Nikola Tesla föddes den 10 juli 1856 i Smiljan i Kejsardömet Österrike (i nuvarande Kroatien) och dog den 7 januari 1943 i New York. Han var en serbisk-amerikansk uppfinnare och maskin- och elektroingenjör. Tesla var en av de mest betydelsefulla bidragsgivarna vad gäller tillkomsten av kommersiell elektricitet. Han är mest känd för sina många revolutionerande bidrag inom elektromagnetism under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Släkten Tesla lever vidare än idag, men har istället riktat in sig på elbilar. Här är tio fakta som du bör känna till om en av vår tids största uppfinnare!

Full av humor…

År 1898 lyckades Nikola Tesla en gång att lura en hel publik genom att tro att de kunde styra en leksaksbåt genom att skrika kommandon. I själva verket hade han uppfunnit en radiostyrd båt, som han kunde lotsa runt på egen hand. Han saknade i alla fall inte humor!s.

Edison blåste Tesla…

Thomas Edison (se bild nedanför) erbjöd en gång Nikola Tesla 50 000 amerikanska dollar för att få hjälp med att förbättra sin likströmsmotor. Efter att Tesla hade förbättrat den och avslutat projektet hade Edison svårigheter att betala, och hånade istället Testa med att säga: ”Du förstår dig inte på amerikansk humor”.

Var stark motståndare till fetma…

Nikola Tesla var väldigt öppen med sina åsikter om överviktiga människor – och han var absolut inte rädd för att vara tyst om det. Vid ett tillfälle ska han ha sparkat sin sekreterare då han tyckte att hon var på tok för överviktig för att få jobba för honom.

Var besatt i duvor…

Han brukade mata duvor, och tog hem de skadade till sitt hotellrum för att hjälpa dem att få tillbaka hälsan. Vid ett tillfälle ska ha ha betalat så mycket som 2 000 dollar för att kunna rädda en duvas brutna vinge och ben. Detta gjorde han genom att bygga en anordning som bekvämt stödde henne. Duvan blev till slut frisk och kunde flyga iväg igen.

Tesla delar ut gratis WiFi…

Silicon Valley, USA, finns idag en staty av Nikola Tesla (se bild ovanför) som tillgodoser närgående människor med gratis WiFi.

10 fakta du antagligen inte visste om Bruce Willis

10 fakta du antagligen inte visste om Bruce Willis

Bruce Willis är en före detta amerikansk skådespelare och sångare som föddes på en militärbas i Tyskland den 19 mars 1955 (dåvarande Västtyskland). Han växte upp i New Jersey men flyttade senare till New York för att fullfölja sin dröm som skådespelare. Där arbetade...

10 övergivna platser som mänskligheten helt glömt bort

10 övergivna platser som mänskligheten helt glömt bort

Övergivna platser kan vara både spännande och lite kusligt. Och vi människor har alltid haft en tendens att överge vår fasta punkt för att nå en bättre eller tryggare punkt, vilket har lett till att många städer och ställen har blivit helt övergivna - och i flera fall...