Deodorant är en hygienartikel som appliceras i armhålorna för att förhindra kroppslukt orsakad av bakterietillväxt. De allra flesta deodoranter är idag även antiperspiranter, vilket betyder motverkande mot svettning. Dessa innehåller aluminiumsalt och påverkar lukt samt förebygger svettning genom att täppa till svettkörtlar. Som tonåring använde du säkert lika mycket deodorant i veckan som du gör om året i vuxen ålder. Med detta sagt kommer här tio fakta som du bör känna till om just deodoranter!

Farligt med för mycket aluminiumsalt…

Enligt nya rön från bland annat Frankrike upptas aluminiumet i antiperspirant-deodoranter av blodet. Denna aluminiumupptagning blir särskilt påtaglig om armhålorna har rakats kort tid före applikationen. Ett eventuellt samband mellan bruk av antiperspiranter och bröstcancer undersöks för närvarande, och i alla händelser anses höga aluminiumhalter i blodet vara kraftigt hälsovådligt.

Dominerande i Europa respektive USA

Deodorant kan förpackas som krämsprejroll-on och stift. I Europa är sprej vanligt, liksom kräm och roll-on. I USA är fast eller gelform dominerande.

Världens första kommersiella deodorant

Den första kommersiella deodoranten, Mum, infördes och patenterades i slutet av 1800-talet av en uppfinnare i Philadelphia, USA. Produkten blev kortvarigt tillbakadragen i USA, men finns för närvarande tillgänglig på amerikanska detaljhandlare under märket Ban.

Kan möjligtvis orsaka bröstcancer

En liten andel människor är allergiska mot aluminium och kan uppleva kontakteksem när de utsätts för deodoranter som innehåller aluminium. En studie från 1998 uppgav att användning av antiperspiranter som innehåller aluminium har varit knuten till den systemiska ackumuleringen av aluminium som troddes öka risken för Alzheimers sjukdom. En studie från 2007 påstod att personliga hygienartiklar är en möjlig bidragsgivare till kroppsbelastning av aluminium, och nyare bevis har kopplat bröstcancer med aluminium-baserade antiperspiranter.

Svettlukten baserad på en enda gen

Lukten i armhålorna är helt beroende av en enda gen (ABCC11) och att många östasiatiska (och nästan alla koreaner) behöver inte bära deodorant på grund av denna gen.

10 förmåner med kreditkort

10 förmåner med kreditkort

Ett kreditkort är en klok investering i dagens Sverige där kontanter accepteras på allt färre platser. Dels kan det fungera som en backup om ditt bankkort skulle bli stulet eller borttappat. Många använder också uteslutande kreditkort då dessa ofta är gratis medan...

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

Kärnvapen är en typ av vapen vars sprängladdning får sin energi från fission, eller från olika kombinationer av fission och fusion, av atomkärnor. Detta till skillnad mot konventionella vapen, vars sprängladdningar får sin energi från kemiska processer. Att som land...