1
1 point

År 1865 grundades Nokia som en mekanisk massafabrik i finska Tammerfors av entreprenören Fredrik Idestam. År 1868 grundade Idestam ett träsliperi i Nokia och 1871 bildades Nokia AB med koncentration av verksamheten i en ny och större anläggning i Nokia, kallad Nokia Pappersbruk. Pappersbrukets namn kommer från floden Nokianvirta, vars namn är oklart, möjligen syftar det på sobel eller på bäver. Pappersbruket var en pionjär i Finlands industrialisering och fick framgångar på den stora ryska hemmamarknaden. Idestam köpte även upp Nokia gård, som företaget än i dag använder som konferensgård. Även om Nokia från början grundades i form av ett pappersbruk känner nog vår generation mer till företaget som en gedigen mobiltelefonutvecklare, som såldes av till Microsoft under år 2013. Här följer ytterligare tio fakta som du kanske inte kände till om det finska storföretaget!

Nokia började inte med hemelektronik förrän på 1960-talet…

Först år 1960 gav sig Nokia in på den elektroniska marknaden som vi bäst känner till den idag. Innan dess var det mest gummi, industriell elektronik och kabeltillverkning som gällde. Deras gummiskor blev en storsäljare och säljs än idag – till höga priser i andra hand. Dock har tillverkningen av skorna lagts ner sedan länge.

Har stor respekt för asiatiska seder…

På den asiatiska marknaden har det finska företaget varit väldigt noga med att aldrig inkludera siffran fyra i något produktnamn, främst när det kommer till mobiltelefonerna. Detta då siffran fyra betyder otur i många asiatiska länder.

Satsade stort på mobilkameran…

Eftersom företaget i fråga har storsatsat just på kameran till deras smarta telefoner, var det under år 2013 också en av världens mest säljande digitalkamera. Idag har dock försäljningen minskat markant och både Androidbaserade telefoner likt iPhone har kommit ikapp i utvecklingen.

Men drygt 20 år senare ligger de inte ens på topp 100…

Enligt ”Fortune list 2006” var Nokia under år 2006 ett av de tjugo mest välkända företagen i världen.

Dåvarande finska premiärministern ringde det första kommersiella GSM-samtalet…

Världens första kommersiella GSM-samtal ägde rum i Helsingfors, Finland, år 1991 med ett Nokia-baserat nätverk. Samtalet sköttes av den dåvarande finska premiärministern Harri Holkeri med en Nokiatelefon. Likaså var det Nokia som stod för världens första satellitsamtal år 1994.

SMS-signalen är morsekod för deras välkända slogan…

Nokias slogan ”Connecting People” har kommit att bli en av de mest välkända slogans vi vet bland företag idag. Länge har det florerat rykten om att deras standardton för SMS är morsekod för ”SMS”, men så är inte fallet. Standardtonen för SMS är nämligen morsekod för ”Connecting People”.

Och jag slår vad om att dagens Nokia 1100 fortfarande har halva batteriet kvar…

Nokia är det företag som har massproducerat en mobiltelefon mest av alla. År 2003 släppte de modellen ”Nokia 1100” (se bild nedanför), som producerades i hela 250 000 000 exemplar fram till idag.

Deras varumärke ”Lumia” ska representera den finska snön…

Namnet ”Lumia” har fått ett stort genombrott när det kommer till deras senaste generation av smarta mobiltelefoner. Namnet i sig har faktiskt en betydelse, då ”lumi” betyder ”snö” på det finska språket.

Deras första mobiltelefon vägde över tio kilo…

1982 lanserade Nokia sin första mobiltelefon, som gick under namnet ”Mobira Senator” (se bild nedanför). Telefonen var kanske inte den mest ergonomiska att bära med sig, då den vägde hela tio kilo.

Men sannolikheten att deras mobiltelefoner blir lika populära igen är nog väldigt små…

Sedan den digitala produktutvecklingen satte igång år 1982, har företaget i fråga tagit fram cirka 400 olika digitala produkter fram till idag.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win