Pixar Animation Studios är ett amerikanskt företag och animationsstudio, prisbelönad för sin datoranimeringsteknik. Pixar har i huvudsak producerat animerad film för Walt Disney Company och man har även utvecklat animationsprogrammet RenderMan. I januari 2006 köptes Pixar av Disney och fungerar idag som en avdelning inom koncernen Walt Disney Pictures. Företaget grundades 1986 och bygger på den del av George Lucas filmbolag LucasFilm som Steve Jobs köpte ut. Pixar och Disney skrev 1997 på ett kontrakt om att producera fem filmer under en tioårsperiod. Pixar hävdade att de i och med Superhjältarna hade uppfyllt sina åtaganden, medan Disney menade att produktionen av filmen Toy Story 2 inte föll inom ramen för det skrivna avtalet. Konflikten fick sin lösning i och med Disneys uppköp av Pixar. 

Min vilda chansning är att du – oavsett barn, tonåring eller vuxen – har avnjutit en av Disneys Pixars tidigare filmer! Kanske Bilar? Eller Superhjältarna? Eller kanske till och med Monsters Inc? Här är i alla fall tio fakta som du antagligen inte redan kände till om världens mest kända animationsstudio!

Aldrig en förlustfilm och minst 1,3 miljarder i vinst…

Sedan starten av Pixar Animation Studios har företaget hittills inte haft en enda flopp med någon av sina filmer, då alla i princip har varit rena ramma kassakor. De har aldrig heller tjänat mindre än 1 300 000 000 kronor per film – bara i USA.

Det var nära att vi aldrig fick se Toy Story 2…

När Toy Story 2 (1999) skapades skilde sig tekniken en hel del från vad den gör idag. Av misstag blev hela projektet raderat hos Pixar Studios. Räddningen var att hela filmen fanns på en anställds mammas dator i hemmet, och projektet kunde räddas och skapas vidare på!.

Högkvarteret har till och med ett hemligt samtalsrum…

Alla har vi väl drömt om en stor villa där man också har ett ’hemligt rum’ bakom en antik bokhylla? På Pixars högkvarter finns det nämligen ett hemligt samtalsrum, som faktiskt ligger bakom en någorlunda antikt bygg bokhylla. Precis som i alla filmer öppnar man dörren till hyllan, som sitter på en knapp på en Shakespeare-statyett. Att det skulle ligga ett stort rum bakom ett par bakhyllor skulle du nog aldrig kunna lista ut som gäst!

Toy Story 3 var lite svårare att få ihop…

När Toy Story 3 låg under planering var det idébrist hos personalen. Men självklart går det att bygga upp idéer på nytt! Därför rakade alla i teamet av sig håret i form av en ”nystart”, för att få igång det kreativa tänkandet till filmen. Hur det gick? Ptja, den blev lanserad åtminstone! Men det tog inte slut där – nej, nej! De hade också en tävling om vem som kunde hålla sig längst från att klippa det nyväxande håret!

Toy Story krävde 800 000 maskintimmar…

Som tidigare nämnt var inte tekniken densamma under 1990-talet som den är idag. Bara en enda bildruta i Toy Story kunde ta upp till hela 30 timmar att skapa för en anställd. Totalt sett krävde filmen hela 800 000 maskintimmar – vilket motsvarar cirka 1.5 år! Om bara en enda person hade gjort en Pixar-film, hade han eller hon ha fått arbeta i cirka 500 år!

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

How I Met Your Mother är en amerikansk komediserie för TV som skapats av Carter Bays och Craig Thomas. Första säsongen blev klar och sändes i USA mellan 2005 och 2006. Efter nio säsonger sändes seriens sista avsnitt 31 mars 2014. TV-serien visades i hela 208 avsnitt...

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

Det finns många filmer och TV-serier som slutar för öppen tolkning, där det är fansens uppgift att själva bestämma hur allt fick sitt slut. Men sen finns det också de serier och filmer med egentligen uppenbara slut, men som har fått tittare världen över att komma fram...