Välj en sida

Det finns de entusiaster som kan allt om motorcyklar. Märken, modeller, vilket år de producerades, hur länge. De finns också de som kan skruva ner en motorcykel till molekyler och sedan få ihop den igen. Sen finns det såna som jag, som knappt ser skillnad på en motorcykel och en moped. Men här har vi knaprat ihop tio fakta som även entusiasten förhoppningsvis inte visste! Håll tillgodo!

Tack för det, herr Butler…

Termen ”motorcykel” kan krediteras till den brittiska uppfinnaren Edward Butler, som var först med att skapa ett fordon på tre hjul år 1884.

Kawasaki gör mer än motorcyklar…

Märket Kawasaki känner du med all sannolikhet säkert till, men visste du att samma märke också tillverkar kärnkraftverk, fartyg, industriell utrustning och rymdfarkoster?

Hells Angels grundare gillade aldrig Harley Davidson…

Sonny Barger, grundaren bakom det kriminella gänget Hells Angels, skrev i sin självbiografi att han föredrog japanska motorcyklar före Harley Davidson.

Så många motorcyklar rymmer en parkeringsplats…

Tekniskt sett, beroende lite på storlek, får cirka åtta motorcyklar plats på en parkeringsplats. Tänk om alla körde motorcyklar till Ullared, så många fordon det hade kunnat klämmas in på parkeringen!

En vespa är uppenbarligen en geting…

Vespa” betyder ”wasp” på italienska (geting på svenska).

10 fakta du antagligen inte visste om Tesla

10 fakta du antagligen inte visste om Tesla

Tesla - eller Tesla, Inc. som det heter - är ett amerikanskt bil- och energiföretag med verksamhet inom elbilar och komponenter till elektriska drivlinor samt solceller och batterier för hemmabruk. Företaget fick sitt namn efter den berömda fysikern och uppfinnaren...

10 fakta du antagligen inte visste om Koenigsegg

10 fakta du antagligen inte visste om Koenigsegg

Koenigsegg Automotive AB är en svensk biltillverkare som tillverkar mycket exklusiva och dyra superbilar i små serier (cirka 30 fordon per år). Företaget bedriver verksamhet i Valhall Park strax utanför Ängelholm i Skåne. Biltillverkaren grundades 1994 av Christian...

10 fakta du antagligen inte visste om Titanic

10 fakta du antagligen inte visste om Titanic

Den 10 april 1912 lämnade RMS Titanic Liverpools hamn för att bege sig mot New York, USA. Oceanångaren – som skulle vara osjunkbar – nådde dock aldrig fram. Strax före midnatt den 14 april kolliderade fartyget med ett isberg, som skadade skrovet så allvarligt att det...