Solenergi kallas den energi som kommer ifrån solens ljus. Det är tack vare solenergin som det finns liv på jorden. Utan värme från solen skulle jorden vara kall, och det är solenergin som driver växternas fotosyntes. Vi människor har på senare tid lärt oss att utnyttja solenergin till vår fördel, vilket bland annat har lett till att vi har kunnat generera el billigt. Här är tio fakta som du bör känna till om ämnet.

Graham Bell förespråkade för alternativa energikällor…

Redan år 1917 förutspådde Alexander Graham Bell att ”förbränningen av fossila bränslen skulle ha en slags växthuseffekt” på planeten och argumenterade för användandet av alternativa energikällor som solenergi.

Stora planer för Tjernobyl…

Över 30 år efter härdsmältan i Tjernobyl gör strålningen jordbruk och skogsbruk för farligt i området. Därför arbetar Ukraina med planer att omvandla Tjernobylområdet till en massiv solenergigård istället.

Vill bygga på månen…

Ett japanskt företag föreslår att man bygger solceller på månen för att ge ren energi till jorden. Det är företaget The Shimizu Corporation som ligger bakom och driver idén aktivt. 

Solen är vår framtid…

Vår sol i sig producerar tillräckligt med energi på en enda sekund för att hypotetiskt sett kunna tillgodose behoven på hela vår planet i 500 000 år framåt.

Bayern världsledande…

Bayern – en stat i Tyskland – har fler installerade solcellspaneler än vad som finns installerade i hela USA.

10 förmåner med kreditkort

10 förmåner med kreditkort

Ett kreditkort är en klok investering i dagens Sverige där kontanter accepteras på allt färre platser. Dels kan det fungera som en backup om ditt bankkort skulle bli stulet eller borttappat. Många använder också uteslutande kreditkort då dessa ofta är gratis medan...

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

Kärnvapen är en typ av vapen vars sprängladdning får sin energi från fission, eller från olika kombinationer av fission och fusion, av atomkärnor. Detta till skillnad mot konventionella vapen, vars sprängladdningar får sin energi från kemiska processer. Att som land...