2
2 poäng

Sydafrika är en republik i Afrika, längst söderut på den afrikanska kontinenten. Sedan 1994 styrs landet efter demokratiska principer, då val med allmän rösträtt ersatte de rasistiska folkräkningsregler som infördes under apartheiden, vilka helt utestängde den svarta majoriteten (före 1984 även asiater och s.k. färgade, d.v.s. sydafrikaner av blandad härkomst). Landet i fråga bjuder på en innehållsrik historia, och här är tio fakta om Sydafrika som du kanske inte kände till sedan tidigare!

Landet med 11 officiella språk…

Sydafrika kallas för regnbågsnationen – men inte för deras öppenhet i HBTQ-frågor, utan för att landet i fråga har hela elva officiella språk, kombinerat med deras kulturella och etniska mångfald.

HIV och AIDS extremt utbrett i Sydafrika…

Det finns inget land i världen som är så utbrett när det kommer till HIV. Enligt vissa forskare har hela en femtedel av befolkningen HIV eller AIDS.

Härifrån kommer drygt hälften av allt guld…

Drygt hälften av allt guld som någonsin utvunnits på jorden kommer från en och samma gruvområde i Sydafrika – Witwatersrand.

Ras-segregering redan under kolonitiden…

Ras-segregering i landet påbörjades redan under koloniseringen av det holländska riket, likaså under britternas kolonisering av landet. Först år 1948 blev det en officiell lag, som sedan avskaffades igen först år 1991.

Urinvånare använder sig av 44 000 år gammal teknik

En grupp av urinvånare i Sydafrika använder idag samma verktyg som arkeologer har funnit i grottor och gruvor – daterade 44 000 år tillbaka.

Aldrig varit utsatta för statskupp…

Sydafrika är ett av de få länder i den afrikanska regionen som aldrig har haft någon statskupp. Nästan regelbundet under ett helt sekel har demokratiska val hållits.

Vem vill inte ha en eldkastare på sin bil…?

Det finns ingen lag i Sydafrika som säger att du inte får montera eldkastare på din bil – dock måste de finnas där i syfte för att skrämma bort biltjuvar.

Ljushyade bönder utsatta…

Sedan år 1990 har cirka 1 000 ljushyade bönder blivit mördade i landet. Detta är ett problem och en oro som varat länge, men först nu börjar det bli bättre.

Nu slipper du räkna själv…

Det finns en Android-app som hjälper dig att räkna ut hur många kor du behöver betala för din framtida fru. Visst låter det lite som att landet i fråga har brist på Tinder?

Världens kanske mysigaste bar…

Det finns ett 6 000 år gammalt träd i Sydafrika som är ombyggd till en bar i stammen. Mysigt!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win