Antingen så gillar man att flyga, eller så gillar man det inte. Åsikterna går isär väldigt, och forskare tror att detta beror på att man inte har någon kontroll när man är i luften. Men de som faktiskt har kontroll över flygplanet – piloterna – bör inte vara flygrädda. Här är tio fakta som du bör känna till om piloter!

Kamikazepiloter fick återvända…

Japanska kamikazepiloter (självmordspiloter) fick lov att återvända till flygbasen om de inte kunde hitta ett lämpligt mål att flyga in i under andra världskriget. En pilot blev avrättad efter att han återvände den nionde gången.

Trodde han blev förföljd av CIA

En sovjetisk MIG-pilot blev nerskjuten och störtade i USA under det kalla kriget. När han besökte de amerikanska matvaruhusen var han säker på att CIA hade fyllt på mathyllorna för att manipulera honom om att landet i fråga var ekonomiskt stabilt. Han kunde nämligen inte ens föreställa sig att det fanns ett så stort utbud av matvaror, vilket Sovjetunionen inte hade. 

Världens kanske dummaste vadslagning

År 1986 slog en sovjetisk pilot vad med sin andrepilot att han kunde landa flygplanet utan att se något, med gardinerna nerdragna i vindrutan. Han kraschade planet i landningsbanan och dödade totalt 70 av 94 passagerare och besättningsmän.

Stridspilot nödlandade inrikesplan

Kaptenen på ett United-flyg i USA fick en hjärtinfarkt i mitten av flygningen, och en stridspilot som inte var i tjänst – Mike Gongol – fick hjälpa till att landa planet och räddade därmed 160 liv. Han visste att han var tvungen att hjälpa till när han hörde meddelandet: ”finns det någon pilot som inte är i tjänst ombord, var vänlig ring i din stolsknapp.

Får ”specialkost”

Piloten och andrepiloten blir alltid serverad annan mat än den övriga besättningen. Detta för att undvika en eventuell matförgiftning.

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

Kärnvapen är en typ av vapen vars sprängladdning får sin energi från fission, eller från olika kombinationer av fission och fusion, av atomkärnor. Detta till skillnad mot konventionella vapen, vars sprängladdningar får sin energi från kemiska processer. Att som land...

10 fakta du antagligen inte visste om hemlöshet

10 fakta du antagligen inte visste om hemlöshet

Hemlöshet är en situation som uppstår när en person saknar fast bostad i en kultur där rådande norm är att man har sådan (till skillnad från nomadiska kulturer). Definitionen av hemlöshet varierar från land till land. I Sverige har vi - tack och lov - en väldigt låg...