2
2 poäng

Fetma har kommit att bli ett av människans största hälsoproblem, och är idag lika utbrett som bristen på mat här i världen. Mycket tack vare snabbmatsrestauranger, söta drycker, godis, chips och annan mat som innehåller fett. Människan håller på att bli mer och mer överviktig, och många länder försöker göra något åt den eskalerande situationen. Här är tio fakta som du kanske inte visste om överviktighet.

USA bara på en tiondeplats…

Fler människor lider av fetma än hunger i världen. Man kan tro att det är USA som ligger på första plats bland världens tjockaste befolkning, men de håller sig ”bara” på en stabil tiondeplats. Det land med flest överviktiga per capita är – lite oväntat – Kuwait.

Nästan var tredje amerikan lider av fetma…

Trots att USA bara hamnar på tionde plats bland flest överviktiga per capita, är ändå ungefär var tredje amerikan överviktighet. Nästan i alla fall. Enligt statistik från 2016 var hela 31,8% av befolkningen överviktiga, jämfört med Kuwaits 42,8%.

Restaurangmat kan vara en fara…

Människor som regelbundet äter sin middag på restauranger dubblar risken för att bli överviktig. Med andra ord kan det vara bra att variera kosten med lite hemlagat då och då.

Kycklingarna är 266% större idag…

Kycklingar innehåller 266% mer fett nu än för 40 år sedan. De matas mer och har avlats fram för att bli fetare – just för att kunna ge mer kött.

McDonald’s caesarsallad en fettfälla…

Man kan tro att en sallad alltid gör susen för kroppen, men så behöver det inte alltid vara. McDonalds caesarsallad innehåller mer fett än deras hamburgare.

Faderns diet är av stor betydelse…

En fars diet före befruktningen spelar en avgörande roll i ett barns hälsa och dess framtid.

Sömnproblem en stor fara för ens vikt…

Brist på sömn kan resultera i kraftiga viktuppgångar på cirka ett kilo i veckan. Därav brukar insomnia ofta bli en ond cirkel.

Överviktiga en trafikfara…

En överviktig bilförare har 78% större risk att hamna i en bilolycka jämfört med en person som är normalviktig.

Utbildning spelar roll…

rikare länder är fetma vanligare bland lågutbildade, medan i fattiga länder är det vanligare med fetma bland högutbildade.

Svenskar glada i sötsaker…

Svenskar äter mer godis och choklad än amerikanare. I snitt äter en svensk cirka 15 kilo sötsaker om året, medan en amerikan bara äter 11,3 kilo.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win