1
1 point

The Terminator hade Sverigepremiär den 8 februari 1985 och tog hela det svenska folket med storm. Och ja, inte bara det svenska folket – hela världen. Filmen satte dessutom Arnold Schwarzenegger på kartan som en riktigt hård actionskådis och idag finns flera delar i filmserien släppta. Här är tio fakta som du bör känna till om den film som kom att förändra hela science fiction-genren!

Lång vapenträning för Schwarzenegger…

Arnold Schwarzenegger tränade med vapen varje dag i över en månads tid för att förbereda sig för rollen i The Terminator. De första två veckorna av filmatiseringen övade han med vapenmontering med en ögonbindel tills han kunde det hela per automatik – likt en maskin. Schwarzenegger tillbringade flera timmar på skjutbanan, och övade med olika vapen utan att blinka eller titta på dem när de avfyrades eller skulle laddas.

Produktionsväntan ledde till en annan filmklassiker…

Produktionen sköts upp i nio månader på grund av att Schwarzenegger höll på att spela in en annan film – Conan the Destroyer (1984). Under tiden ville regissören James Cameron givetvis arbeta, men tiden var för knapp för att påbörja någon annan film. Istället satte han sig och skrev ett manus; detta visade sig bli den kultförklarade filmen Alien (1986).

Linda Hamilton gifte sig med regissören…

I början av filmen när Sarah Connor (Linda Hamilton) tar emot ett meddelande på sin telefonsvarare är det faktiskt James Camerons röst vi hör. Flera år senare gifte sig Hamilton och Cameron också, men det hela slutade med skilsmässa.

Gick och lunchade – fullt sminkad som ”The Terminator”…

En eftermiddag under en paus i filmandet gick Arnold Schwarzenegger till en restaurang i centrala Los Angeles för att äta lunch, och insåg allt för sent att han fortfarande var sminkad som ”The Terminator” med ett saknat öga, sönderslaget käkben och köttslamsor över hela ansiktet. Ungefär som du ser på bilden nedanför.

O.J. Simpson var tänkt att spela mördarroboten…

O.J. Simpson var från början tänkt att spela Schwarzeneggers roll i The Terminator, men producenterna trodde att han var ”alltför trevlig”, och att publiken på så vis skulle ha svårt för att ta honom på allvar som en kallblodig mördare som helt saknade mänskliga känslor.

I’ll be back” var aldrig något misstag…

Arnold Schwarzenegger världsberömda replik ”I’ll be back” (”Jag kommer tillbaka”) skulle från början egentligen ha varit ”I’ll come back”. Enligt sägen så blev det fel tack vara Schwarzeneggers knackiga engelska, men riktigt så var det faktiskt inte. Mitt under inspelningen lade Arnold bara fram idén och tyckte att ”I’ll be back” lät bättre och mer robot-likt. Cameron höll med honom och resten är historia.

Ville egentligen spela Kyle Reese…

Schwarzenegger ville från början spela rollen som Kyle Reese. Men James Cameron hade en annan idé och såg istället Schwarzenegger i huvudrollen i The Terminator. Cameron ska ha sagt till Schwarzenegger ”Den här filmen handlar inte om hjälten. Den handlar om The Terminator”.

Sarah Connor fick barn som tonåring…

Sarah Connor är 19 år gammal i filmen. Detta nämns aldrig i filmen, men i uppföljaren, Terminator 2: Judgment Day (1991), säger Dr Silberman vid ett tillfälle att Sarah är 29 år gammal, även T-1000 kontrollerar Sarahs son, John Connor, som säger att han är 10 år gammal.

Bodde i sin bil…

Enligt en intervju med Lance Henriksen från år 2008, hade James Cameron (på bilden nedanför) ingen agent och bodde i sin bil när han skrev manuset till The Terminator. Cameron hade faktiskt avskedat sin agent på grund av att han inte gillade idén om filmen. Nu i efterhand ångrar sig säkert agenten väldigt bittert.

Cameron tackare nej till Paramount Pictures…

Paramount Pictures var ett av de företagen som ville producera filmen. Men enligt kontraktet skulle i så fall inte James Cameron regissera filmen. På grund av detta tackade Cameron nej till erbjudandet från Paramount Pictures. Paramount skulle dock senare vara det företag bakom den femte filmen i serien, Terminator Genisys (2015).


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win