3
3 points

I blommornas värld utfolder naturen sin konst, och varje blomma bär med sig en historia av skönhet och symbolik. Låt oss fördjupa oss i den färgstarka trädgården av blommor och upptäcka de unika nyanserna av deras betydelse och förtrollande skönhet. För här kommer tio fakta om blommor som du antagligen inte hade koll på sedan tidigare!

Rosor är röda, och äpplen likaså…

Tro det eller ej, men rosor är besläktade till äpplen, hallon, körsbär, persikor, plommon, nektariner, päron och mandel.

Blomma stor som ett träd…

Den största blomma i världen är Titan Arum (Amorphophallus titanum), som kan bli över tre meter hög och nästan en meter bred. Blommorna luktar dock inte så gott, och påminner om lukten av ruttet kött. Det kanske inte är så konstigt att de kallas för ”likblommor”. Se själv hur stora de kan bli på bilden nedanför.

Idag är de åtminstone billigare…

Under den period som kallas ”tulpanmani” i Nederländerna under 1600-talet steg priset på tulpanlökar dramatiskt och nådde absurda nivåer. Tulpaner, som var relativt nya och ovanliga i Europa vid den tiden, blev statussymboler och kunde vara värt mer än guld av samma vikt.

Priset steg till sådana extremer att det rapporterades att vissa tulpanlökar bytte ägare för summor som motsvarade flera gånger en årlig lön eller värden av fastigheter. Denna spekulativa bubbla kollapsade dock dramatiskt 1637, vilket ledde till en ekonomisk nedgång och förlust för många investerare. ”Tulpanmanin” är nu känd som en av de mest kända exempel på ekonomiska bubblor i historien.

En hundra miljoner år gammal blomma…

Forskare upptäckte världens äldsta blomma under år 2002 i nordöstra Kina. Blomman, som heter Archaefructus sinensis (se bild nedanför) på latin, blommade för cirka 125 000 000 år sedan och liknar en näckros.

Tips på middagsplaner…

Maskrosor kan tyckas vara ogräs, men dessa blommor och blad är en bra källa till vitamin A och C, järn, kalcium och kalium. Ut och ät maskrosor tills tungan blir gul!

Därför tittar solrosor åt olika håll…

Du kanske har undrat varför solrosorna ofta pekar mot olika håll beroende på vilken tid på dygnet det är. Det beror nämligen på att de roterar under hela dagen för att följa solen från öst till väst.

Tulpanen symboliserade kärlek…

Förr i tiden i Ryssland användes röda tulpaner för att förklara sin kärlek till någon, där det svartfärgade centrumet av tulpanen symboliserade ett kolbränt hjärta av passionen till kärleken. Idag anses istället rosor symbolisera kärlek, även om det alltid är trevligt att få tulpaner.

Bevisade medicinska effekter…

En tusensköna har faktiskt medicinska effekter på människan. Bland annat kan den hjälpa att lindra matsmältningsbesvär, lätta på hosta, bromsa blödningen och lätta på ryggsmärtor. Inte illa pinkat för en vitgul blomma, va?

Svåra att urskilja för en lekman…

Brukar du ställa in påskliljor under påsken? Akta dig, för påskliljornas lökar kan lätt förväxlas med vanliga lökar, och använder du dessa i matlagningen kommer du med all sannolikhet att bli förgiftad.

Krävs enorma odlingar för rosolja…

För att producera endast ett gram ren rosolja kan det krävas uppemot 2 000 rosor, beroende på rossorten och extraktionsmetoden. Rosolja är känt för sin rika och behagliga doft och används ofta inom parfymindustrin och för aromaterapi.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
3
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win