2
2 points

Under medeltiden, en period som sträckte sig från 500 till 1500-talet, utspelade sig många av historiens mest fascinerande och ibland otroliga händelser. Trots att vi idag ofta betraktar denna tid som avlägsen och mystisk, finns det en rad häpnadsväckande fakta som omgärdar medeltiden – fakta som kan verka nästan för utomjordiska för att vara sanna. I denna artikel ska vi utforska 10 sådana fakta om medeltiden som låter som påhittade sagor men är helt och hållet verklighetens underverk. Så häng med på en resa tillbaka i tiden och upptäck några av de mest förbluffande inslagen ur medeltidens historia!

Rikard Lejonhjärta blev kraftigt sjuk under ett korståg – slogs på slagfältet från en bår…

Rikard Lejonhjärta var en mäktig kung och en viktig militärledare. Men under ett korståg 1191 blev Englands kung sjuk. Kung Rikard vägrade att lämna slagfältet under belägringen av Acre och kämpade istället från en bår.

Kungen kunde inte ens gå – men han kunde ändå skjuta ett armborst. Liggande på en bår buren av soldater sköt Rikard pilar mot Acres muslimska försvarare. Han tog till och med med sig en skärm att gömma sig bakom när han kämpade från den kungliga båren.

Acre föll så småningom till korsfararna och Rikard återvände triumferande till England[källa]

Medeltida högskolestudenter gjorde uppror om vin som krävde över 100 liv…

Alkohol plus högskolestudenter har varit en farlig kombination sedan universiteten kom till på medeltiden. Men studenter idag kan inte göra upplopp på samma sätt som Oxford-studenterna på 1300-talet. Ta bara St. Scholastica Day Riot 1335 som exempel; som krävde nästan 100 liv.

Det hela började på Swindlestock Tavern. Oxford-studenterna beställde vin men var inte nöjda med smaken och returnerade det omedelbart, tillsammans med glåpord som de skrek mot krogägaren. Snart slängde eleverna vinglas inne på krogen och oroligheterna rann så småningom ut på gatorna.

Kung Edward III var inte nöjd med upploppet. Men istället för att undersöka saken närmare, tog han blint parti för Oxford University och beordrade staden att betala böter varje år för varje avliden student. Kungen tvingade också borgmästaren och 62 stadsbor – som representerade de 63 döda studenterna – att be om förlåtelse i en årlig förödmjukande ritual. Straffet pågick i nästan 500 år[källa]

Gifta par kunde duellera för att lösa tvister, där maken fick slåss från ett hål…

Gifta par som slåss låter kanske inte helt ovanligt – men i det medeltida Tyskland avgjorde par sina bråk i form av en duell. Känd som en äktenskaplig duell, tillät den juridiska lagen män och hustrur att lösa tvister med fysiskt handgemäng om det inte fanns några andra vittnen.

Naturligtvis skulle det inte vara rättvist för män att slåss mot sina fruar på lika villkor. För att göra fältet jämnt skulle maken slåss från ett utgrävt hål. Ibland hade han en hand bunden bakom ryggen. De bägge fick slåss mot varandra med klubbor tills en person utsågs till segrare.

Duellerna blev så allvarliga att vissa började kalla dem skilsmässostrider[källa]

Medeltida tandläkare var faktiskt väldigt avancerade…

Att besöka en medeltida tandläkare kan låta som hämtat ur en skräckfilm, men tandläkarna under medeltiden var faktiskt välutbildade och förvånansvärt avancerade.

Under medeltiden kunde tandläkare fylla hålbleka tänder och till och med diagnostisera muncancer. De skrapade plack från tänderna, gjorde proteser åt sina patienter och utförde operationer för att ta bort cancer eller reparera trasiga käkar.

Men medeltida tandläkare var inte lika bra överallt. De bäst utbildade tandläkarna bodde vanligtvis i universitetsstäder eller större städer. I mindre städer kunde det till och med sluta med att folk besökte smeden för att dra en tand. Smärtsamt? Antagligen! [källa]

”Djävulens advokat” var ett riktigt jobb under medeltiden…

Idag tänker vi på en djävulens advokat som någon som intar en oppositionell hållning för att provocera fram ett argument. Under medeltiden var dock djävulens advokat ett verkligt jobb.

