2
2 poäng

Rädda Menige Ryan (engelsk titel: Saving Private Ryan) är en amerikansk episk krigsfilm från 1998, regisserad av Steven Spielberg och skriven av Robert Rodat, och utspelas i tid omkring landstigningen i Normandie under andra världskriget. Filmen är anmärkningsvärd för sin intensiva öppningsscen på 24 minuter, där landstigningen på Omaha Beach den 6 juni 1944, filmatiserats. Den fortsätter sedan med ett sökande efter en fallskärmsjägare från den amerikanska 101st Airborne Division. Här är tio fakta som du antagligen inte kände till om krigsfilmen, med bland annat skådespelaren Tom Hanks i spetsen!

Dyr öppningsscen…

Öppningsscenen med landstigningen på Normandie i Rädda Menige Ryan kostade 12 miljoner dollar att spela in. Den krävde också 1 500 statister och har rankats som ”den bästa krigsscenen genom tiderna” av tidningen Empire Magazine.

Filmen är löst baserad på verklig händelse…

Filmen och dess handling är uppdiktad men baseras löst på det verkliga fallet med bröderna Niland, där två av fyra bröder överlevde kriget, men man trodde att det bara var en som hade överlevt. 

Tom Sizemore fick stenhårda krav av Spielberg…

Steven Spielberg lovade Tom Sizemore en roll i filmen Rädda Menige Ryan så länge han aldrig misslyckades med ett drogtest under filmatiseringen. Om han misslyckades en enda gång, även om det så vore den sista inspelningsdagen, lovade Spielberg att sparka ut honom från filmproduktionen och filma om alla Sizemores scener med en ny skådespelare.

Svårt för krigsveteranerna…

Öppningsscenen i filmen var så realistisk och välgjord att många amerikanska krigsveteraner inte klarade av att se filmen på biograferna. Den amerikanska veteranavdelningen i landet fick upprätta upp en nationell hjälplinje, där veteraner som hade drabbats eller påverkats av filmen kunde ringa.

Fick genomgå arméträning inför inspelningen…

Inför Rädda Menige Ryan fick alla huvudaktörer genomgå riktig arméträning – förutom Matt Damon. Detta så att de andra skådespelarna på ett naturligt och troligt sätt skulle kunna uppvisa vrede mot honom i filmen.

Matt Damon gav svar på tal…

När Matt Damon fick frågan varför han tog rollen i filmen förklarade han enkelt: ”Den erbjöds mig. När Spielberg säger ’hoppa’ så svarar man ’hur högt?

Vin Diesel fick skräddarsydd roll…

En kämpande Vin Diesel skrev, regisserade och var med i en kortfilm som visade upp på filmfestivalen i Cannes år 1995. Senare, efter att Steven Spielberg såg kortfilmen, var han så imponerad att han skapade rollen som Private Caparzo enbart för Vin Diesel.

Rena kassakon i Europa…

Rädda Menige Ryan gjorde mer pengar utomlands än i produktionslandet USA och var oväntat nog mer populär i Tyskland än i Frankrike.

Redigerades inte digitalt…

Filmen i fråga är den sista i sitt slag som är redigerad i ett icke-digitalt redigeringssystem som har vunnit ett akademiskt pris för bästa redigering.

Fick se filmen – som straff…

År 2000 dömdes nio tonåringar i USA till att se filmen Rädda Menige Ryan, efter att ha gjort sig skyldiga till vandalisering av en krigsveteranpark


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
2
win