1
1 poäng

Björnen är ett stort och farligt djur som många andra djur fruktar. Det finns åtta olika arter av björnar och dem flesta är allätare. Vissa björnar tar sig ibland in till bebodda områden för att plundra soptunnor och fiskdammar bland annat. Här kommer tio fakta om det djur du sist av allt vill träffa på i soprummet!

Isbjörnar är det största landrovdjuret…

Isbjörnen är det största rovdjuret som går på land här i världen. En fullvuxen isbjörn kan väga upp till 700 kg och den kan bli hela tre meter lång när den reser sig upp.

Polackerna hade en björn som maskot under andra världskriget…

En björn som kallades ”Wojtek” tjänstgjorde i den polska armén under andra världskriget. Wojtek var en brunbjörn som adopterades av den polska andra artilleribataljonen under deras uppehälle i Persien (nuvarande Iran) och senare deltog han i striderna i Italien. Soldaterna lärde Wojtek att göra honnör och han blev en älskad maskot och medlem av enheten. Hans historia är väl dokumenterad och har blivit symbolisk för polska soldaters mod och uthållighet under kriget. En bild på brunbjörnen Wojtek finner du nedanför! [källa]

Under andra världskriget så var det en björn som stred för Polen. Han var bärhjälp åt soldater och de hade dessutom lärt honom att göra honnör.

Äter lite allt möjligt…

Många björnar har en varierad kost och kan äta både kött, fisk, växter och insekter. De är opportunistiska och anpassningsbara jägare och samlare som kan anpassa sin diet efter tillgången på mat i sin miljö. Till exempel äter brunbjörnar i stor utsträckning växter och insekter när dessa är tillgängliga och kan utgöra en betydande del av deras diet, särskilt under vissa årstider eller i vissa regioner.

Förlitar sig mer på luktsinnet och hörseln framför synen…

De flesta björnarter är faktiskt färgblinda eller har ett begränsat färgseende och förlitar sig främst på sitt utmärkta luktsinne och hörsel för att navigera och hitta föda i sin miljö. De är oftast mest känsliga för rörelser och kontraster snarare än färger.

Till skillnad från många andra däggdjur så har de flesta björnarna ett fullt utvecklat färgseende.

Bowlingklot? Inga problem…

Grizzlybjörnar har en sån makalös kraft i sina käkar så de teoretiskt sett skulle kunna tugga sönder ett bowlingklot. Deras kraftfulla bett gör det möjligt för dem att bryta sig in i hårda föremål och även knäcka ben från byten när de jagar.

Är exceptionella simmare – trots sin storlek…

En annan rolig fakta är att björnar är exceptionellt skickliga simmare trots deras stora kroppsmassa. Vissa arter, såsom is- och brunbjörnar, är kända för att simma långa sträckor över stora vattendrag eller till och med mellan öar. De använder simningen som ett sätt att förflytta sig mellan sina olika revir, leta efter mat och ibland till och med för att jaga byten som fisk.

Registreringsskyltar formade som isbjörnar…

Vissa registreringsskyltar i en del av områdena i nordvästra Kanada är formade som isbjörnar. Detta för att hedra den stora mängd av isbjörnar som finns i området.

Registreringsskyltarna i en del av områdena i nordvästra Kanada är formade som isbjörnar. Detta för att hedra den stora mängd av isbjörnar som finns i området.

Snacka om husdjur…

Den före detta amerikanska presidenten Theodore Roosevelt hade en björn som sällskapsdjur under sin mandatperiod. Han har även gett sitt namn till ett kärt gosedjur vid namn Teddybjörnen.

Deras enda naturliga fiende…

Vad människan vet så är tigrar, lejon och pumor de enda landbaserade rovdjuren som regelbundet jagar fullvuxna björnar. Det betyder alltså att de stora kattdjuren är björnarnas egentligen enda naturliga fiende – bortsett från oss människor och fästingar och andra småkryp då, så klart.

Vad människan vet så är tigrar är det enda landbaserade rovdjuret som regelbundet jagar fullvuxna björnar. Det betyder alltså att tigrar är björnarnas egentligen enda naturliga fiende – bortsett från fästingar och andra småkryp då, så klart.

Och visst kan de även klättra i träd…

Trots deras stora storlek och kraftfulla kroppar är svartbjörnar kända för att kunna klättra upp i träd för att undvika fara eller för att få tillgång till bättre mat. Det är inte ovanligt att se dem balansera på grenar eller ta en tupplur i trädkronan. Denna oväntade färdighet hos de stora djuren visar deras överraskande smidighet och anpassningsförmåga.

Så mycket kalorier behöver en grizzlybjörn dagligen få i sig…

Grizzlybjörnar behöver få i sig ca 20 000 kalorier varje dag för att överleva. Det är lite mer än oss människor, som bara kräver cirka 2 000 – 3 000 kalorier. Om vi antar att en genomsnittlig pizza innehåller cirka 2000 kalorier, vilket är en ganska hög uppskattning för en stor pizza med mycket ost och kött, skulle 20 000 kalorier motsvara ungefär tio genomsnittliga pizzor. Hade du fått i dig det under en enda dag?


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win