3
3 poäng

M&M’s är en sorts chokladkonfektyr som i sitt originalutförande består av mjölkchoklad med ett skal (dragé) av sockerkaramell. M&M’s tillverkas i färgerna röd, gul, blå, grön, orange och brun – med undantag för kampanjer eller de extra färger som går att beställa på deras hemsida. Flera andra varianter än mjölkchoklad finns, bland annat de som är fyllda med jordnötter, jordnötssmör, mandel eller riscrisp. Sockeröverdraget gjordes för att chokladen skulle ”smälta i munnen och inte i handen”, vilket också var produktens slogan under många år. Här följer ytterligare tio fakta som du måste veta om världens godaste och sötaste små chokladbitar!

Var först avsett för amerikanska soldater…

När Mars Forrest var i England under andra världskriget för att lansera sin välkända Mars-choklad upptäckte han tidigt att många brittiska soldater bar på små chokladbitar i rörformade paket. Detta tog han med sig till USA, och till en början var M&M’s till för de amerikanska soldaterna, som enkelt kunde bära med sig sin choklad i plaströr, just för att slippa smält choklad i fickorna.

Blev stämda av Robert Burck…

M&M’s har haft sin andel av konstiga stämningar mot sig. År 2008 stämde Robert ”The Naked Cowboy” Burck – som uppträder med sin gitarr iklädd endast cowboytillbehör och underkläder – M&M’s på miljontals dollar efter att bolaget hade visat bilder som presenterade en M&M’s-figur med gitarr och vita cowboystövlar i en annonskampanj. Burck hävdade att annonserna hade gett ett intryck av att han också gjorde reklam för M&M’s. De två parterna nådde till slut en förlikning.

Blev anklagade för att förstöra biodlingar

Kan något så oskyldigt som M&M’s bli anklagade för något bisarrt? Absolut! År 2012 anklagade biodlare en närliggande godisfabrik som producerade M&M’s för att ha ”förorenat” deras biodlingar. Detta då bina plötsligt började producera honungrött och blått. Man misstänkte att det hade med färgämnena från godisfabriken att göra, men vid en närmare titt visade det sig att M&M’s var helt oskyldiga – eller ja, mer eller mindre. Bina hade nämligen varit ute på upptäcktsfärd till en biogasodling, där en container med gamla M&M-godisar låg slängda.

De röda försvann under 70- och 80-talet…

Under en period på 70- och 80-talet kunde du inte äta rödfärgade M&M-godisar. Anledningen var att färgämnet förbjöds av amerikanska FDA, då det hade visat sig att vissa specifika ämnen i färgen kunde leda till cancer. Däremot innehöll M&M’s aldrig just detta specifika färgämne, men stoppades ändå för att inte skapa kontrovers. Först år 1987 kunde du åter igen smaska i dig de rödfärgade chokladbitarna!

Alla M&M’s är goda – förutom de bruna, uppenbarligen…

Detta låter så osannolikt att det är ofta tros vara en vandringssägen, men det är faktiskt 100% sant: det legendariska rockbandet Van Halen krävde att M&M’s regelbundet skulle finnas tillgängliga backstage – men helt utan de brunfärgade! Det här konstiga kravet ställdes under deras världsturné år 1982.

Figurerna blev en världssuccé…

År 1996 utvecklades M&M-figurerna och blev snabbt en favorit. Idag är de i princip lika välkända som Musse Pigg och Bart Simpson.

Har ätits av astronauter – i rymden…

Även astronauter trycker då och då i sig chokladbitar av M&M’s och är den mest ätna chokladen i rymden. Anledningen till populariteten utanför jordklotet beror på att de är relativt enkla att ta med sig och äta.

Lila vann över havsblå…

År 2001 lanserade företaget bakom de små runda chokladbitarna en global tävling där man fick rösta fram en ny temporär färg som skulle användas till chokladgodisarna. Människor från över 200 länder deltog i undersökningen, som genomfördes med hjälp av telefoner, via hemsidor, e-post och även på plats i kiosker och närbutiker. Resultatet var väldigt splittrat, men lila slutade på förstaplats, med fyra procentenheter mer än tvåan – havsblå.

Testa nya färger från deras hemsida…

Om du är trött på de redan existerande färgerna som säljs i butikerna kan du välja och vraka bland andra färger på deras hemsida. Exklusivt just för dig.

Det blir många fotbollsplaner i slutändan…

För att göra dig av med kalorierna som bara en enda M&M’s innehåller behöver du gå tvärs över en hel fotbollsplan – på långsidan. Japp, du läste rätt – en enda chokladgodisbit!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
2
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win