1
1 poäng

Antingen så gillar man att flyga, eller så gillar man det inte. Åsikterna går isär väldigt, och forskare tror att detta beror på att man inte har någon kontroll när man är i luften. Men de som faktiskt har kontroll över flygplanet – piloterna – bör inte vara flygrädda. Så här är tio fakta som du bör känna till om piloter!

Kamikazepiloter fick återvända…

Japanska kamikazepiloter (självmordspiloter) fick lov att återvända till flygbasen om de inte kunde hitta ett lämpligt mål att flyga in i under andra världskriget. En pilot blev dock avrättad efter att han återvände den nionde gången.

Trodde han blev förföljd av CIA…

En sovjetisk MIG-pilot blev nerskjuten och störtade i USA under det kalla kriget. När han besökte de amerikanska matvaruhusen var han säker på att CIA hade fyllt på mathyllorna för att manipulera honom om att landet i fråga var ekonomiskt stabilt. Han kunde nämligen inte ens föreställa sig att det fanns ett så stort utbud av matvaror, vilket Sovjetunionen inte hade. 

Världens kanske dummaste vadslagning…

År 1986 slog en sovjetisk pilot vad med sin andrepilot att han kunde landa flygplanet utan att se något, med gardinerna nerdragna i vindrutan. Han kraschade planet i landningsbanan och dödade totalt 70 av 94 passagerare och besättningsmän.

Stridspilot nödlandade inrikesplan…

Kaptenen på ett United-flyg i USA fick en hjärtinfarkt i mitten av flygningen, och en stridspilot som inte var i tjänst – Mike Gongol – fick hjälpa till att landa planet och räddade därmed 160 liv. Han visste att han var tvungen att hjälpa till när han hörde meddelandet: ”finns det någon pilot som inte är i tjänst ombord, var vänlig ring i din stolsknapp.

Får ”specialkost”…

Piloten och andrepiloten blir alltid serverad annan mat än den övriga besättningen. Detta för att undvika en eventuell matförgiftning.

Kamikazepilot – ett jobb för bara singlar…

Hajimi Fuji skrev upp sig på listan för frivillig kamikazepilot, men nekades acceptans eftersom han hade en fru och två små barn. För att hedra hans önskan dränkte hans fru sina två unga tjejer och därefter sig själv. Hajimi flög sedan som kamikazepilot, och mötte sin död den 28 maj 1945.

Stridspilot ångrade attack…

En japansk pilot som angrep en stad i Oregon, USA, under andra världskriget återvände 20 år senare för att ge staden sin familjs 400 år gamla släktsvärd, som en symbol för sin ånger.

Beställde pizza till alla passagerare…

En pilot på ett amerikanskt flygbolag beställde 30 pizzor till sina passagerare, efter att ha upptäckt de skulle vara försenade två timmar på grund av dåligt väder. Pizzorna levererades inom 30 minuter av Domino och fick specialeskort direkt till planet av flygplatspersonalen.

Trodde japanerna invaderade Kansas…

Hazel Ying Lee (på bilden nedanför), en kinesisk-amerikansk pilot under andra världskriget, blev tvungen att nödlanda två gånger. Ena landningen ägde rum på ett vetefält i Kansas. En bonde, med en högaffel i handen, jagade henne runt planet medan han ropade till sina grannar att japanerna hade invaderat Kansas.

Även Charles Lindbergh tjänstgjorde frivilligt…

Den berömda flygaren Charles Lindbergh tjänstgjorde under andra världskriget som en stridsflygare, trots att han fortfarande var civil. Hans andrepilot var känd som ”Fishkiller Miller”, efter att han missat ett mål och istället dödade tusentals närliggande fiskar i en sjö.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win