1
1 point

Polio orsakas av ett virus som till en början infekterar människors övre luftvägar och stannar i tarmkanalen. För vissa infekterade sprider sig sedan viruset och infekterar ryggmärgens grå substans och kan då orsaka förlamning. Viruset är mycket smittsamt och därför drabbas främst barn, därav även benämningen barnförlamning. Med detta sagt kommer här tio fakta som du bör känna till om just polio!

Snart utrotat…

Sjukdomen har tidigare varit en stor orsak till dödförlamning och livslånga funktionsnedsättningar, men effektiva vaccinationsprogram har nu utrotat viruset i stora delar av världen. Enligt WHO var polio 2013 endemiskt endast i AfghanistanNigeria och Pakistan. Sedan september 2015 är polio inte längre endemiskt i Nigeria. I början av 2014 fanns många polioutbrott i AsienAfrika och Mellanöstern, men sedan dess har situationen förbättrats betydligt.

Dog av strömavbrott…

Ett poliooffer hölls vid liv tack vare en metalltub i nästan 60 år bara för att olyckligtvis avlida när ett strömavbrott stängde ner hennes järnlunga.

Trodde först att glass var orsaken till polioepidemi…

Under år 1940 konstaterade forskare att konsumtion av glass var den främsta orsaken till polioepidemin, enbart baserad på statistiken att det fanns fler fall av polio på sommaren, vilket också var när barnen åt som mest glass.

Patenterade aldrig poliovaccinet…

År 1955 valde forskaren Jonas Salk (bilden nedanför) att inte patentera sitt poliovaccin. Detta för att han ansåg att vaccinet tillhörde mänskligheten, inte honom personligen. Man uppskattar att han gick miste om en total summa på cirka sju miljarder dollar.

Vanligast i Pakistan…

Immuniseringsinsatser har minskat poliofall med cirka 99%. I dag står landet Pakistan för uppskattningsvis 86% av alla nuvarande fall.

Trodde att hans böner blev besvarade av Gud…

Sir Alec Guinness – som spelade Obi-Wan Kenobi i Star Wars – konverterade till katolicismen efter att han trodde att hans son var mirakulöst botad av polio som svar på hans böner. Han var en trogen katolik till sin död år 2000.

Floden som blev poliobärande…

Under september månad år 2014 dumpade företaget GlaxoSmithKline genom en olycka över 45 liter koncentrerad levande polioviruslösning i Lasnefloden, som ligger i Belgien.

Existerat i alla tider…

Polio har existerat under all skriftlig mänsklig historia, men det fanns aldrig en stor epidemi av det förrän år 1907, när 2 700 människor blev poliosmittade i amerikanska Vermont. År 1952 fanns det över 50 000 enskilda fall – bara i USA.

Joni Mitchell lärde sig spela gitarr när hon hade polio…

Joni Mitchell (bilden nedanför) blev infekterad av polio vid nio års ålder, och det var under hennes återhämtning på sjukhuset som hon började att uppträda och sjunga för andra patienter. Efter att ha lärt sig att spela gitarr, framträdde hon som en av de ledande folkartisterna i slutet av 1960-talet och 70-talet.

President Roosevelts personliga erfarenhet bidrog indirekt till ett polivaccin…

En intressant fakta om polio är att det var den amerikanska presidenten Franklin D. Roosevelt som själv drabbades av polio år 1921. Hans engagemang för att bekämpa sjukdomen ledde till skapandet av National Foundation for Infantile Paralysis, som senare blev känt som March of Dimes Foundation. Detta initiativ spelade en avgörande roll i att finansiera forskning som ledde till utvecklingen av det första effektiva poliovaccinet av Jonas Salk. President Roosevelts personliga erfarenhet bidrog därmed indirekt till framstegen inom polioforskning och vaccination.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win