2
2 points

Vår himmel domineras av en strålande juvel, vår stjärna och livgivare – solen. Dess bländande sken lyser upp himlen och stöper en gyllene sken över våra dagar. Men bortom dess yttre sken döljer sig en komplex värld av intensiv kärnreaktion och magnetiska stormar. Från strålande soluppgångar till solnedgångar, låt oss fördjupa oss i solens fascinerande värld och förstå dess ofattbara påverkan på livet på jorden.

Solen står för nästan all massa i vårt solsystem…

Man räknar på att solen innehåller cirka 99,86% av vårt solsystems totala massa – det vill säga Vintergatan, som vårat solsystem så fint heter.

Ytan lika varm som jordens kärna…

Jordens kärna är nästan lika varm som solens yta. Men hur varm solens kärna är vågar jag inte ens fantisera om. Den inre delen av jordens kärna beräknas vara cirka 6 000 °C varm.

En hel vetskap att få till solförmörkelse…

För att det ska bli solförmörkelse krävs nästan en hel vetenskap. Solen måste vara exakt på det avstånd att den blir 400 gånger större än månen, samtidigt som solen är 400 gånger längre bort än månen. På så vis blir månen och solen precis lika stora sett från jorden.

1,3 miljoner jordklot…

Solen är ganska stor. Eller ja, den är väldigt stor. Ungefär 1,3 miljoner jordklot skulle få plats i solen, som är en ganska medelstor stjärna, jämfört med många andra stjärnor.

Därför är flaggan på månen kritvit idag…

Den amerikanska flaggan som placerades på månen är numera helt vit tack vare strålningen från solen. Vi får väl hoppas på att eventuella utomjordingar ser det som en fredsflagga någon gång i framtiden.

248 års väntan…

Det tar dvärgplaneten Pluto, som ligger längst bort i vårat solsystem, hela 248 år att cirkulera runt solen. Med tanke på att det tar ett år för jorden att cirkulera ett varv kanske man får ett större perspektiv på det hela.

Blixten varmare än ytan…

En blixt från ett åskoväder är hela fem gånger varmare än solens yta. Inte undra på att man får brännskador när man träffas av blixten.

Det trodde vi alla förr…

I de flesta fall brukar det vara amerikanarna som hamnar på statistiklistan över dumma saker de tror, men den här gången är det ryssarnas tur. Hela 20% av Rysslands befolkning tror att solen kretsar runt jorden och inte tvärtom.

106 832 km/h snabbare än Ferrari Enzo…

Som ofrivilliga passagerare på jorden kretsar vi i cirka 107 182 km/h på vår resa runt solen, som tar ett år. Lite snabbare än grannens sportbil.

Och forskningen går framåt…

Hela mänsklighetens energibehov kan uppnås med hjälp av 1/10 000 del av solens strålar som faller mot jorden varje dag. Detta enligt forskaren Ray Kurzweil.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win