Österrike, officiellt Republiken Österrike, är en inlandsstat i Centraleuropa. Landet gränsar till både Tyskland och Tjeckien i norr, Slovakien och Ungern i öster, Slovenien och Italien i söder och Schweiz och Liechtenstein i väster. Österrikes ursprung dateras tillbaka till 800-talet då territorierna Oberösterreich och Niederösterreich blev alltmer befolkade. Namnet ”Ostarrichi” finns först dokumenterat i ett officiellt dokument år 996. Sedan dess har det här ordet utvecklats till ”Österreich” (Österrike). Österrike är en parlamentarisk representativ demokrati som består av nio förbundsländer och är ett av sex länder i Europa som har förklarat sig permanent neutralt och är ett av få länder som förbundit sig till ständig neutralitet genom grundlag. Landet har också varit medlem i Förenta nationerna sedan år 1955 och Europeiska nationerna sedan 1995. Men här följer tio fakta som du antagligen dock inte kände till om Österrike!

Turkarna flyr Wien och en tradition skapas av österrikarna…

När turkarna flydde huvudstaden Wien år 1683, lämnade de efter sig en stor mängd av kaffebönor, därigenom lanserade österrikarna den stora wienska traditionen av ”Kaffeehaus” (kaffehus). Sedan 1800-talet har traditionen varit en oumbärlig social del av Wiens medelklass och det intellektuella livet.

Och ljuger gör vi också…

Om du älskar djurlivet kan du ta dig ett besök på världens äldsta dokumenterade djurpark. Beläget i Österrikes huvudstad Wien finns nämligen världens äldsta ännu existerande djurpark, Tiergarten Schönbrunn, som grundades år 1752 av Franz I Stephan, född som prins Frans Stephan av Lothringen. Kärnan i parken var en paviljong där kejsarparet intog sin frukost. Att vara äldst betyder inte alltid att man är bäst, men i detta fallet gör det det, då djurparken klassas som en av Europas tio bästa djurparker!

Begravningen är något av det största för en österrikare…

Döden i Österrike är en stor industri, och den österrikiska begravningsbranschen sägs vara den största per capita i hela Europa. Österrikarna planerar helt öppet för deras kommande död, planerar och reserverar begravningsplatser i god tid, är med och utformar gravstenar och ser till att det finns garantier för att den ”slutliga räkningen” för begravningen ska kunna bli betald. För en österrikare betyder det hög status när någon kommer från en begravning och påpekar för andra att den var fin.

Det finns en klar möjlighet att Adolf Hitler var släkt med judarna han försökte utrota…

Prover av saliv som togs från totalt 39 släktingar till österrikisk-födda Adolf Hitler under år 2010 visade att han hade en kromosom Haplogroup E1B1B1, som är vanligt förekommande hos berberna i MarockoAlgeriet och Tunisien samt hos Sephardic- och Ashkenazi-judar. Detta är en av de viktigaste grundläggande linjerna för den judiska befolkningen. ”Academy of Fine Arts” i huvudstaden Wien har också gjort sig känd för att vara den konstskola som avvisade 128 sökande, varav Adolf Hitler var en av dessa.

Ett uppfinningsrikt land…

Några av de största och mest kända uppfinningarna som kommer från landet är bland annat symaskinen (uppfunnen av Josef Maderspergen), digitalklockan (Josef Pallweber), slow motion-effekten (August Musger) och kretskortet (Paul Ebler).

10 fakta du antagligen inte visste om gränser

10 fakta du antagligen inte visste om gränser

En del gränser mellan länderna är hårt bevakade, medan andra bara går att kliva över, utan något som helst hinder eller passkontroll. Den gräns mellan två länder som betraktas som allra mest välbevakad är den mellan Nord- och Sydkorea. Och just gränser är ett...

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

Mongoliet är en republikansk stat belägen i det inre av Asien, mellan Ryssland i norr och Kina i söder. Landet är indelat i 21 provinser (aimag) samt stadsområdet runt huvudstaden Ulan Bator. Mongoliet har också varit känt som ”Yttre Mongoliet” för att skilja det från...

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

Hawaii är den yngsta av de 50 amerikanska delstaterna (21 augusti 1959) och är den enda delstaten som består enbart av öar. Den upptar det mesta av ögruppen Hawaiiöarna i centrala Stilla havet, sydväst om kontinentala USA, sydöst om Japan och nordost om Australien....