1
1 poäng

En del har ost, andra har kaviar eller skinka, och somliga har till och med korv. Att lägga någon större kraft på att förklara vad en smörgås är känns enormt krävande, för vet man inte vad en smörgås är så är man född på en annan planet. Så vi går direkt på sak istället; här är tio fakta som du bör känna till om något som du antagligen äter så gott som dagligen!

Uppfanns av en tärningsspelare…

Smörgåsen (på engelska ”sandwich”) är uppkallad efter Lord Sandwich – en tärningsspelare som inte hade tid att äta under en sittning, så han bad sina tjänare att ge honom skivor av kött mellan brödskivor. Sedan dess var den så kallade smörgåsen en given succé!

Dags för lättmajonnäs…?

31% av kalorierna och 60% av fettet i Burger Kings smörgåsar kommer endast från majonnäsen! Om du ska vara lite hälsosam, ska du alltså be om smörgåsar utan majonnäs.

Gjorde en smörgås för 1 500 dollar…

En Minnesota-baserade YouTuber gjorde en gång en kycklingsmörgås bokstavligen talat från grunden. Han odlade en trädgård, skördade vete, slaktade en höna, reste för att koka havsvatten för salt, etc. Det tog honom sex månader och kostade honom totalt 1 500 dollar. Till råga på allt tyckte han inte att den var så god heller!

Världsrekordet som gick åt pipsvängen…

Vid ett tillfälle försökte sig Iran på att komma med i Guinness Rekordbok genom att göra världens längsta smörgås! Problemet var bara att folk började att äta på den rekordlånga smörgåsen innan en officiell mätning hade gjorts, så den blev aldrig godkänd för ett rekord.

Rekord för idioti…?

En man i ChicagoUSA, kunde gripas efter att ha rånat en Subway-restaurang. Anledningen till att han kunde gripas så fort var för att han direkt efter rånet sprang till en konkurrerande smörgåsrestaurang och köpte – ja, just precis – en smörgås.

Åkte fast för en halväten smörgås…

År 2003 stal en man i Belgien diamanter värda 100 miljoner dollar från ett valv som skyddades av flera säkerhetsmekanismer, inklusive ett lås med 100 miljoner möjliga kombinationer, en seismisk sensor, dopplerradar, infraröda värmedetektorer och ett magnetfält. Han kunde dock gripas kort efter stölden då han hade lämnat en halväten smörgås nära brottsplatsen, som kunde DNA-testas. Idag ångrar han nog den smörgåsen mer än något annat.

Försökte smuggla smörgås till rymden…

John Young (på bilden nedanför), piloten av rymdfärjan Gemini 3 blev reprimerad efter att ha smugglat en smörgås med sig på rymdfarkosten.

Kostade flygbolaget 21 miljoner dollar…

År 1987 betalade Steve Rothstein 250 000 dollar för en livstid med obegränsad första klass-biljetter hos American Airlines. Han hoppade på flygplan för att få en smörgås eller ta sig till en baseballmatch i andra städer. Det hela kostade American Airlines totalt runt 21 000 000 dollar och de avsluta kontraktet under år 2008.

Kan lindra din baksmälla…

Enligt forskning gjord på brittiska Newcastle University kan en baconsmörgås faktiskt lindra baksmälla.

Bara i USA…

En genomsnittlig amerikan äter totalt 1 500 jordnöts- och geléburkar fram tills han eller hon slutar high school. Men vad vore en amerikan utan jordnöts- eller gelé-smörgåsar, egentligen?


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win