1
1 poäng

Björnen är ett stort och farligt djur som många andra djur fruktar. Det finns åtta olika arter av björnar och dem flesta är allätare. Vissa björnar tar sig ibland in till bebodda områden för att plundra soptunnor och fiskdammar bland annat. Här kommer tio fakta om det djur du sist av allt vill träffa på i soprummet!

Största landrovdjuret…

Isbjörnen är det största rovdjuret som går på land här i världen. En fullvuxen isbjörn kan väga upp till 700 kg och den kan bli hela tre meter lång när den reser sig upp.

Polackerna hade en björn som maskot under andra världskriget…

Under andra världskriget så var det en björn som stred för Polen. Han var bärhjälp åt soldater och de hade dessutom lärt honom att göra honnör.

Äter lite allt möjligt…

De flesta björnars diet består i huvudsak av fisk och kött. Men det hör inte till ovanligheten skulle att de även äter plantor och insekter (i väldigt stora mängder, vill säga).

Ser ungefär som oss människor…

Till skillnad från många andra däggdjur så har de flesta björnarna ett fullt utvecklat färgseende.

Bowlingklot? Inga problem…

Grizzlybjörnar har en sån makalös kraft i sina käkar så de teoretiskt sett skulle kunna tugga sönder ett bowlingklot.

Värsta tänkbara…

Alla föroreningar som människan har bidragit till har gjort så att isbjörnars penisar har krympt med tiden. Åk kollektivt och låt deras käraste ägodel växa tillbaka, snälla!

Registreringsskyltar formade som isbjörnar…

Registreringsskyltarna i en del av områdena i nordvästra Kanada är formade som isbjörnar. Detta för att hedra den stora mängd av isbjörnar som finns i området.

Snacka om husdjur…

Den före detta amerikanska presidenten Theodore Roosevelt hade en björn som sällskapsdjur under sin mandatperiod. Han har även gett sitt namn till ett kärt gosedjur vid namn Teddybjörnen.

Deras enda naturliga fiende…

Vad människan vet så är tigrar är det enda landbaserade rovdjuret som regelbundet jagar fullvuxna björnar. Det betyder alltså att tigrar är björnarnas egentligen enda naturliga fiende – bortsett från fästingar och andra småkryp då, så klart.

Svartbjörnar kan klättra i träd…

Trots deras stora storlek och kraftfulla kroppar är svartbjörnar kända för att kunna klättra upp i träd för att undvika fara eller för att få tillgång till bättre mat. Det är inte ovanligt att se en björn balansera på grenar eller ta en tupplur i trädkronan. Denna oväntade färdighet hos björnar visar deras överraskande smidighet och anpassningsförmåga.

Så mycket kalorier behöver en grizzlybjörn dagligen få i sig…

Grizzlybjörnar behöver få i sig ca 20 000 kalorier varje dag för att överleva. Det är lite mer än oss människor, som bara kräver cirka 2 000 – 3 000 kalorier.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win