1
1 poäng

Solenergi kallas den energi som kommer ifrån solens ljus. Det är tack vare solenergin som det finns liv på jorden. Utan värme från solen skulle jorden vara kall, och det är solenergin som driver växternas fotosyntes. Vi människor har på senare tid lärt oss att utnyttja solenergin till vår fördel, vilket bland annat har lett till att vi har kunnat generera el billigt. Här är tio fakta som du bör känna till om ämnet!

Graham Bell förespråkade för alternativa energikällor…

Redan år 1917 förutspådde Alexander Graham Bell att förbränningen av fossila bränslen skulle ha en slags växthuseffekt på planeten och argumenterade för användandet av alternativa energikällor som solenergi.

Stora planer för Tjernobyl…

Över 35 år efter härdsmältan i Tjernobyl gör strålningen jordbruk och skogsbruk för farligt i området. Därför arbetar Ukraina med planer att omvandla Tjernobylområdet till en massiv solenergigård istället.

Vill bygga på månen…

Ett japanskt företag föreslår att man bygger solceller på månen för att ge ren energi till jorden. Det är företaget The Shimizu Corporation som ligger bakom och driver idén aktivt. 

Solen är vår framtid…

Vår sol i sig producerar tillräckligt med energi på en enda sekund för att hypotetiskt sett kunna tillgodose behoven på hela vår planet i 500 000 år framåt.

Bayern världsledande…

Bayern – en stat i Tyskland – har fler installerade solcellspaneler än vad som finns installerade i hela USA.

Första fungerande solkraftverket…

Redan under år 1913 byggdes det första praktiska termiska solkraftverket i Egypten, det genererade kraft genom att använda polerat stål för att fokusera solljuset. Tyvärr bröt första världskriget ut och kraftverket övergavs på grund av konflikten i området och oljan blev istället en mycket mer attraktiv och lukrativ energikälla.

Vann aldrig något Nobelpris…

Fadern till solenergi, Giacomo Luigi Ciamician (på bild nedanför), nominerades nio gånger för Nobelpriset i kemi men vann aldrig. Han visste att kol var begränsad och uppgav: ”Livet och civilisationen kommer att fortsätta så länge som solen skiner!

Ett problem för fågellivet…

Men solenergi betraktas inte bara som guld och gröna skogar av alla. Ett av de största problemen med så kallade ”solcellsfarmer” är att fåglar som flyger på halvhöjd blir väldigt lättantändliga och kan börja brinna, bokstavligen talat.

Saharaöknen – ett ”hett” ämne…

Om man skulle täcka upp cirka 0,3% av Saharaöknen med solpaneler skulle det kunna generera tillräckligt med energi för att tillgodose hela Europa.

Saudiarabien i framkant med solförsörjning…

Saudiarabien försöker bli ledande inom solenergi, med bland annat ett mål att möta 20% av sina prognostiserade elbehov med solceller fram till år 2032.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win