Sim City utkom år 1989 och utvecklades av Will Wright och Jeff Braun. Likt sina uppföljare går det ut på att vara en borgmästare över en stad, där du bestämmer hur den ska utformas, hur skatterna ska vara och allt som har med stadens utveckling att göra. Uppgiften kompliceras bland annat av kriminalitet, avgaser och att det ibland sker katastrofer som bränder och översvämningar. Till en början släppte Sim City bara till Amiga och Macintosh, men kom senare också till MS-DOS, Atari, Commodore 64, SNES (Super Nintendo) och Microsoft Windows 3.1. Med detta sagt bjuder vi på tio mindre välkända fakta om en riktig klassiker!

Diktatorer har vi väl redan gott om…?

Till en början var det tänkt att spelet skulle innehålla en science fiction-diktator.

Ingen vill ge ut spelet…

1987 hade Sim City varit färdigutvecklat sedan två år tillbaka, men det var stora problem med att hitta någon som ville ge ut spelet. Utgivarna trodde inte att spelarna skulle flockas runt ett spel där det inte fanns någon tydlig riktlinje för att vinna eller förlora. Will Wright och Jeff Braun bestämde sig istället för att grunda företaget Maxis, och gav år 1989 ut spelet på egen hand – vilket de säkert inte ångrar idag.

Lade grund för en helt ny genre…

År 2007 arrangerade en kommitté av spelexperter en lista av de tio mest betydelsefulla spelen genom tiderna, och kanske inte helt oväntat ligger Sim City med på listan, som bland annat var grunden för en helt ny spelgenre.

Lade grund för andra populära spel…

Sim City var en inspirationskälla till bland annat spelen Civilization och Railroad Tycoon, har Sid Meier tidigare sagt till ett gäng journalister under en pressträff år 2008.

Skulle egentligen haft ett helt annat namn…

Från början var spelet tänkt att heta Micropolis, men titeln byttes strax innan Wright och Jeff Braun lanserade det med hjälp av sitt distributionsbolag Maxis. Det här blev dock inte känt förrän år 2008, när spelet släpptes i en öppen källkod-version, där man enkelt kunde skumma igenom all programmering av C++.

10 fakta du antagligen inte visste om Valorant

10 fakta du antagligen inte visste om Valorant

Valorant är ett lagbaserat spel i förstapersonsperspektiv som utspelas i en nära framtid. Spelet är utvecklat av Riot Games och finns tillgängligt för PC-datorer med Windows som operativsystem. Spelaren spelar som en av flera agenter, karaktärer som är designade...

10 fakta du antagligen inte visste om Call of Duty

10 fakta du antagligen inte visste om Call of Duty

Call of Duty är ett datorspel i förstapersonsperspektiv som är utvecklat av Infinity Ward och distribuerat av Activision. Spelen bygger på en hel serie av spel där olika tidsepoker äger rum. Succén var ett faktum redan efter att det första spelet i serien släpptes,...

10 fakta du antagligen inte visste om Football Manager

10 fakta du antagligen inte visste om Football Manager

Football Manager är ett fotbollsmanagerspel där du tar dig an rollen som förbundskapten för ett klubb- eller landslag. Spelet är utvecklat av Sports Interactive och distribueras av Sega. Spelserien - som lanserar ett nytt spel för PC, Macintosh och Linux samt ett eget...