Välj en sida

En del har ost, andra har kaviar eller skinka, och somliga har till och med korv. Att lägga någon större kraft på att förklara vad en smörgås är känns enormt onödigt, för vet man inte vad en smörgås är så är man född på en annan planet. Så vi går direkt på sak istället; här är tio fakta som du bör känna till om något som du antagligen äter dagligen!

Uppfanns av en tärningsspelare…

Smörgåsen (på engelska ”sandwich”) är uppkallad efter Lord Sandwich – en tärningsspelare som inte hade tid att äta under en sittning, så han bad sina tjänare att ge honom skivor av kött mellan brödskivor. Sedan dess var den så kallade smörgåsen en given succé!

Dags för lättmajonnäs…?

31% av kalorierna och 60% av fettet i Burger Kings smörgåsar kommer endast från majonnäsen!

Gjorde en smörgås för 1 500 dollar…

En Minnesota-baserade YouTuber gjorde en gång en kycklingsmörgås bokstavligen talat från grunden. Han odlade en trädgård, skördade vete, slaktade en höna, reste för att koka havsvatten för salt, etc. Det tog honom sex månader och kostade honom totalt 1 500 dollar. Till råga på allt tyckte han inte att den var så god heller!

Världsrekordet som gick åt pipsvängen…

Vid ett tillfälle försökte sig Iran på att komma med i Guinness Rekordbok genom att göra världens längsta smörgås! Problemet var bara att folk började att äta på den rekordlånga smörgåsen innan en officiell mätning hade gjorts, så den blev aldrig godkänd för ett rekord.

Rekord för idioti…?

En man i Chicago, USA, kunde gripas efter att ha rånat en Sandwich-restaurang. Anledningen till att han kunde gripas så fort var för att han direkt efter rånet sprang till en konkurrerande smörgåsrestaurang och köpte – ja, just precis – en smörgås.

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

Hamburgare må vara en av de mest sålda färdiga maträtterna i världen, där bland annat McDonalds, Burger King och Max med flera figurerar som givna leverantörer. Men inget går väl hem mer än en hemmagjord hamburgare med grönsaker, mängdvis med ost och ett eget tillagat...

10 fakta du antagligen inte visste om korv

10 fakta du antagligen inte visste om korv

Korv avser vanligen en livsmedelsprodukt som innehåller kött och som tillverkas i avlång form. De finns i alla möjliga olika längder, tjocklekar och typer av kött. Korv fungerar alltid som huvudrätt, tilltugg eller smörgåspålägg, och kan vara såväl ett billigt...