2
2 poäng

Nikola Tesla föddes den 10 juli 1856 i Smiljan i Kejsardömet Österrike (i nuvarande Kroatien) och dog den 7 januari 1943 i New York. Han var en serbisk-amerikansk uppfinnare och maskin- och elektroingenjör. Tesla var en av de mest betydelsefulla bidragsgivarna vad gäller tillkomsten av kommersiell elektricitet. Han är mest känd för sina många revolutionerande bidrag inom elektromagnetism under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Släktnamnet Tesla lever vidare än idag, och pryder stolt namnet på de kända elbilarna. Här är dock tio fakta som du bör känna till om en av vår tids största uppfinnare!

Tesla var full av humor…

År 1898 lyckades Nikola Tesla en gång att lura en hel publik genom att tro att de kunde styra en leksaksbåt genom att skrika kommandon. I själva verket hade han uppfunnit en radiostyrd båt, som han kunde lotsa runt på egen hand. Han saknade i alla fall inte humor!

Edison blåste Tesla…

Thomas Edison (se bilden nedanför) erbjöd en gång Nikola Tesla 50 000 amerikanska dollar för att få hjälp med att förbättra sin likströmsmotor. Efter att Tesla hade förbättrat den och avslutat projektet hade Edison svårigheter att betala, och hånade istället Testa med att säga: ”Du förstår dig inte på amerikansk humor”.

Var stark motståndare till fetma…

Nikola Tesla var väldigt öppen med sina åsikter om överviktiga människor – och han var absolut inte rädd för att vara tyst om det. Vid ett tillfälle ska han ha sparkat sin sekreterare då han tyckte att hon var på tok för överviktig för att få jobba för honom.

Var besatt i duvor…

Han brukade mata duvor, och tog hem de skadade till sitt hotellrum för att hjälpa dem att få tillbaka hälsan. Vid ett tillfälle ska ha ha betalat så mycket som 2 000 dollar för att kunna rädda en duvas brutna vinge och ben. Detta gjorde han genom att bygga en anordning som bekvämt stödde henne. Duvan blev till slut frisk och kunde flyga iväg igen.

Tesla-staty delar ut gratis WiFi…

Silicon Valley, USA, finns idag en staty av Nikola Tesla (se bild ovanför) som tillgodoser närgående människor med gratis WiFi.

Därför gifte sig aldrig Tesla…

Nikola Tesla gifte sig aldrig eftersom han trodde att hans kyskhet spelade en viktig roll i hans vetenskapliga förmågor. Om hans vetenskapliga framsteg har haft med hans kyskhetsroll att göra eller inte är dock svårt att säga.

Nära vän med Mark Twain…

Författaren Mark Twain (se bild nedanför) och Nikola Tesla var bästa vänner och varandras största idoler.

Skulle bli 150 år gammal…

Nikola Tesla drack whisky varje dag – men inte av den anledningen att det var gott. Herr Tesla hade nämligen fått för sig att om han drack ett glas whiskey varje dag så skulle han leva tills han blev 150 år gammal. Men några 150 år blev han dessvärre aldrig.

Det enda kvarstående laboratoriet…

Idag finns det bara ett enda laboratorium kvar där Nikola Tesla under en tid arbetade. Byggnaden är dock planerad att rivas, men det finns en grupp aktivister som gör allt för att det ska stå kvar som minne.

Led av svår insomnia…

Nikola Tesla hade svåra sömnsvårigheter och sov aldrig mer än två timmar i sträck.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win