Våren är i full gång och blommorna blommar som aldrig förr ute. Skogarna är fulla av vitsippor och allergikerna klagar som aldrig förr. Våren är här, kort sagt! Därför känns det lägligt för oss att dela med oss av den viktigaste fakta om blommor! Håll tillgodo!

Rosor är röda, och äpplen likaså…

Tro det eller ej, men rosor är besläktade till äpplen, hallon, körsbär, persikor, plommon, nektariner, päron och mandel.

Blomma stor som ett träd…

Den största blomma i världen är Titan Arum (Amorphophallus titanum), som kan bli över tre meter hög och nästan en meter bred. Blommorna luktar dock inte så gott, och påminner om lukten av ruttet kött. Det kanske inte är så konstigt att de kallas för ”likblommor”. Se själv hur stora de kan bli på bilden nedanför.

Idag är de åtminstone billigare…

Under 1600-talet i Nederländerna var tulpanlökar mer värdefullt än vad guld var.

En hundra miljoner år gammal blomma…

Forskare upptäckte världens äldsta blomma under år 2002 i nordöstra Kina. Blomman, som heter Archaefructus sinensis (se bild nedanför) på latin, blommade för cirka 125 000 000 år sedan och liknar en näckros.

Tips om middagsplaner…

Maskrosor kan tyckas vara ogräs, men dessa blommor och blad är en bra källa till vitamin A och C, järn, kalcium och kalium. Ut och ät maskrosor tills tungan blir gul!

10 fakta du antagligen inte visste om mögel

10 fakta du antagligen inte visste om mögel

Mögel är ett samlingsnamn på alla mikroskopiska svampar som växer i form av flercelliga grenade trådar (hyfer), även om de i många fall inte är av samma släkt. I ett sammanhängande nätverk är alla celler genetiskt identiska, och anses därför vara samma individ....

10 fakta du antagligen inte visste om rabies

10 fakta du antagligen inte visste om rabies

Rabies - även kallat lyssa eller vattuskräck - är en virussjukdom som orsakar akut hjärninflammation hos människor och andra varmblodiga djur. Tidiga symptom innefattar bland annat feber och pirrningar vid exponeringsplatsen. Dessa symptom följs sedan av en eller...

10 fakta du antagligen inte visste om regnbågar

10 fakta du antagligen inte visste om regnbågar

Regnbågar är ett optiskt, meteorologiskt fenomen som uppträder som ett (nästintill) fullständigt ljusspektrum i form av en båge på himlen då solen lyser på nedfallande regn. En gammal sägen är att det ligger en kista med guld vid regnbågens slut. Dessvärre är det inte...