När man är uppvuxen med två systrar och en mamma kan man lätt få för sig att man är världsmästare och allvetare om menstruation. Men icke, det verkar finnas så mycket att veta om mens att det kan vara svårt att tro att det ens finns något stopp. Här är åtminstone tio fakta som antagligen inte du heller visste.

Det är ett par tamponger som går åt…

Cirka 70% av alla kvinnor som är i åldern för menstruation använder sig av tamponger. En kvinna använder i snitt 11 400 tamponger under hennes livstid.

Det är totalt cirka 9,5 år…

Cirka 3 500 dagar lägger en kvinna av sitt liv på att menstruera – i genomsnitt.

Du har väl inte missat Disneys menstruationsfilm…?

Tro det eller ej, men Walt Disney gjorde en film om menstruation år 1946, med titeln ”The Story of Menstruation”. Detta är också den första film som använder sig av ordet ”vagina”. Det kunde ingen tro, att det var Disney som skulle debutera med detta ord.

Fick inte vistas i kyrkan under menstruationen…

Förr i tiden vägrade kyrkan gemenskap med menstruerande kvinnor. Det är tur att vi idag har kommit lite längre i utvecklingen i alla fall.

Yttre miljöpåverkan spelar stor roll…

Den genomsnittliga kvinnan i ett modernt industrisamhälle menstruerar cirka 450 gånger i sitt liv. Förhistoriska kvinnor menstruerade endast 50 gånger, och kvinnor i jordbruksområden menstruerar bara cirka 150 gånger under sin livstid.

10 bisarra världsrekord inom sex

10 bisarra världsrekord inom sex

Människan är tävlingsinriktad - den saken är vi nog alla ganska överens om. Och då betyder det samtidigt att vi gärna skriver upp våra rekord. Idag finns det en officiell rekordbokshållare som kallas för Guinness Rekordbok. Och att det finns en hel del skumma rekord...

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

De flesta relaterar nog hormoner till tonåringar - men sanningen är att vi alla ständigt bär på hormoner. Hormoner är molekyler som fungerar som budbärare från en cell eller ett organ i kroppen till en annan cell eller grupp av celler. Alla flercelliga organismer...

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

Genetik, ärftlighetslära, är en vetenskap inom biologin som studerar hur egenskaper nedärvs, hur genomet (arvsmassan) är uppbyggt och fungerar, hur förändringar av generna (arvsanlagen) uppstår, samt den biologiska variationen. Just vårt genetiska arv har blivit en...