Fetma har kommit att bli ett av människans största hälsoproblem, och är idag lika utbrett som bristen på mat här i världen. Mycket tack vare snabbmatsrestauranger, söta drycker, godis, chips och annan mat som innehåller fett. Människan håller på att bli mer och mer överviktig, och många länder försöker göra något åt den eskalerande situationen. Här är tio fakta som du kanske inte visste om överviktighet.

USA bara på en tiondeplats…

Fler människor lider av fetma än hunger i världen. Man kan tro att det är USA som ligger på första plats bland världens tjockaste befolkning, men de håller sig ”bara” på en stabil tiondeplats. Det land med flest överviktiga per capita är – lite oväntat – Kuwait.

Nästan var tredje amerikan lider av fetma…

Trots att USA bara hamnar på tionde plats bland flest överviktiga per capita, är ändå ungefär var tredje amerikan överviktighet. Nästan i alla fall. Enligt statistik från 2016 var hela 31,8% av befolkningen överviktiga, jämfört med Kuwaits 42,8%.

Restaurangmat kan vara en fara…

Människor som regelbundet äter sin middag på restauranger dubblar risken för att bli överviktig. Med andra ord kan det vara bra att variera kosten med lite hemlagat då och då.

Kycklingarna 266% större…

Kycklingar innehåller 266% mer fett nu än för 40 år sedan. De matas mer och har avlats fram för att bli fetare – just för att kunna ge mer kött.

McDonald´s caesarsallad en fettfälla…

Man kan tro att en sallad alltid gör susen för kroppen, men så behöver det inte vara. McDonald´s caesarsallad innehåller mer fett än deras hamburgare.

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

De flesta relaterar nog hormoner till tonåringar - men sanningen är att vi alla ständigt bär på hormoner. Hormoner är molekyler som fungerar som budbärare från en cell eller ett organ i kroppen till en annan cell eller grupp av celler. Alla flercelliga organismer...

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

Genetik, ärftlighetslära, är en vetenskap inom biologin som studerar hur egenskaper nedärvs, hur genomet (arvsmassan) är uppbyggt och fungerar, hur förändringar av generna (arvsanlagen) uppstår, samt den biologiska variationen. Just vårt genetiska arv har blivit en...

10 fakta du antagligen inte visste om människans blod

10 fakta du antagligen inte visste om människans blod

Blod är den vätska som cirkulerar i människors och andra djurs blodådror (blodkärl). Blodet pumpas runt i kroppen av hjärtat. Det går från hjärtat till lungorna för syresättning, tillbaka till hjärtat och sedan ut till kroppens vävnad. Men det här hade du så klart...