1
1 poäng

Födelsedagskalas, bröllop, begravningar, studentfester, namnsdagar, midsommar och förlovningar. Ja, tårta äter vi gärna så fort det är en högtid. Allt från choklad och citron till jordgubb och marsipan. Smakerna är oändliga och tårtorna blir bara mer och mer avancerade och välgjorda. När åt du en tårtbit senast? Du minns det säkert, för det känns lite som att vi människor äter en bit tårta så fort möjligheten finns. Här är tio fakta som du bör känna till om tårtor i alla dess former!

Jag föredrar nog dagens tårtor…

Ordet tårta hade en helt annan innebörd under medeltiden. Då associerades nämligen ordet till ett platt och runt bröd som var hårt bakat på bägge sidor. När man hör ordet tårta idag är ett platt bröd inget man direkt kanske förväntar sig.

Världsrekordet i tårtätning…

Självklart finns det världsrekord för i princip allt, och Sonya Thomas lyckades trycka i sig hela 2,2 kg frukttårta under loppet av tio minuter. Snacka om rekord! Bilden nedanför är på Sonya från en korvätartävling (hon har uppenbarligen ett brinnande intressen för mattävlingar).

Räkna med stortvätt…

Enligt en gammal brittisk sägen skulle man lägga en frukttårta under kudden för att under nattens gång drömma om drömprinsen (eller prinsessan). Frågan är bara om det är värt allt kladd man får städa upp när man har vaknat.

Klassiska uttryck har hängt med länge…

Det gamla talesättet ”You can’t have your cake and eat it” myntades redan under 1500-talet. Däremot kom uttrycket ”a piece of cake” så sent som under 1900-talet.

Ordet är antagligen skandinaviskt från början…

Man vet inte så mycket om var ordet ”cake” (tårta) kommer ifrån, men de teorier som väger mest hos analytikerna är att det kommer från det norska ordet ”kake” eller vårat svenska ”kaka”. Självklart hoppas vi på det sistnämnda!

Så blev ordet ”cup-cakes” till…

Ordet ”cup-cakes” (muffins på svenska) kommer från det sena 1880-talet, då man använde små koppar som mätstockar för ingredienserna.

Vi har ätit födelsedagstårta i över 200 år…

Hur man firar födelsedagar är väldigt annorlunda från land till land, men en majoritet firar inte utan en födelsedagstårta! Man tror att man började äta tårtor i samband med födelsedagar redan år 1785.

Det var bättre på 1600-talet, uppenbarligen…

Bröllopstårtor har serverats sedan 1600-talet, men till en början fick bruden och brudgummen varsin tårta. Brudgummens tårta bestod oftast av en frukttårta, som skulle symbolisera fruktbarheten.

Världens största bröllopstårta…

En av de största bröllopstårtor som någonsin har bakats bestod av hela 4,5 ton smör. Vad det kostade att tillverka den vågar jag inte ens gissa på. Men visst är den tjusig? Bild på rekordtårtan hittar du precis nedanför.

Men vi kan ju fira här från Sverige…!

Om du älskar tårtor kan det vara en bra idé att flytta till USA, där firar man hela tre olika sorters tårtdagar om året. Den 27 januari är det nationella chokladtårta-dagen, den 29 mars äter man citrontårtor och den 26 november är det den nationella tårtdagen. Mums!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win