2
2 poäng

Begreppet ”ras” är egentligen ett ganska modernt koncept. I den antika världen hade inte greker, romare, judar, kristna och muslimer begreppet raskategorier. Människor delades snarare upp enligt religion, klass, språk och så vidare. Idag är rasism ett fortsatt brett problem, och har i princip varit sedan människans begynnelse. I vissa delar av världen har det blivit bättre, medan det i andra delar går åt helt fel håll. Här är dock tio fakta som du bör känna till om rasism och rasfördelning.

Mer blandat i större städer…

Forskare beräknar att under de kommande 1 000 åren kommer människor fortfarande finnas i en mängd olika färger. Men människor i större städer kommer att ha en mer blandad hudfärg snarare än en slående mörk eller ljus hy.

Carl von Linné ansåg européer som idealet…

Carl von Linné (1707-1778), en svenskt botanist och fysiolog, var den man som etablerade ett ursprung av raser i en form av färgsättning. Linné delade in Homo sapiens i fyra kategorier: ”H. sapiens americanus”,”H. sapiens européer”, ”H. sapiens asiaticus” och ”H. sapiens afer”, som är kopplade till de fyra kända regionerna i världen: USA, Europa, Asien och Afrika. Han färgkodade raserna röda, vita, gula och svarta. Carl von Linné ansåg ”Homo sapiens europaeus” vara idealet.

Ljushyade har klar fördel i arbetslivet…

Det är mer sannolikt att vita män med ett belastat register kallas till en anställningsintervju än mörkhyade män som inte har någon belastning i sitt register över huvud taget. Detta trots att deras utbildning och erfarenhet är densamma.

Ljushyade sitter uppenbarligen säkrare i skolorna…

Studier har påvisat att mörkhyade studenter i västländer löper mer än dubbelt så stor risk att stängas av eller uteslutas helt från skolan trots att de inte är mycket mer benägna att bryta skolregler än vad ljushyade skolungdomar är.

Ser öppningar efter Obamas presidentskap…

64% av amerikanarna tror nu att en mörkhyad har samma möjligheter i livet som en ljushyad, tack vare att en afroamerikan en gång har vunnit presidentvalet – Barack Obama.

Majoriteten vill ha lika rättigheter för alla…

En studie har påvisat att nio av tio tycker att alla bör behandlas på samma sätt – oavsett hudfärg, religion eller ursprung. Verkligheten visar dock något helt annorlunda.

Suspekta mot ”rasistkortet”…

58% av de ljushyade i USA tror att de mörkhyade använder rasism som ursäkt mer än vad de egentligen bör, eller har rätt till att, göra.

Handlar dock oftast om ren nyfikenhet…

I snitt blir 60% av de mörkhyade och 74% med asiatiskt ursprung ifrågasatta om sitt ursprung, jämfört med bara 19% av de med ljus hy.

Fler vill föra dialoger om rasism…

En studie gjord i Schweiz anser hela 76% att mer öppna dialoger om rasism och rasfördelning bör etableras, samtidigt som 54% tycker det är svårt att hålla diskussionerna på en seriös och stabil nivå.

Araber klassas inte som en folkgrupp…

Termen ”arab” är inte en folkgrupp utan snarare en kulturell och språklig term. Den hänvisar till de som talar arabiska som sitt modersmål. Araber delar kultur och historia, men ”araber” är alltså inte en folkgrupp.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win