1
1 point

Gepard – med det latinska namnet Acinonyx jubatus – är ett kattdjur och den enda arten i underfamiljen Acinonychinae och släktet Acinonyx. Den skiljer sig från andra kattdjur då den inte kan dra in klorna på samma sätt, och den har runda pupiller och jagar främst på dagen. Nedan finner du ytterligare tio fakta om just geparder, som du antagligen inte kände till sedan tidigare!

Hundvalpar och geparder…

Världen över där geparder finns i fångenskap, främst djurparker, uppmuntrar man hundvalpar till umgänge med geparder. Detta för att geparderna ska lära sig att hantera överflödig energi, lära sig sociala signaler och bekämpa stress.

Blev nästan helt utplånade…

Geparderna blev nästan helt utplånade vid den senaste istiden, och alla moderna geparder härstammar från en liten del av de överlevande katterna som avlades för artens överlevnad. På grund av detta är geparderna praktiskt taget genetiska kloner av varandra.

Har även existerat i Indien…

Maharajan av Surguja – som håller rekord för att skjuta ihjäl totalt 1 360 tigrar – sköt ihjäl de tre sista geparderna i Indien, vilket är det enda djuret i modern historia som har blivit utdött i landet på grund av onaturliga orsaker.

Världens snabbaste däggdjur…

Geparden springer snabbare än alla nu levande däggdjur och kan under korta sträckor nå upp till 112 kilometer i timmen. När geparden jagar är den mer i luften än vad den nuddar marken.

Kan bara springa korta stunder…

Geparder är de snabbaste landlevande djuren och kan nå hastigheter upp till cirka 112 km/h på korta sträckor. Men de har en begränsad uthållighet. Efter en kort, intensiv jakt blir de utmattade och överhettade. Geparder kan bara hålla den höga hastigheten i cirka 20-30 sekunder innan de blir för trötta. Detta beror på att de producerar mycket värme under snabba sprinter, och deras kroppar har svårt att svalna av snabbt, vilket kan leda till överhettning. Därför är geparder beroende av att komma nära sina byten innan de startar jakten.

Experimenterade på människor före geoparder…

Medan de flesta forskare experimenterar på djur före människor, gjorde David Wildt motsatsen genom att använda reproduktiva tekniker som används på människor, som artificiell insemination, för att föda upp och hjälpa till att rädda utrotningshotade geparder.

Attraheras av Calvin Klein…

Av någon oförklarlig anledning är stora kattdjur – som exempelvis geparder – oerhört attraherade av en specifik parfymdoft från Calvin Klein.

Väger ungefär som en fullvuxen schäferhund…

Den genomsnittliga vikten ligger för honor vid 38 kilo och för hanar vid 43 kilo, vissa individer kan vara upp till 53 kilo tunga. Svansen blir upp till 81 centimeter lång.

Hanarna är mer sociala än honorna…

Geparden är aktiv på dagen. På så sätt undviker den kontakt med mera nattaktiva rovdjur som lejonleopard och fläckig hyena. De nämnda rovdjuren stjäl annars gepardens byten eller utgör en fara för gepardens ungar. Honor lever vanligen ensamma, med undantag av tiden när de föder upp ungarna. Hanar är däremot mera sociala än andra kattdjur.

Närmsta släkting är antagligen puman och jaguaren…

Geparden skiljer sig ganska mycket i sina morfologiska och anatomiska egenskaper från övriga kattdjur och därför placeras den vanligtvis i den egna underfamiljen Acinonychinae. Nyare genetiska studier indikerar dock att den är närmare släkt med de övriga kattdjuren än vad som tidigare antagits. Gepardens närmaste levande släktingar är med jämförelsevis stor säkerhet puman och jaguaren.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win