2
2 poäng

Eld är det fenomen som uppstår när en gas genomgår en koncentrationsstyrd, exoterm, kemisk reaktion som inbegriper oxidation (förbränning) av ett brännbart ämne, i tekniska sammanhang benämnt bränsle. Värme från reaktionen bidrar till förgasning och blandning av det brännbara ämnet och oxidationsmedlet, men per definition är temperaturen så hög att temperaturen ej längre är styrande för reaktionen. Förbränningen sker således i kontaktytan mellan oxidationsmedlet och det brännbara materialet (glöd) eller brännbara gaser (flammor, eld). Förbränning av kolhaltiga, flytande eller gasformiga ämnen ger flammor som lyser starkt av svartkroppsstrålning från mikroskopiska sotpartiklar medan förbränning av exempelvis vätgas ger genomskinliga, svagt lysande lågor. Men nog om det tråkiga, här är istället tio lite mer intressanta fakta som du bör känna till om elden!

Brunnit i över 4 000 år…

En naturlig gas i Irak, som kallas för Evighetens eld, har brunnit konstant sedan 4 000 år tillbaka i tiden. Evighetens eld har bland annat omnämnts i HerodotusPlutarch och Det Gamla Testamentets bok av Daniel.

Förblir ett mysterium…

Det är ingen som vet vem som uppfann de populära brandposterna som oftast kan skymtas i USA (se bild nedanför). Anledningen till att ingen vet vem som står för uppfinningen beror på att patentet förstördes – ironiskt nog i en brand.

Girighet resulterade i 300 döda…

År 2004 dog över 300 personer i en brand i ett varuhus i Asunción, Paraguay. Det hela hade aldrig behövt hända, men ägaren var rädd över att kunderna skulle springa iväg med varorna, och låste därför samtliga dörrar så att ingen kunde komma ut.

Skolflickor brann inne på grund av klädsel…

Två år tidigare, 2002, brann 15 skolflickor inne i MeccaSaudiarabien. Anledningen var att statens religiösa poliser inte ansåg kvinnorna anständigt och islamiskt korrekt klädda för att få lämna byggnaden.

Ett dumdristigt försök…

Olyckor kan lätt ske, men ibland kanske man kan förutspå en olycka i förväg. År 1985 använde Philadelphia-polisen i USA en helikopter för att släppa två bomber på ett hus under en beväpnad konflikt. Bomberna antände dock en brand som dödade 11 personer och förstörde 60 hem.

Den guldfärgade brandposten…

En enda brandpost i San Francisco överlevde en massiv jordbävning under år 1906 och kunde därmed understödja brandmän för att rädda distriktet Mission. Till minne av händelsen som ägde rum har brandposten sedan år 1906 stått målad i en guldfärg.

Från spiraltrappa till stång…

Nu för tiden har de flesta brandstationer i USA en stång som brandmännen glider ner på. Men innan dess hade samtliga brandstationer istället en spiraltrappa ner. Anledningen till att det var just en spiraltrappa berodde på att hästarna – som på den tiden körde brandutrustningen – hade lärt sig att gå upp för de raka trapporna.

Ett påkostat projekt…

Under andra världskriget skickade Japan över 9 000 ”brandballonger” mot Nordamerika. Hela 1 000 av dem lyckades ta sig till sin destination och dödade totalt sex amerikaner.

Samtliga dog av brandröken…

Den 19 augusti år 1980 började ett saudiarabiskt flygplan att fatta eld kort efter starten. Planet lyckades dock att ta sig ner på marken oskadd, men när brandpersonalen kom fram till planet och öppnade dörrarna hade redan samtliga 301 passagerare avlidit av brandröken.

Fängelsefångar får rycka ut vid behov…

Kalifornien, USA, är en ofta drabbad delstat när det kommer till framförallt skogsbränder. När brandpersonalen inte räcker till får fängslade män hjälpa till med släckningsarbetet.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win