På 1500-talet nämnde Vatikanens register att anställa en ”Diaboli Advocatus”, eller djävulens advokat. Påven Sixtus V skapade en officiell post som heter trons främjare, som folk informellt kallade djävulens advokat. Vad gjorde trons främjare? När kyrkan nominerade ett nytt helgon, skulle de framföra argument mot den nominerade för att processen skulle gå noggrant till. [källa]

Avlusning betraktades som en social aktivitet…

Löss fanns verkligen överallt under medeltiden. Så avlusning blev en viktig social aktivitet som knöt familjer. Kvinnor tog vanligtvis rollen som familjeavlusare. Man använde sig utav kammar och specialtvättar för att avlägsna löss.

Löss var dock inte de enda skadedjuren som plågade medeltiden. De flesta trodde att tandvärk orsakades av små ”tandmaskar” som bodde i tänderna. Och om du hade en ”öronmask” sa läkaren att du skulle sova bredvid ett moget äpple för att masken skulle dras ut från örat. [källa]

Djur som begick brott ställdes inför rätta och kunde dömas till döden…

Under år 1457 ställdes en sugga och hennes kultingar inför rätta i Frankrike. Deras brott: att ha attackera och dödat av ett franskt barn. Och medeltida djur gick inte till en speciell djurdomstol – istället stod de inför en domare, åklagare och vittnen, precis som en helt vanlig domstol. Djuren fick till och med en försvarsadvokat under dessa ökända rättegångar. 

Rättegångar för djur var vanliga i medeltida EuropaHästargrisarhundar och kor ställdes inför rätta för brott som mordmisshandel och till och med bestialitet (zoofili).

Under rättegången skulle domstolen ifrågasätta djurets avsikter och besluta om ett skäligt straff. I ett fall från 1300-talet där två svinhjordar tog livet av en person, slog domaren fast att en flock initierade attacken medan den andra flocken kom med först senare. Men båda fick dödsstraff för att de gjorde ”uppspelta ljud” under attacken, vilket bevisade att djuren ”njöt” av handlingen. [källa]

Ålar kunde användas som valuta…

Ålar fanns överallt i det medeltida England. Där kunde de marina djuren även användas som valuta. Och eftersom ålar kunde användas som valuta, blev de även ett tecken på rikedom: folk började att avbilda ålar på sina familjevapen för att visa upp sin rikedom, och adelsmän samlade tiotusentals ålar för att servera vid högtider. [källa]

Nya studier visade att riddare var mer flexibla i sina rustningar än vad vi tidigare har trott…

Var medeltida riddare klumpiga när de klirrade runt i sina rustningar? Inte direkt. Det har visat sig att den medeltida rustningen var mycket mer flexibel än vi tidigare har trott.

Tänk bara på Jean le Maingre, en fransk riddare under 1400-talet. Han kunde hoppa upp på en häst, springa, klättra på en stege eller ta sig över en vägg – i full rustning.

Naturligtvis var det dock tungt att bära rustning, och det krävdes mycket styrka. En studie från 2011 från University of Leeds visade att riddare använde ungefär dubbelt så mycket energi för att förflytta sina kroppar i full rustning. [källa]

Medeltida läkare diagnostiserade sina patienter genom att smaka på deras urin…

Det hör inte till ovanligheten att en modern läkare tar ett urinprov från sin patient, men vetenskapen om urinanalys går tillbaka till den klassiska eran, där medeltida läkare tog urinanalyser till en helt annan nivå när de började att provsmaka urinen för att diagnostisera sina patienter.

Medeltida läkare rekommenderade att noggrant observera patienter för att förstå deras medicinska problem. De föreslog att man skulle titta på urin efter tecken på vanliga sjukdomar, som exempelvis diabetes.

Läkarna luktade och smakade vanligtvis på urin från sina patienter för att diagnostisera medicinska problem. Det medeltida ”urinhjulet” visade 20 olika färger av urin och varnade läkare för vanliga lukter och smaker. Om någon hade diabetes hävdades det att deras urin skulle smaka ”underbart sött, som om det var genomsyrat av honung eller socker”. [källa]


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win