4
4 poäng

När man är uppvuxen med två systrar och en mamma kan man lätt få för sig att man är världsmästare och allvetare om menstruation. Men icke, det verkar finnas så mycket att veta om mens att det kan vara svårt att tro att det ens finns något stopp. Här är åtminstone tio fakta som antagligen inte du heller visste!

Så många tamponger går åt under en livstid…

Cirka 70% av alla kvinnor som är i åldern för menstruation använder sig av tamponger. En kvinna använder i snitt 11 400 tamponger under hela sin livstid.

Det är totalt cirka 9,5 år…

Cirka 3 500 dagar lägger en kvinna av sitt liv på att menstruera – i genomsnitt. Det motsvarar cirka 9,5 år av ens liv.

Du har väl inte missat Disneys menstruationsfilm…?

Tro det eller ej, men Walt Disney gjorde en film om menstruation år 1946, med titeln The Story of Menstruation. Detta är också den första film som använder sig av ordet ”vagina”. Det kunde nog ingen tro, att det var Disney som skulle debutera med detta ord.

Fick inte vistas i kyrkan under menstruationen…

Förr i tiden vägrade kyrkan gemenskap med menstruerande kvinnor. Det är tur att vi idag har kommit lite längre i utvecklingen i alla fall.

Yttre miljöpåverkan spelar stor roll…

Den genomsnittliga kvinnan i ett modernt industrisamhälle menstruerar cirka 450 gånger i sitt liv. Förhistoriska kvinnor menstruerade endast 50 gånger, och kvinnor i jordbruksområden menstruerar bara cirka 150 gånger under sin livstid.

Så skadligt är rökning för menstruationen…

Rökning kan döda kvinnans ägg och orsaka att menstruationsperioderna avstannar i förtid. Men å andra sidan har väl rökning aldrig fört något gott med sig?

Därför kan det kännas värre om vintern…

Menstruationsperioderna tenderar att vara tyngre, mer smärtsamma och även längre under de kallare månaderna på året.

Tro mig, det finns bra män också…

En man från Nya Guinea skilde sig från sin hustru för att hon sov under hans filt medan hon menstruerade. Senare tog han också död på henne med hjälp av en yxa. Snacka om bacillskräck!

Ditt äggutbud skapas redan i livmodern…

När en flicka föds, föds hon också med sitt fullständiga potentiella äggutbud. Tiden i livmodern skapar hon ungefär sju miljoner äggceller. Vid födseln har hon två miljoner. Genom puberteten finns det bara ca 40 000 kvar, varav färre än 500 faktiskt släpps och kan bli befruktade.

Ägget är kroppens största cell…

Det kvinnliga ägget är den största cellen i den mänskliga kroppen. Det är den enda cellen som man också kan se med blotta ögat.

Ljus kan påverka menstruationscykeln…

Studier har visat att stadens ljus eller artificiellt ljus påverkar menstruationscykeln.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

4
4 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
3
omg
win win
0
win