1
1 point

I den västra delen av Nordafrika finner vi landet Marocko, med sina drygt 34 000 000 invånare. Landet ingår i den Alliansfria rörelsen och har nära relationer med den Europeiska unionen och USA. Landet har en konstitutionell monarki där kungen har stor makt; det vill bland annat säga att kungen utser ministrar, statsminister samt medlemmar i den högsta domstolen. Med detta sagt kommer här tio fakta som du säkerligen inte kände till om landet sedan tidigare!

Var med och grundade ”Afrikansk enhet”…

Marocko var med och grundade Organisationen för afrikansk enhet, föregångaren till den Afrikanska Unionen, men lämnade den efter Västsahara erkänts som en självständig stat av de andra afrikanska länderna och erbjudits medlemskap.

Världens äldsta operativa universitet…

Marocko har det äldsta operativa universitetet i världen, University of Karueein. Äldre än Oxford till och med, och grundades av en kvinna år 859 e.Kr. Universitet finns med i Guinness Rekordbok, och i Europa är det The University of Bologna i Italien som är det äldsta operativa universitet, som grundades år 1088.

Gränsar till Spanien…

Spanien har en landgräns med Marocko, eftersom spanjorerna fortfarande har suveränitet över två små kuststäder i Nordafrika; Melilla och Ceuta.

Outgiven exklusiv Wu-Tang Clan-platta finns i Marocko…

The Wu-Tang Clan (se bild nedanför) släppte ett hemligt album, av vilket de bara gjorde en enda kopia av. Skivomslaget är prytt i silver och nickel och finns i ett kassavalv i Marocko. Värdet beräknas vara cirka 5 miljoner amerikanska dollar.

Kärt barn har många namn…

Namnet på Marockos kronprins är Hassan ibn Mohammed Al-Alaoui. Men vill man istället tilltala honom vid hans fullständiga namn är det Hassan bin Mohammed bin Hassan bin Mohammed bin Yousef bin Hassan bin Mohammed bin Abderrahmane bin Hisham bin Mohammed bin Abdullah bin Ismail bin Moulay Ali Charif.

Tusentals terrorister arresterades…

År 2003, strax efter en serie islamiska självmordsattacker i Casablanca, knäckte den marockanska regeringen en grupp av islamiska extremister, vilket ledde till att flera tusen extremister arresterades och fängslades.

Världens högsta moské…

Världens högsta moské – Hassan II:s moské – är också Marockos näst högsta byggnad. Minareten är 210 meter hög och färdigställdes år 1993.

Hem till världens största filmstudio…

Världens största filmstudio ligger i Marocko, som består mestadels av öknar och berg och användes bland annat för de senare avsnitten av The Game of Thrones (2011-2019), filmen Mumien (1999), Gladiator (2000) med fler. Det har också blivit en populär turistort på grund av de återstående uppsättningarna av gamla filmproduktioner.

Ansökte om medlemskap i EU…

Marocko har vid ett tillfälle gjort en seriös ansökan om att gå med i Europeiska Unionen. Landet i fråga blev nekat inträde av den enkla anledningen att det inte ligger i Europa.

Fotbolls-VM i Marocko…

Marocko vann omröstningen för att vara värd för VM 2010 i fotboll, men på senare tid har det visat sig att FIFA blev mutat av Sydafrika, som istället blev värdlandet för fotbolls-VM år 2010.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win