2
1 delning, 2 points

Sigmund Freud föddes den 6 maj 1856 i Freiberg i Mähren i Österrike-Ungern (nuvarande Příbor i Tjeckien) och avled den 23 september 1939 i Storbritanniens London. Han var en österrikisk läkare, neurolog och författare som grundade psykoanalysen. Hans mest kända verk är Drömtydning (Die Traumdeutung, 1900), där han argumenterade för att drömmar går att tolka och förstå. Sigmund Freud har haft en betydelsefull roll i den västerländska kulturen under 1900-talet, den moderna synen på människan och psykoterapi. Och även om mycket av hans teorier övergavs i stor utsträckning under 1900-talets sista decennier, så har hans lära ännu anhängare inom flera akademiska och kulturskapande fält. Dessa kallas freudianer.

Du som har läst eller läser psykologi i skolan har med all sannolikhet också bekantat dig med Freuds lära, men här följer tio fakta som du kanske däremot inte fick lära dig i skolan!

Sigmund Freud föddes som Sigismund Schlomo Freud…

Freud var en österrikisk neurolog, men föddes i Freiberg, Moravia, nuvarande Tjeckien. Hans familj flyttade till Österrike när han var fyra år gammal och bodde där fram tills nazisternas ökande hot mot judarna eskalerade. Och även om han är mer känd som Sigmund Freud föddes han faktiskt till namnet Sigismund Schlomo Freud.

Kokain intresserade honom väldigt mycket…

Herr Freud blev mycket intresserad av kokainets effekter och rekommenderade det som behandling vid ett flertal olika sjukdomstillstånd, bland annat som behandling mot morfinberoende. År 1885 tilldelades han titeln ”Privatdozent”, framför allt för sina skrifter om kokain, men även för en artikel om infärgning av neurologiska preparat. Efter att hans artikel publicerades var det många människor som började använda kokain och det resulterade i en kokainpest i Europa och USA. Detta gjorde honom ökänd, och han kämpade även hårt för att hålla sig borta från drogen själv.

Än idag kritiseras Freud för sitt arbete…

Sigmund Freud har ständigt mötts av kritik, och har bland annat förts fram av Max Scharnberg, som hävdar att Freud förfalskade mycket av sin forskning för att den skulle passa in på hans teorier. Således har det hävdats att Freud publicerade sex längre fallbeskrivningar men att i själva verket blev inget av dessa fall botade. Freud uppgav i en studie gällande hysteri att han botat 18 patienter, men det har hävdats att de flesta patienter troligen var påhittade och de övriga aldrig blev botade.

Många av hans patienter begick självmord…

Flera av Freuds patienter, och även hans dotter Anna Freud (till vänster på bilden nedanför), begick självmord och flera gånger i eller i närheten av Freuds bostad. Självmordsfrekvensen var även hög bland psykoanalytikerna själva.

Mycket av hans lära används inom psykvården idag…

Efter att han öppnade sin privatpraktik lärde han sig konsten att sätta en människa i hypnos med hjälp av Jean Charcot. Detta för att behandla neurala störningar. Han var dock inte nöjd och tillsammans med Joseph Breuer utvecklade han det som nu kallas ”fri association”, vilket är en teknik där patienterna talar om allt som kommer till deras sinne och Freud trodde att det fungerade mer effektivt än hypnos.

Sexuella konflikter var ett av hans favoritämne…

Han gav mer vikt vid sexuella konflikter och ansåg att neuros har en sexuell grund. Han trodde att traumatiska sexuella erfarenheter vid ung ålder kunde leda till neurotiska beteende i vuxen ålder.

Hans teorier om sexuella attraktioner i familjen möttes av hård kritik…

Enligt Freud är små pojkar sexuellt attraherade till sin mor och har i regel utvecklat ett hat och en rädsla till sin far. Detta är vad han kallade ”Oidipuskomplexet”. Hans lärjunge Carl Jung (se bild nedanför) formulerade även ett nytt koncept, kallat Electrakomplex, som är ungefär densamma som Oidipuskomplexet men där döttrar istället attraheras sexuellt till sin far.

Det omedvetna och medvetna hade stor betydelse för Sigmund Freud…

Sigmund Freud gav en hel del betydelse för det omedvetna och betraktade det medvetna som toppen på ett isberg och massan som ligger under vattennivån som det omedvetna. Han trodde att våra handlingar är ett direkt resultat av uppfyllandet av motiven i det omedvetna.

Han blev berömd mest tack vare sin psykoanalytiska teori…

Hans psykoanalytiska teori gjorde honom berömd och många yrkesverksamma från olika områden blev hans lärjungar. Carl Jung, Alfred Adler och Ernst Jones var några av de anmärkningsvärda och mest kända studenterna.

En del av hans lärjungar bröt sig loss från Freuds traditionella teori…

Men några av hans lärjungar beslutade sig för att bryta sig loss från den psykoanalytiska traditionen och formulerade istället sina egna teorier i linje med Freuds teori. Dessa psykologer kallades för Neo-freudianerna.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
1 delning, 2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win