1
1 poäng

Österrike, officiellt Republiken Österrike, är en inlandsstat i Centraleuropa. Landet gränsar till både Tyskland och Tjeckien i norr, Slovakien och Ungern i öster, Slovenien och Italien i söder och Schweiz och Liechtenstein i väster. Österrikes ursprung dateras tillbaka till 800-talet då territorierna Oberösterreich och Niederösterreich blev alltmer befolkade. Namnet ”Ostarrichi” finns först dokumenterat i ett officiellt dokument år 996. Sedan dess har det här ordet utvecklats till ”Österreich” (Österrike). Österrike är en parlamentarisk representativ demokrati som består av nio förbundsländer och är ett av sex länder i Europa som har förklarat sig permanent neutralt och är ett av få länder som förbundit sig till ständig neutralitet genom grundlag. Landet har också varit medlem i Förenta nationerna sedan år 1955 och Europeiska nationerna sedan 1995. Men här följer tio fakta som du antagligen dock inte kände till om Österrike!

Turkarna flyr Wien och en tradition skapas av österrikarna…

När turkarna flydde huvudstaden Wien år 1683, lämnade de efter sig en stor mängd av kaffebönor, därigenom lanserade österrikarna den stora wienska traditionen av ”Kaffeehaus” (kaffehus). Sedan 1800-talet har traditionen varit en oumbärlig social del av Wiens medelklass och det intellektuella livet.

Här finner du världens äldsta djurpark…

Om du älskar djurlivet kan du ta dig ett besök på världens äldsta dokumenterade djurpark. Beläget i Österrikes huvudstad Wien finns nämligen världens äldsta ännu existerande djurpark, Tiergarten Schönbrunn, som grundades år 1752 av Franz I Stephan, född som prins Frans Stephan av Lothringen. Kärnan i parken var en paviljong där kejsarparet intog sin frukost. Att vara äldst betyder inte alltid att man är bäst, men i detta fallet gör det det, då djurparken klassas som en av Europas tio bästa djurparker!

Begravningen är något av det största för en österrikare…

Döden i Österrike är en stor industri, och den österrikiska begravningsbranschen sägs vara den största per capita i hela Europa. Österrikarna planerar helt öppet för deras kommande död, planerar och reserverar begravningsplatser i god tid, är med och utformar gravstenar och ser till att det finns garantier för att den ”slutliga räkningen” för begravningen ska kunna bli betald. För en österrikare betyder det hög status när någon kommer från en begravning och påpekar för andra att den var fin.

Det finns en klar möjlighet att Adolf Hitler var släkt med judarna han försökte utrota…

Prover av saliv som togs från totalt 39 släktingar till österrikisk-födda Adolf Hitler under år 2010 visade att han hade en kromosom Haplogroup E1B1B1, som är vanligt förekommande hos berberna i MarockoAlgeriet och Tunisien samt hos Sephardic- och Ashkenazi-judar. Detta är en av de viktigaste grundläggande linjerna för den judiska befolkningen. ”Academy of Fine Arts” i huvudstaden Wien har också gjort sig känd för att vara den konstskola som avvisade 128 sökande, varav Adolf Hitler var en av dessa.

Ett uppfinningsrikt land…

Några av de största och mest kända uppfinningarna som kommer från landet är bland annat symaskinen (uppfunnen av Josef Maderspergen), digitalklockan (Josef Pallweber), slow motion-effekten (August Musger) och kretskortet (Paul Ebler).

Österrike är känt för sin fina choklad…

Mozartkugel är ett populärt varumärke hos den österrikiska chokladen som har sitt ursprung i Salzburg, Mozarts födelsestad. År 1890 gjorde konditormästare Paul Furst sin första Mozartkugel genom att bilda små bollar av marsipan som han sedan belade i en pralingrädde och sedan doppade i varm choklad. Andra konditorier och chokladproducenter i Wien tog snart efter den populära chokladbakelsen, och det tävlas ständigt om vem som kan göra den mest autentiska Mozartkugeln.

Ett av landets största mysterium inkluderar ett kungligt självmord…

En av de största mysterierna i den österrikiska historien omger döden av kronprins Rudolf, den enda sonen av kejsaren Franz Joseph I och kejsarinnan Elisabeth ”Sisi”. Kronprinsen Rudolf hade en älskarinna, Mary von Vetsera. Den 30 januari 1889 hittades de två älskande kropparna i den kungliga jaktstugan på Mayerling. De båda hade till synes begått självmord. Mary von Vetsera hade druckit gift och Rudolf hade skjutit sig själv till döds. Deras död är dock fortfarande ett mysterium, och ingen vet vad som egentligen hände.

Franskt kungablod från Österrike…

Den franska drottningen Marie Antoinette var en av de sexton barnen från den österrikiska drottningen Maria Theresa. Hon gifte sig med en franska prins som skulle blev kung Ludvig XVI. Båda avrättades dock senare av giljotinen under den franska revolutionen.

Mordet av österrikaren Franz Ferdinand blev första världskrigets utbrott…

Mordet på ärkehertig Franz Ferdinand, son till ärkehertigen Karl Ludwig och brorson av kejsaren Franz Josef I, som skedde söndagen den 28 juni, 1914, i Sarajevo, Jugoslavien, räknas som den direkta orsaken till utbrottet av första världskriget, där Österrike fick lida en totalt förlust av 1 567 000 invånare.

Även Österrikes flagga är en av världens äldsta…

Precis som Danmark och Lettland är Österrikes flagga en av världens äldsta som fortfarande är i bruk. Enligt legenden blev Duke Leopold V:s vita tunika blodskvätt under år 1191, men ett område som täckte för tunikan hade klarat sig från blodet, och blev som ett vitt sträck mitt i allt blod. Den symboliska tunikan kom senare att bli landets officiella flagga.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win