3
3 poäng

Urin spelar en viktig roll i kroppens homeostas, framför allt för osmoreglering. Via utsöndringen lämnar också slaggprodukter kroppen. Men utöver att urin används för att tömma kroppen på vätska kan det också komma till mer nytta. Nedan finns allt du behöver veta om din gultonade vätska, som du i snitt släpper lös sju gånger per dag.

”Att stå och kissa är för hundar”…

I många muslimska länder sitter både män och kvinnor på huk för att kissa. Där anses bara att hundar stå upp för att urinera, inte människor.

Tragiskt sätt att avlida på…

Kanada mister i snitt 225 män livet varje år när de ställer sig upp i sin båt för att urinera och därefter trillar överbord och drunknar.

Urin användes som osynlig bläck…

Antika romerska spioner använde urin som osynlig bläck för att skriva hemliga meddelanden mellan raderna i sina officiella dokument, därav kom talesätt ”Läs mellan raderna” till. Meddelandena gick nämligen bara att läsa när du hettade upp pappret någorlunda.

Så mycket kissar en elefant dagligen…

En vuxen elefant kissar drygt 50 liter om dagen. Det är lättare att mäta hur mycket en hane kissar jämfört med en hona, då honorna oftast bajsar samtidigt som de kissar, vilket hanarna vanligtvis inte gör.

Humrar urinerar från huvudet…

Manliga hummerblåsor är i deras huvuden. När de slåss sprutar de varandra i ansiktet med urin. Det är väl en himla tur att krogslagsmålen inte är på samma sätt som för humrarna.

En lyx vi vill ha tillbaka…!

För ungefär 200 år sedan stod europeiska kvinnor upp när de urinerade. Deras långa klänningar och avsaknad av underkläder gjorde jobbet avsevärt enklare.

Trevligt att bli ihågkommen för…

År 1815 drack kapten James Riley (se bild nedan) av fartyget Commerce och hans besättning kamelurin för att överleva när de gick på grund utanför Afrikas kust och var tvungen att korsa Saharaöknen för att komma hem. Gott.

Använde urin för att ge huden en fräsch lyster…

För några århundraden sedan använde damerna i England och Frankrike urin för att ge huden en fräsch lyster. Antingen urinerade de i sina händer för att sedan smörja ansikte och kropp, eller så använde de urin från hundvalpar. Sexigt.

Och DÄR älskar jag numera jäst…

Bagare i Europa använde förr i tiden urin i brödet för att få det att jäsa. Detta var innan man kom på jäst. Tack gode gud för jästen.

Kissar inte under hela dvalan…

Björnar kissar inte under sin tid de ligger i ide. Deras kroppar omvandlar istället urinen till protein för att sedan nyttja det som näring.

Och den kanske viktigaste punkten om urin…

Det skulle ta ett dussin möss en hel dag att fylla en matsked med urin. Det här kändes givetvis oerhört viktigt att veta.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
2
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win