2
2 poäng

Los Angeles – även känt som ”Änglarnas stad” – är den största staden i den amerikanska delstaten Kalifornien och den näst största i USA. Världsstaden Los Angeles är ett betydande centrum för kultur, vetenskap, teknik, internationell handel samt högre utbildning. Men vad den kanske är allra mest känd för är nog Hollywood! Här är tio fakta som du garanterat inte kände till om den amerikanska storstaden sedan tidigare!

Grundades av spanjorer, tillhörde senare Mexiko…

Los Angeles grundades av spanjorer den 4 september 1781 som El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Río de Porciúncula – översatt till ”Vår frus änglarnas drottnings stad vid floden Porciuncula”. Platsen låg på mexikanskt område fram till 1846, då den senare kom att tillhöra USA.

Trodde Japan attackerade…

År 1943 bildades en dimma så plötsligt i Los Angeles-området, så att invånarna trodde att de attackerades av kemiska vapen av japanerna.

Stor stad med mycket ljus…

Efter ett strömavbrott i staden under år 1994, började ett dussintals människor att ringa in till det lokala observatoriet i panik angående den ”konstiga himlen”. Den ”konstiga himlen” visade sig vara stjärnorna. I vanliga fall är det väldigt svårt att se stjärnorna på himlen från staden på grund av stadens skarpa ljus – men även på grund av föroreningarna i luften.

Brist på solförmörkelser…

Den senaste gången en solförmörkelse passerade staden var den 22 maj 1724. Ingen annan förmörkelse kommer att ske i området förrän 1 april – år 3290.

Förvånade och strejkande läkare…

Under år 1976 gick läkare i Los Angeles i strejk. Vad de kanske inte hade förväntat sig var att dödligheten under samma period sjönk med totalt 18%.

Hitler hade hem i LA…

Adolf Hitler hade en bunker som var i fullt bruk vid Los Angeles-kullarna. Bunkern byggdes av amerikanska fascister. Något besök av självaste führern fick bunkern dock aldrig.

Ansåg datortillverkare rasistiska…

Los Angeles County i Kalifornien bad datortillverkare att sluta använda termer som ”master” och ”slave”, eftersom de tyckte att det var politiskt felaktigt.

Klinik gav fel medicin – i fem år…

Ingen lade märke till att en klinik i den amerikanska storstaden hade administrerat fel läkemedel för att behandla syfilis i fem år, fram tills en nyfiken patient läste medicinens innehållsförteckning. I den efterföljande undersökningen upptäcktes det att cirka 660 patienter också hade fått fel medicin.

50/50 att du får ett kylskåp…

I LA anses kylskåp vara en anläggning enligt kommunal kod. Cirka hälften av alla lägenheter i Los Angeles inkluderar inte ett kylskåp, och hyresvärdar är inte skyldiga att tillhandahålla ett heller.

Spanska vanligaste språket…

Det finns procentuellt fler spansktalande människor i Los Angeles än vad det finns engelsktalande människor.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
2
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
2
win