Välj en sida

Födelsedagskalas, bröllop, begravningar, studentfester, namnsdagar, midsommar och förlovningar. Ja, tårta äter vi gärna så fort det är en högtid. Allt från choklad och citron till jordgubb och marsipan. Smakerna är oändliga och tårtorna blir bara mer och mer avancerade och välgjorda. När åt du en tårtbit senast? Du minns det säkert, för det känns lite som att vi människor äter en bit tårta så fort möjligheten finns. Här är tio fakta som du bör känna till om tårtor i alla dess former.

Jag föredrar nog dagens tårtor…

Ordet tårta hade en helt annan innebörd under medeltiden. Då associerades nämligen ordet till ett platt och runt bröd som var hårt bakat på bägge sidor. När man hör ordet tårta idag är ett platt bröd inget man direkt kanske förväntar sig.

Världsrekordet i tårtätning…

Självklart finns det världsrekord för i princip allt, och Sonya Thomas lyckades trycka i sig hela 2,2 kg frukttårta under loppet av tio minuter. Snacka om rekord! Bilden nedanför är på Sonya från en korvätartävling.

Räkna med stortvätt…

Enligt en gammal brittisk sägen skulle man lägga en frukttårta under kudden för att under nattens gång drömma om drömprinsen (eller prinsessan). Frågan är bara om det är värt allt kladd man får städa upp när man har vaknat.

Klassiska uttryck har hängt med länge…

Det gamla talesättet ”You can’t have your cake and eat it” myntades redan under 1500-talet. Däremot kom uttrycket ”a piece of cake” så sent som under 1900-talet.

Ordet är antagligen skandinaviskt…

Man vet inte så mycket om var ordet ”cake” (tårta) kommer ifrån, men de teorier som väger mest hos analytikerna är att det kommer från det norska ordet ”kake” eller vårat svenska ”kaka”. Självklart hoppas vi på det sistnämnda!

10 fakta du antagligen inte visste om korv

10 fakta du antagligen inte visste om korv

Korv avser vanligen en livsmedelsprodukt som innehåller kött och som tillverkas i avlång form. De finns i alla möjliga olika längder, tjocklekar och typer av kött. Korv fungerar alltid som huvudrätt, tilltugg eller smörgåspålägg, och kan vara såväl ett billigt...