När man är uppvuxen med två systrar och en mamma kan man lätt få för sig att man är världsmästare och allvetare om menstruation. Men icke, det verkar finnas så mycket att veta om mens att det kan vara svårt att tro att det ens finns något stopp. Här är åtminstone tio fakta som antagligen inte du heller visste.

Det är ett par tamponger som går åt…

Cirka 70% av alla kvinnor som är i åldern för menstruation använder sig av tamponger. En kvinna använder i snitt 11 400 tamponger under hennes livstid.

Det är totalt cirka 9,5 år…

Cirka 3 500 dagar lägger en kvinna av sitt liv på att menstruera – i genomsnitt.

Du har väl inte missat Disneys menstruationsfilm…?

Tro det eller ej, men Walt Disney gjorde en film om menstruation år 1946, med titeln ”The Story of Menstruation”. Detta är också den första film som använder sig av ordet ”vagina”. Det kunde ingen tro, att det var Disney som skulle debutera med detta ord.

Fick inte vistas i kyrkan under menstruationen…

Förr i tiden vägrade kyrkan gemenskap med menstruerande kvinnor. Det är tur att vi idag har kommit lite längre i utvecklingen i alla fall.

Yttre miljöpåverkan spelar stor roll…

Den genomsnittliga kvinnan i ett modernt industrisamhälle menstruerar cirka 450 gånger i sitt liv. Förhistoriska kvinnor menstruerade endast 50 gånger, och kvinnor i jordbruksområden menstruerar bara cirka 150 gånger under sin livstid.

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

Genetik, ärftlighetslära, är en vetenskap inom biologin som studerar hur egenskaper nedärvs, hur genomet (arvsmassan) är uppbyggt och fungerar, hur förändringar av generna (arvsanlagen) uppstår, samt den biologiska variationen. Just vårt genetiska arv har blivit en...

10 fakta du antagligen inte visste om människans blod

10 fakta du antagligen inte visste om människans blod

Blod är den vätska som cirkulerar i människors och andra djurs blodådror (blodkärl). Blodet pumpas runt i kroppen av hjärtat. Det går från hjärtat till lungorna för syresättning, tillbaka till hjärtat och sedan ut till kroppens vävnad. Men det här hade du så klart...

10 fakta du antagligen inte visste om siamesiska tvillingar

10 fakta du antagligen inte visste om siamesiska tvillingar

Siamesiska tvillingar är enäggstvillingar vars kroppar är sammanvuxna sedan graviditeten då det befruktade ägget inte har delats fullständigt till två skilda individer. Fenomenet uppstår en gång på mellan 50 000 och 200 000 födslar, med något högre frekvens i...