1
1 poäng

Människan har alltid strävat efter att se vacker och bra ut. Därför kanske det inte är så konstigt att smink och annan kosmetika uppfanns redan för flera tusen år sedan. Men smink har inte alltid varit något som huvudsakligen bars av kvinnor, utan till en början var det något för män – speciellt de män som var ute på fältet eller i skogar och jagade efter föda. Nedan följer ytterligare tio fakta som du kanske inte kände till om just skönhetsprodukter i alla dess former och slag.

Den kanske mest korkade modeflugan…

Romerska kvinnor använde belladonnadroppar för att få sina pupiller att se större och sexigare ut. Men eftersom belladonna är ett gift så varade inte denna praxis alltför länge.

Kleopatras egna signaturdoft…

Kleopatra sades ha dränkt sitt skeppssegel i parfym, så att alla kunde känna lukten av hennes ankomst. Snacka om att ha en egen signaturdoft.

Och det gör vi än idag…

Fler kvinnor började att raka sig under armarna när de lade märke till en annonskampanj år 1915, där just kvinnan på bilden hade rakat sig under armarna.

Så mycket pengar lägger vi på smink…

I snitt lägger en kvinna cirka 130 000 kronor på smink under sin livstid. Somliga mer, andra mindre.

Det trevliga receptet för läppstift…

De gamla aztekerna använde skalbaggar för att göra rött läppstift. Det hade väl varit något att slafsa mule med idag?

Skönhetsprodukter ledde till blindhet…

Under Elisabetanska eran använde kvinnor stenkolstjära som mascara och liner; vilket också slutade med att många av kvinnorna till slut blev blinda. Allt för skönheten, eller hur är det man brukar säga?

Första deodoranten lanserades redan på 1800-talet…

Den första kommersiella deodoranten nådde marknaden så tidigt som 1889 kallades ”Mum”. Mum var en pasta bestående av zinkoxid och natriumbikarbonat, och den marknadsfördes för att förhindra svettning och dålig lukt.

Användes förr som medicin…

Parfymen härstammar från Egypten, precis som kosmetikan, som de också använde kosmetiskt och även till medicinskt bruk. Förkyld? Ta en sup parfym, vet jag!

Så mycket omsätter industrin årligen…

Skönhetsindustrin omsätter cirka 170 000 000 000 dollar årligen världen över. Alltså 170 miljarder amerikanska dollar. Det är en förmögenhet som heter duga.

Från kritvita till solbrända…

Företaget Coco Chanel populariserade solbrännan under 1900-talet. Dessförinnan innebar en solbränna att du var en fältarbetande i låg klass, vilket klassades som ofint.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win