1
1 poäng

Man brukar säga att skottet i Sarajevo var början till första världskriget (1914-1918), det krig som omfattade och påverkade mer eller mindre hela jordens nationer. Över nio miljoner soldater och sju miljoner civila människor fick sätta livet till. Inte nog med detta, även cirka 60 miljoner européer fick mobiliseras. Här är tio fakta som du måste veta om krigets historia.

Spanska sjukan utbredd…

Alla soldater dog inte i eldstrid, man räknar med att cirka en tredjedel av första världskrigets alla offer dog av den spanska sjukan.

En stabil sexa bland flest dödsfall…

Trots att det var ett krig som påverkade nästan alla länder på något sätt så var det inte det krig som slutat med flest dödsfall. Första världskriget ligger bara på en sjätte plats med flest dödsfall under en krigsperiod i historien.

Tyskarna pushade Mexiko att anfalla USA…

År 1917 bjöd tyskarna in Mexiko att delta i första världskriget genom en önskan att attackera USA. Detta såg mexikanerna som ett ypperligt tillfälle att återerövra TexasNew Mexico och Arizona. Någon attack ägde dock aldrig rum.

11/11, 11:00…

Siffran 11 är av stor betydelse för första världskrigets slut. Kriget tog nämligen slut 11:00 på morgonen, den elfte dagen i den elfte månaden. Detta var år 1918.

Världens största militärmakt…

Idag är USA världens största militärmakt. Trots att andra nationer, som Kina och Ryssland, gör allt för att växa förbi jätten. Det är också tack vare första världskriget som USA kom att bli världens största militära makt, och har så varit sedan dess.

Flera hjältemod hos djur…

En duva räddade livet på 194 man genom att leverera ett meddelande – med ett förlorat öga och ben, och skjuten rakt genom bröstet. Stora hjältemod även hos små djur!

Kunde aldrig mer hamna i REM-sömn…

Under första världskriget blev en ungersk soldat skjuten i huvudet, vilket resulterade i att han inte kunde komma i djupsömn för resten av livet. Det sägs att han levde ett fullt och sömnlöst liv fram till sin död.

Många män miste livet…

Efter första världskrigets slut hade Tyskland förlorat så många män, att det var tre gånger fler kvinnor än män i landet. Snacka om att männen kunde välja och vraka när de skulle ut och leta fruar.

Kämpade utan medborgarskap…

Cirka 13 000 amerikanska soldater slogs för USA – trots att dessa tusentals människor saknade ett amerikanskt medborgarskap.

Skonade Hitler…

Under första världskriget räddade en brittisk soldat livet på en skadad tysk soldat genom att låta bli att skjuta honom – den mannen visade sig senare att vara Adolf Hitler. Det finns även en bok utgiven om denna bisarra händelse.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win