Välj en sida

Skräpmat definieras normalt som livsmedel med lågt näringsvärde som innehåller mycket kalorier, fett, socker, salt eller koffein. Det kan bland annat omfatta frukostflingor, godis, chips, kakor, pommes frites, tuggummi, hamburgare, varm korv, glass, läsk och de flesta söta efterrätter. Men det här visste du väl redan? Här kommer lite nyttig information om skräpmat som du bör ha i bakhuvudet till nästa gång du ska in på favoritpizzerian!

Ordet populariserades efter känd låt…

Termen ”skräpmat” började att användas under 1960-talet, men populariserades först under det följande decenniet när låten ”Junk Food Junkie” nådde topplistorna år 1976.

Skräpmat är beroendeframkallande…

Fettet från skräpmaten utsöndrar signaler till hjärnan att kroppen vill ha mer mat. Denna effekt kan pågå i flera dagar. Och ja, skräpmaten är beroendeframkallande, har flera studier påvisat.

Lakrits användes först som medicin…

I över 3 000 år användes naturlig lakrits som medicin för behandling av magsår, halsont, hosta och diverse andra sjukdomar. Den första lakritsgodisen var egentligen ett försök till att dölja den bittra smaken av läkemedlet.

Innehåller samma lim som finns på kuvert…

Majsdextrin, ett förtjockningsmedel som används i skräpmaten, är också just limmet som används på kuvert och frimärken. Mums.

Kan leda till diabetes…

Alloxan, en biprodukt som används till blekning av vitt mjöl, som också ofta återfinns i skräpmat, har visat sig att leda till diabetes hos friska försöksdjur genom att förstöra deras betaceller i bukspottkörteln.

10 fakta du antagligen inte visste om mobilnätet 5G

10 fakta du antagligen inte visste om mobilnätet 5G

Det har länge varit diskussioner och konspirationsteorier om det nya mobilnätet i Sverige - 5G. Anledningen till dess namn beror på att det är den femte generationens mobilnät/trådlösa system. Det nya mobilnätet innebär att datorer och andra trådlösa enheter ska få...