miljarder år sedan och har under den tiden lyckats samla på sig en hel del rolig och intressant fakta. Här är åtminstone tio av de mest intressanta fakta som du bör känna till om vår planet.

Så stor är vår planet…

Om du skulle kunna borra ett hål rakt genom jorden och sedan hoppade genom hålet, skulle det ta hela 42 minuter att nå andra sidan.

Finns stora hopp om tvillingplaneter

Troligtvis innehåller vår galax över två miljarder planeter som påminner om, eller liknar, jorden. Flera exoplaneter har redan hittats genom teleskop och tror sig likna vår planets klimat.

Enorma svampar…

Före träd fanns på jorden var planeten täckt av gigantiska svampliknande växter. De svampliknande växterna kunde bli stora som träd!

Fler stjärnor än sandkorn…

Det finns ungefär 7 500 000 000 000 000 000 sandkorn på jorden. Och eftersom det finns fler stjärnor i rymden än vad det finns sandkorn på vår planet känns det inte ens värt att tänka på hur stor rymden egentligen är. Man blir snurrig av mindre.

Vatten i tre former…

Jorden är den enda platsen i vårt solsystem som vi vet där vatten finns i tre olika former; flytande, fast och ångande.

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

Jorden är den tredje planeten från solen och den största av de så kallade stenplaneterna i solsystemet. Det är också vårt hem och hemmet för alla kända levande organismer. Dess latinska namn, Tellus eller Terra, används ibland om den, och astronomer betecknar den...

10 fakta du antagligen inte visste om Jupiter

10 fakta du antagligen inte visste om Jupiter

Jupiter (symbol: ♃) är den femte planeten från solen och är med stor marginal solsystemets största planet. Planeten är en så kallad gasjätte, och man är än idag inte säker på om planeten ens har en fast kärna. Planeten har fått sitt namn efter den största guden inom...

10 fakta du antagligen inte visste om galaxer

10 fakta du antagligen inte visste om galaxer

Galaxer är en stor samling av materia i universum, som stjärnor, gas, rymdstoft och förmodad mörk materia sammanbunden genom gravitation. Den galax som vår sol befinner sig i är vårt kära hem; Vintergatan. Vintergata har dock även använts som benämning på större...