3
3 points

Trelleborg, Sveriges sydligaste kommun – med Skandinaviens sydligaste udde, Smygehuk – har inte bara en 35 km lång kust, utan pryder sedan 1982 också palmer under sommartiderna. Här börjar kontinenten! Trelleborg kan bland annat stoltsera med att den första nordiska speditionsfirman grundades i staden, och listan skulle egentligen kunna göras hur lång som helst! Nedan följer tio av de mest intressanta ting du bör känna till om vårt skånska Trelleborg!

Kyrktätaste staden i hela norra Europa…

Man brukar ofta referera Jönköping till ”Sveriges Jerusalem”, på grund av den höga andelen av troende, men sanningen är den att Trelleborg är den kyrktätaste kommunen i hela norra Europa!

Jordbruksmark att vara stolt över…

Jordbruksmarken på Söderslätt är klassad som den bästa i hela världen och graderas till +10. Skånskt jordbruk när det är som bäst, med andra ord!

Och utrymme till odling finns…

Trelleborg är den kommun i Sverige som har störst andel åkermark. 82% av kommunens totala areal består nämligen av åkermark.

Sveriges historia fick skrivas om tack vare fynd…

Arkeologiska utgrävningar i Skateholm på 1980-talet gjorde att Skånes och Sveriges tidigaste historia fick skrivas om – det har nämligen funnits bofasta trelleborgare i hela 7 000 år!

Det har du säkert nyttjat när du flyger…

Tax Free-systemet föddes i Trelleborg på 1970-talet och finns nu etablerat över hela världen.

Här hittar du även Sveriges äldsta gata…

Sveriges äldsta gata, Bryggaregatan, grundlades på 600-talet och var vägen från kusten in i Skåne, till den stora handelsplatsen Uppåkra.

Därför finns Köpmansmagasinet…

Köpmansmagasinet i Smyge byggdes för att hysa smuggelgods under Kontinentalblockaden i början av 1800-talet. En bild på Köpmansmagasinet ser du nedanför.

Norra kyrkogården hem för världskrigens offer…

Via Trelleborg utväxlades drygt 60 000 krigsfångar under första världskriget, de som inte överlevde transporten ligger idag begravda på Norra kyrkogården. Dessutom finns en tysk krigskyrkogård med offer från andra världskriget, också benägen på Norra kyrkogården.

Inte alltid lätt att räkna på tio fingrar…

Trelleborg firade 700-årsjubileum ett år för sent – 1958. Nio år senare – 1967 – firade man 100-årsjubileum.

En av Skånes äldsta städer…

Trelleborgs födelseår som stad anges till år 1257 efter det äldsta bevarade dokumentet, men staden anses vara femtio år äldre och därmed också en av Skånes äldsta städer.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
13
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
15
love
lol lol
2
lol
omg omg
1
omg
win win
3
win