Människan har haft papegojan som husdjur i över 3 000 år tillbaka. Först av de tidiga egypterna, sedan i huvudsak av indierna och kineserna. Cirka 300 F.Kr. blev papegojan etablerad inom Europas gränser, och idag är dem ett populärt husdjur hos många familjer. Här är tio fakta som du kanske inte kände till om de smarta fåglarna – oavsett om du har en hemma eller inte.

Pulveriserar musselskal med redskap…

Forskare vid University of York och University of St Andrews observerade att större vasapapegojor (Coracopsis Vasa) gjorde gropar och sedan pulveriserade musselskal med hjälp av stenar. Hanarna åt pulvret och erbjöd även det kalciumrika mellanmålet till honor före parning. Var tacksam över att du får choklad istället.

Två fram och två baktill…

Likt de flesta andra fåglar har papegojor fyra klor per fot. Men i stället för de vanliga tre-där-fram-en-baktill-arrangemanget är papegojans tår placerade för ett maximalt grepp: två fram och två baktill. Kombinationen och placeringen av klorna gör att de kan knäcka några av de mest tuffa nötterna. Deras unika fötter gör dem till formidabla ätare, för att inte tala om händiga klättrare.

Många arters existens är hotad…

Cirka en tredjedel av alla existerande arter av papegojan är idag dessvärre utrotningshotad.

Svårt att urskilja könet…

Med ett par anmärkningsvärda undantag ser hanar och honor i de flesta papegojarter nästan identiska ut. Det krävs vanligtvis ett väldigt skarpt öga – eller ett laboratorietest – för att skilja könen åt. Men vissa arter, såsom ädelpapegojan (Eclectus roratus), är så olika att människan i många år trodde att det var två olika fågelarter.

Alla trivs inte i tropisk miljö…

Alla papegojor trivs faktiskt inte i tropisk miljö. Trots att de flesta av de cirka 350 hittills upptäckta papegojarterna bor i tropiska miljöer finns det faktiskt de som hellre trivs i alpina miljöer – exempelvis arten keas. Sedan har vi även tallparakiten, som trivs som allra bäst i 1 800 meter höga bergsområden.

10 vanligaste kattraserna i Sverige

10 vanligaste kattraserna i Sverige

Att skaffa en katt är inte alltid det enklaste. Ska det vara en vanlig huskatt? Eller en lite dyrare raskatt? Vilka kriterier bör den uppfylla? Kommer katten att trivas i just din hemmiljö? Frågorna kan vara många som ovan kattägare, om man planerar på att införskaffa...

10 vanligaste hundraserna i Sverige

10 vanligaste hundraserna i Sverige

Att skaffa hund är inte alltid det lättaste. Ska man ha en stor? En liten? En som kräver mycket motion, eller kanske en lite latare vovve som heller inte kräver så mycket mental träning? Hundar finns i alla möjliga olika storlekar och utföranden, men det är också ett...

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

Kolibrier (Trochilidae) är en stor familj av mycket små fåglar som förekommer i en rad olika typer av biotoper över stora delar av den amerikanska kontinenten. Det finns cirka 320 olika arter, bland dem världens minsta fågel - bikolibrin (Mellisuga helenae) - som bara...