Rädda Menige Ryan (engelsk titel: Saving Private Ryan) är en amerikansk episk krigsfilm från 1998, regisserad av Steven Spielberg och skriven av Robert Rodat, och utspelas i tid omkring landstigningen i Normandie under andra världskriget. Filmen är anmärkningsvärd för sin intensiva öppningsscen på 24 minuter, där landstigningen på Omaha Beach den 6 juni 1944, filmatiserats. Den fortsätter sedan med ett sökande efter en fallskärmsjägare från den amerikanska 101st Airborne Division. Här är tio fakta som du antagligen inte kände till om krigsfilmen, med skådespelaren Tom Hanks i spetsen!

Dyr öppningsscen…

Öppningsscenen med landstigningen på Normandie Rädda Menige Ryan kostade 12 miljoner dollar att spela in. Den krävde också 1 500 statister och har rankats som ”den bästa krigsscenen genom tiderna” av tidningen Empire Magazine.

Löst baserad på verklig händelse

Filmen och dess handling är uppdiktad men baseras löst på det verkliga fallet med bröderna Niland, där två av fyra bröder överlevde kriget, men man trodde att det bara var en som hade överlevt. 

Tom Sizemore fick stenhårda krav av Spielberg

Steven Spielberg lovade Tom Sizemore en roll i filmen Rädda Menige Ryan så länge han aldrig misslyckades med ett drogtest under filmatiseringen. Om han misslyckades en enda gång, även om det så vore den sista inspelningsdagen, lovade Spielberg att sparka ut honom från filmproduktionen och filma om alla Sizemores scener med en ny skådespelare.

Svårt för krigsveteranerna

Öppningsscenen i filmen var så realistisk och välgjord att många amerikanska krigsveteraner inte klarade av att se filmen på biograferna. Den amerikanska veteranavdelningen i landet fick upprätta upp en nationell hjälplinje, där veteraner som hade drabbats eller påverkats av filmen kunde ringa.

Fick genomgå arméträning

Inför Rädda Menige Ryan fick alla huvudaktörer genomgå riktig arméträning – förutom Matt Damon. Detta så att de andra skådespelarna på ett naturligt och troligt sätt skulle kunna uppvisa vrede mot honom i filmen.

10 fakta du antagligen inte visste om That ’70s Show

10 fakta du antagligen inte visste om That ’70s Show

Den största snackisen just nu är uppföljaren till That '70s Show som streamar på Netflix - That '90s Show, med fokus på Erics och Donnas dotter och även romansen med Michaels och Jackies son. TV-serien är en hyllad sitcom med ett betyg på 8.1 på IMDb. Men här är tio...

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

How I Met Your Mother är en amerikansk komediserie för TV som skapats av Carter Bays och Craig Thomas. Första säsongen blev klar och sändes i USA mellan 2005 och 2006. Efter nio säsonger sändes seriens sista avsnitt 31 mars 2014. TV-serien visades i hela 208 avsnitt...

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

Det finns många filmer och TV-serier som slutar för öppen tolkning, där det är fansens uppgift att själva bestämma hur allt fick sitt slut. Men sen finns det också de serier och filmer med egentligen uppenbara slut, men som har fått tittare världen över att komma fram...