1
1 poäng

Avokado (med det latinska namnet Persea americana) är en art i familjen smörplantor. Arten växer vilt från Mexiko i norr ner till länderna runt Anderna i söder. Numera odlas arten över hela världen på platser med lämpligt klimat. Avokado blir en 20 meter hög städsegrön smörplanta och har 12-25 centimeter långa blad. Trädet tål inte frost och växer enbart i subtropiska och tropiska klimat. Ett normalt avokadoträd ger omkring cirka 120 frukter per år. Du kanske själv är en stor avokadoälskare? Då får du nog nytta av dessa tio fakta om just avokadon!

Avokado är egentligen ingen frukt – det är ett bär.…

Avokado är i grunden ett bär – ett väldigt stort ett, med bara ett enda frö inuti. I många sammanhang har avokadon också gjort sig känd som ett ”alligatorpäron” på grund av dess utseende och färg.

Avokadon härstammar troligtvis från Mexiko…

Man tror att avokadon från början härstammar från sydcentrala Mexiko på grund av att tidigare funna fossiler visar att liknande träd härstammade i området för miljontals år sedan. Då var det dock mer utbredda – så långt som till Kalifornien i USA.

Man åt avokado redan för 12 000 år sedan…

Forskare har avslöjande bevis från en grotta i Mexiko, som visar på att avokado användes redan så långt tillbaka som för 10 000 år f.Kr. Man tror också att träodlingar av avokado påbörjades redan vid 5 000 år f.Kr. ungefär.

Bäret finns i många olika former…

Avokado kan komma i olika former. Den absolut vanligaste formen är de päronformade. Men sfäriska och äggformade avokados hör inte heller till ovanligheten.

Samma ord för avokado och testikel…

Ordet avokado kommer från det spanska ordet ”Aguacate”. Det spanska ordet härstammar från ”āhuacatl” – och āhuacatl i sin tur kommer från forna aztekiska. Ordet āhuacatl betydde också ”testikel”. Varför? Ptja, ta en titt på avokadons form, visst är det ganska likt en testikel?

En avokado kan jämföras med ett 16 veckors foster…

Här kommer en intressant fakta för dig som är havande i ett relativt tidigt skede. När du når vecka 16 i graviditeten kan du ta en titt på en avokado – en genomsnittlig avokado är nämligen lika stor som fostret då är i din livmoder.

De innehåller till och med mer kalium än bananer…

Avokadon är extremt rik på kalium. En enda avokado innehåller cirka 975 mg av denna mineral. Detta slår en banan med hästlängder, som är känt för att erbjuda cirka 487 mg kalium – förutsatt att bananen är en stor en då.

Du kan påverka dess mognad…

Placerar du bäret i en brun påse tillsammans med ett äpple eller en banan mognar avokadon snabbare än vanligt. Varför då? Jo, för att äpplen och bananer släpper etylengas – ett naturligt hormon som finns i växter. Detta hormon hjälper avokadon att mogna snabbare.

Över tjugo mineraler och vitaminer…

Så många som tjugo olika mineraler och vitaminer finns i en enda avokado. Till exempel innehåller det lutein, som är en mycket kraftfull antioxidant. Det är känt att skydda våra ögon från ljusvågor med hög energi.

Ät mer avokados och få ett nyttigare liv…

Vi vet redan att de är mycket rika på kalium. Det är viktigt för att hjälpa oss att absorbera kalcium, upprätthålla sunda hjärtmuskler och även upprätthålla ett hälsosamt blodtryck. Med andra ord; ät mer avokados!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win