Åska är elektriska urladdningar i jordens atmosfär som yttrar sig i ett uppflammande av ljus (blixt) och ett skarpt eller mullrande ljud (åskknallar, åskdunder, åskmuller). Dessa elektriska urladdningar alstrar mycket stor värme under bråkdelar av en sekund, vilket gör att luften sätts i rörelse vilket är upphovet till åskmullret. Åska förekommer i samband med cumulonimbusmoln (bymoln), men kan också förekomma i extremt sällsynta fall i cumulusmoln (vanliga stackmoln). Urladdningen blir då oftast mycket större än i vanliga bymoln. Det här hade du säkert redan koll på, men här följer tio fakta som du kanske hade lite mindre koll på om åskoväder!

Så många dör per år på grund av åska…

Årligen mister över 24 000 personer livet i form av åskrelaterade olyckor eller direkta blixtnedslag. Av alla dessa 24 000 personer är cirka 19 200 män, då det är fem gånger vanligare att en man träffas av blixten än en kvinna. Anledningen till detta är att män i många kulturer har mer riskfyllda åtaganden än kvinnor.

160 000 rostmackor klara…!

En enda blixt innehåller tillräckligt mycket energi för att kunna rosta 160 000 bröd. Vi rekommenderar dock brödrosten som ett säkrare alternativ.

Kan låta väldigt osannolikt…

År 1998 möttes två afrikanska lag i fotboll. Ett åskoväder dök plötsligt upp och en blixt slog ned mitt på fotbollsplanen. Det ena elvamannalaget stendog medan det andra laget klarade sig med lindriga skador. Det hela förbryllade världen, fram till det visade sig att det lag som klarade sig med lindriga skador var sponsrade med fotbollsskor, som innehöll en stor mängd gummi, vilket förmildrade nedslaget avsevärt.

Stackars bonden…

År 1939 avled hela 835 får samtidigt – av ett enda blixtnedslag. Det hela hände i Utah, USA.

Inget att bråka med…

En blixt är cirka fem gånger varmare än solens yta.

10 fakta du antagligen inte visste om regnbågar

10 fakta du antagligen inte visste om regnbågar

Regnbågar är ett optiskt, meteorologiskt fenomen som uppträder som ett (nästintill) fullständigt ljusspektrum i form av en båge på himlen då solen lyser på nedfallande regn. En gammal sägen är att det ligger en kista med guld vid regnbågens slut. Dessvärre är det inte...

10 fakta du antagligen inte visste om Alperna

10 fakta du antagligen inte visste om Alperna

Alperna är en bergskedja med större delen belägen i Centraleuropa. Åtta länder har del av Alperna: Frankrike, Italien, Monaco, Schweiz, Liechtenstein, Tyskland, Österrike och Slovenien, som sträcker sig i en båge från området kring Nice och Genua vid Medelhavet,...