1
1 poäng

Hela området Kurdistan – med också en omstridd utbredning – består av områden i norra Irak, sydöstra Turkiet, nordvästra Iran och nordöstra Syrien. Dessa områden består av överväldigande delen av en kurdisk befolkning. Trots att kurderna har haft en mångårig kamp för en egen nation har Kurdistan aldrig erkänts som en suverän stat. Den som lever får se hur framtiden blir. Tills dess följer tio nyttiga fakta som du kanske inte kände till om just Kurdistan.

Över 100 år som oförklarat självständigt…

Kurdistan har kämpat för sin självständighet sedan första världskriget och gör aktivt än idag. Inget av gränsländerna har dock erkänt Kurdistans självständighet.

Regionen består mestadels av sunnimuslimer…

Ungefär 89% (2016) av kurderna bekänner sig till islam och en stor majoritet är sunnimuslimer. Övriga religioner är yazdanism (5%), zoroastrism (4%), judendom (1%) och kristendom (också 1%).

Världens största statslösa nation…

Kurderna har lyckats skapa den största statslösa nationen i hela världen, med en befolkning på uppskattningsvis 30 000 000 människor. Det vill säga att Kurdistan är större till folkmängden än Australien och bara snäppet mindre än Kanadas befolkning. Kurderna representerar cirka 0,5% av hela vår planets alla invånare – trots detta är Kurdistan inte erkänt som ett eget land.

Kallades för ”irakiska Kurdistan” under Gulfkriget…

Det första autonoma Kurdistan kallades ”irakiska Kurdistan” och grundades med hjälp av USA under Gulfkriget mellan 1990 och 1991. Den amerikanska armén etablerat en flygförbudszon över kurdiska territorium för att skydda kurderna från den irakiska diktatorn, Saddam Hussein. Irakiska Kurdistan led av politiska stridigheter och bröt ut i ett inbördeskrig några år senare. Resultatet blev en förlust av suveränitet för den nybildade staten.

Enda religionsfriheten i Mellanöstern…

Den irakiska delen av Kurdistan är en av de enda regioner i Mellanöstern där det råder religionsfrihet, vilket också betyder att samtliga stora religioner läres ut i skolorna.

En fristad för judar och kristna…

Cirka 89% av de kurdiska invånarna är muslimer, men på grund av religionsfriheten har de också varit tålmodiga mot de som inte delar deras religionsåsikter. Irakiska Kurdistan har ofta setts som en fristad för kristna och judar som flytt förföljelse.

Hög andel kvinnor inom militären…

Kurderna har gjort sig ett stort namn för jämställdhet i Mellanöstern. I syriska Kurdistan består deras armé av hela 35% kvinnor. De syriska kurderna som kämpar mot terroristorganisationen ISIS välkomnar alla – oavsett om du är ljus, mörk, röd, kristen, jude eller gul.

Tagit emot över två miljoner flyktingar…

Regionen är världsledande med att ta emot flyktingar från Syrien och Irak sedan 2011. De har erbjudit flyktingstatus till över 2 250 000 irakier och syrier under den här tidsperioden, vilket är nästan 200 000 mer än Turkiet, som är nummer två på listan. Ungefär en av fyra personer i Kurdistan är en flykting eller internflyktingar.

En enda stor fest…

Äktenskap och giftermål är något som tas på största allvar för kurderna, och många gifter sig redan vid 17 eller 18 års ålder. I mindre samhällen hör det inte alls till ovanligheten att hela byar deltar i ceremonin och festligheterna. Festen brukar påbörjas hos brudens hem för att sedan avslutas i brudgummens hem.

Stor respekt för de äldre anses vara oerhört viktigt…

Att respektera den äldre generationen är något viktigt för kurderna. Där får den yngre generationen bland annat lära sig att bland annat stå upp när de äldre pratar, speciellt om det är gäster i hemmet. Det är också viktigt att inte prata högre än de äldre eller argumentera som svar. Vid en del tillfällen anses det också respektfullt att kyssa en äldres hand. Dock inte alltid.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win